Top vier loopt uit in hoofdklasse

In de laatste week voordat de competitie in verband met de Haarlemse Honkbalweek kort wordt onderbroken, kan wel eens de definitieve beslissing in de hoofdklasse vallen. De top vier gaf daarvoor vanavond een eerste aanzet met een hoofdrol voor de afscheid nemende pitcher Will Dismukes bij DOOR Neptunus. Voor Corendon Kinheim sloeg Jeffrey Arends in de tiende inning met volle honken een walk-off driehonkslag.

Alle vier de bovenste teams uit het klassement van de eerste periode spelen deze week drie wedstrijden tegen één van de onderste vier teams uit het klassement van de eerste periode. Het is voor de tweede en laatste keer dat dit in deze periode gebeurt.

De eerste keer lukte het de vier beste teams niet om samen ongeslagen te blijven. Vaessen Pioniers verslikte zich tweemaal in Mr.Cocker HCAW, terwijl L&D Amsterdam één wedstrijd verloor van UVV. Driemaal winst voor de teams uit de top vier kan na deze week wel eens zo’n gat in het klassement slaan, dat de reguliere competitie eigenlijk al voor de Haarlemse Honkbalweek kan zijn beslist.

Voorschot

De top vier nam daarop vanavond een voorschot. DOOR Neptunus, L&D Amsterdam, Corendon Kinheim en Vaessen Pioniers wonnen de eerste wedstrijd uit hun drieluik en zorgden samen voor het eerst in deze tweede periode voor een gat met de overige vier teams uit de hoofdklasse.

Daarbij had Corendon Kinheim het, evenals Vaessen Pioniers eerder in deze tweede periode, het meest lastig. De honkballers van hoofdcoach Wim Martinus moesten alle zeilen bijzetten om te winnen van Mr.Cocker HCAW. Dat lukte uiteindelijk pas in de tiende inning.

Tie-break

Tot aan de verlenging hadden beide teams elk maar twee punten gescoord. Corendon Kinheim in de vierde inning na een tweehonkslag van Mervin Gario, waarop Bruce Martinus (vier wijd) en René Cremer (honkslag) over de thuisplaat konden en Mr.Cocker HCAW een slagbeurt later na een tweehonkslag van Kevin Weijgertse en een hit van Jorin van Amstel.

Jeffrey Arends (Corendon Kinheim)

Jeffrey Arends (Corendon Kinheim).
Foto: © Rob Jelsma

Mr.Cocker HCAW was hierna binnen de reguliere speeltijd als enige dicht in de buurt van een derde punt, maar in de zesde inning sneuvelde Roy Seltenrijch (tweehonkslag) na een hit van Weijgertse op de thuisplaat door een knappe aangooi van midvelder Quintin de Cuba.
In de tie-break trok Corendon Kinheim alsnog de winst naar zich toe. Na twee tegenpunten in de eerste helft van de tiende inning kreeg de Haarlemse ploeg zelf lopers op alle honken. Met een walk-off driehonkslag sloeg Jeffrey Arends hierna zijn ploeg alsnog naar een 5-4 winst.

Afscheid

Zo moeizaam als het in Haarlem ging, zo eenvoudig ging het bij de andere wedstrijden. DOOR Neptunus stond thuis tegen Mampaey The Hawks geen enkel punt toe. Een hoofdrol daarbij was weggelegd voor Will Dismukes. De Amerikaanse pitcher speelde vanavond zijn laatste wedstrijd voor de Rotterdammers voordat hij terugkeert naar zijn geboorteland.
Dismukes (12-3-5-0) sloot zijn eerste seizoen in de hoofdklasse af met een complete wedstrijd en shut-out. Hij gooide maar liefst twaalf strikeouts in zeven innings. Daarmee bracht de Amerikaan zijn totaal op 45 in 28 2/3 inning. Dismukes verlaat de hoofdklasse met een verdiende puntengemiddelde van 1.26.

DOOR Neptunus luisterde het afscheid op met dertien punten op zeven hits. Zes vrije lopen zorgden in de vijfde inning voor de definitieve beslissing. DOOR Neptunus liep via vier runs uit van 0-4 naar 0-8. Tot dat moment had startend pitcher Danny Forte voor Mampaey The Hawks maar vijf honkslagen toegestaan. Hij werd echter op de heuvel vervangen, waarna de Rotterdammers een inning later uitliepen via onder meer een homerun van Raily Legito tot de 13-0 eindstand.

Will Dismukes (DOOR Neptunus).

Will Dismukes (DOOR Neptunus).
Foto: © Rob Jelsma

Bij DOOR Neptunus maakte eerste honkman Aldrich Guzman zijn debuut in de hoofdklasse. De honkballer van Tridents speelde in 2012 en 2013 twee seizoenen voor Cincinnati Reds in de Rookie Arizona League.

Verschil

Ook nummer twee L&D Amsterdam had op de zomerse avond op Sportpark Ookmeer een eenvoudige wedstrijd. Vier hits brachten de Amsterdammers al na twee innings op een 6-0 voorsprong. Remco Draijer (eerste inning) en Michael Duursma (tweede inning) sloegen elk met een tweehonkslag twee ploeggenoten over de thuisplaat.
In het aantal honkslagen wist de slagploeg van AdoLakers zijn tegenstanders lang bij te blijven (11-10), maar in het aantal punten was daarmee het verschil snel gemaakt. Uiteindelijk won de Amsterdamse thuisploeg met 8-3.

Bij AdoLakers leidde Christian Diaz de aanval. Hij sloeg in de derde inning met een homerun al twee punten binnen en sloeg in de vijfde inning ook het derde en laatste Haagse punt over de thuisplaat. Beste slagman bij de Amsterdammers werd Bas Nooij (3 uit 5).
Pitcher Rob Cordemans (9-0-9-0) kreeg na zeven innings werk zijn zevende winst op zijn naam, waarmee hij op gelijke hoogte komt met klassementleiders Kevin Heijstek (L&D Amsterdam) en Ricardo Hernández (Vaessen Pioniers).

Homerun

Vaessen Pioniers haalde eveneens al vroeg uit. In Hoofddorp scoorde de ploeg zelfs achtmaal in de tweede slagbeurt om het eerste tegenpunt in de eerste helft van die tweede inning direct weg te poetsen. Taylor Clemensia sloeg met een tweehonkslag de eerste Hoofddorpse punten binnen. Vince Rooi bepaalde in zijn tweede slagbeurt van deze inning het verschil op 8-1 nadat hij met een homerun zelfs drie punten binnen had geslagen.
Tussendoor scoorde de ploeg tweemaal na een veldfout en eenmaal na een wilde worp, waarmee al vroegtijdig een einde kwam aan het heuveloptreden van Duko Jansen.

Ook in de vierde inning sloeg Pioniers had toe. Op rij sloegen Dirk van ’t Klooster, Danny Rombley en Vince Rooi respectievelijk een driehonkslag, tweehonkslag en nog een tweehonkslag om het verschil op 11-1 te brengen. UVV kon hierna een vroegtijdig einde van de wedstrijd niet meer voorkomen. Via vijf punten in de zesde inning bepaalde Pioniers de eindstand op 16-2.
De Arubaanse closer Aldemar Betrian verdubbelde in zijn tweede wedstrijd zijn aantal strikeouts tot acht en stond in de laatste drie innings opnieuw geen honkslagen en punten toe.

Uitslagen

DOOR Neptunus – Mampaey The Hawks: 13-0 (6 1/2 inning)
L&D Amsterdam – AdoLakers: 8-3
Corendon Kinheim – Mr.Cocker HCAW: 5-4 (10 innings)
Vaessen Pioniers – UVV: 16-2 (6 1/2 inning)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page