Topteams lopen nog verder uit

Willen UVV en Mr.Cocker HCAW nog een rol van betekenis gaan spelen, dan wordt dat een zware opdracht. De twee teams verloren ook dit weekeinde hun wedstrijden tegen Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim en zagen het verschil in de strijd om de Play-Offs oplopen tot twaalf punten. Alle teams uit de top vier van het klassement kwamen vandaag tot een sweep.

Als de competitie-opzet dit seizoen niet zou zijn gewijzigd, hadden Neptunus, Amsterdam, Pioniers en Kinheim zich nu alle vier al verzekerd van een plaats in de Play-Offs. Het verschil in het totaalklassement tussen de nummer vier en de nummer vijf is inmiddels opgelopen tot maar liefst 22 punten.

Maar ook de opsplitsing van de hoofdklasse in twee periodes lijkt weinig uit te hebben gehaald voor wat betreft spanning. De kans dat de Play-Offs dit seizoen voor het achtste jaar op rij gaat tussen DOOR Neptunus, Vaessen Pioniers, L&D Amsterdam en Corendon Kinheim lijkt na de vierde speelronde uit de tweede periode aanzienlijk. Nadat in de eerste periode Neptunus en Pioniers zich al hadden geplaatst voor de Play-Offs namen de honkballers van Amsterdam en Kinheim dit weekeinde een grote stap op weg naar de Play-Offs.

Effectief

L&D Amsterdam was deze week driemaal te sterk voor AdoLakers. Na de 8-3 winst op donderdag volgden nog zeges op zaterdag (5-1) en zondag (1-13). In Amsterdam trok de thuisploeg zaterdag pas in de zesde inning de winst naar zich toe. AdoLakers had in de eerste inning de score geopend na hits van Jason Jakobus (2 uit 4) en Christian Diaz (2 uit 4), waarna Koen Nooij voor L&D Amsterdam pas in de vierde inning middels een tweepitter van Patrick Bok op het pitchen van Timo van Ancum de gelijkmaker scoorde.
Twee innings later bleken Nooij en Bok opnieuw effectief om hun ploeg voor het eerst dit duel op voorsprong te brengen. Via rake klappen van Michael Duursma, Percy Isenia, Remco Draijer en Rashid Gerard liep L&D Amsterdam hierna uit via 4-1 naar de 5-1 eindstand in de achtste inning. Winnend werper Kevin Heijstek (9-0-5-1) gooide acht innings.

Een dag later wachtte L&D Amsterdam een stuk minder lang om de leiding in de wedstrijd te nemen. In Den Haag sloeg de Amsterdamse slagploeg hard toe. De bezoekers kwamen in zeven innings tot zestien honkslagen. Kenny Berkenbosch (3 uit 4), Percy Isenia (3 uit 4) en Koen Nooij (3 uit 4) waren vooral op dreef. Isenia sloeg met onder meer twee tweepitters drie man binnen. Nooij kwam zelfs tot vier binnengeslagen punten. Bas Nooij en Remco Draijer sloegen allebei een driehonkslag.
Voor de Amsterdammers stond Chris Mowday (5-0-6-2) in zes innings alleen een punt toe toen Irving Redan (honkslag) in de vijfde inning profiteerde van een veldfout en wilde worp.

Homeruns

Corendon Kinheim gebruikte dit weekeinde homeruns van Quintin de Cuba op zaterdag en zondag om Mr.Cocker HCAW te verslaan. Zaterdag kwam De Cuba tot drie hits in vijf slagbeurten om zijn team op het pitchen van Ivan Granados naar de winst te leiden. Na punten voor HCAW in de eerste en voor Kinheim in de tweede inning sloeg hij met zijn tweehonkslag zijn ploeg naar een 1-2 voorsprong in de derde inning. Die voorsprong gaf Kinheim niet meer uit handen. Bij een 2-3 voorsprong sloeg De Cuba vervolgens in de zevende inning een beslissende homerun. Het was zijn eerste homerun van dit seizoen en de klassementsleidende veertiende voor Corendon Kinheim.
Die klap kwam HCAW niet meer te boven. In de negende inning bracht René Cremer na een wilde worp de 2-6 eindstand op het scorebord. Pitcher Nick Veltkamp stond voor Corendon Kinheim de eerste zeven innings maar vijf honkslagen toe voor de winst.

Pitcher Nick Veltkamp (Corendon Kinheim).

Pitcher Nick Veltkamp (Corendon Kinheim).
Foto: © Rob Jelsma

Zondag sloeg Mr.Cocker HCAW meer honkslagen dan Corendon Kinheim (12-9), maar bleef het na negen innings opnieuw met lege handen achter. En dat terwijl startend pitcher Maickel Rietel een no-hitter meenam de vijfde inning in. In de vijfde Haarlemse slagbeurt brak Quintin de Cuba de puntloze wedstrijd met zijn tweede homerun van dit weekeinde echter open. Nu nam hij Calvin Martinus (tweehonkslag) mee over de thuisplaat. Hits van Bryan Engelhardt en Jeffrey Arends maakten hierna een einde aan het heuveloptreden van Rietel. Vanuit de dug-out moest hij toekijken hoe Sven van de Sanden ook de 0-3 over de thuisplaat sloeg.
Daarmee was het verschil gemaakt. Op het pitchen van Jerrold Martijn, Pim Walsma en Raymond Rutte kwam Mr.Cocker HCAW dit duel niet verder dan één punt. Die scoorde Kevin Weijgerste na een hit van Levine Gabriëls, dit duel met vier hits in evenzoveel slagbeurten de beste slagman. Via onder meer een tweehonkslag van Mervin Gario in de achtste en tweehonkslagen op rij van Björn Henrichs en Calvin Martinus in de negende inning werd de eindstand bepaald op 1-6.

Ongeslagen

DOOR Neptunus won zaterdag en zondag tegen Mampaey The Hawks ook zijn zestiende en zeventiende wedstrijd op rij en bleef zondoende nog altijd ongeslagen in de tweede periode. Orlando Yntema (7-3-4-0) gooide zaterdag zijn tweede complete wedstrijd. Hij stond in negen innings vier honkslagen toe. In slechts drie  innings stond hij een loper toe op het tweede honk. Bob de Bruijn werd in de vijfde inning de enige speler van Mampaey The Hawks op het derde honk.
Zelf kwam DOOR Neptunus echter ook nauwelijks tot scoren. Pitcher Evan Simons stond in acht innings alleen punten toe in de eerste (Benjamin Dille) en vierde inning (Shurman Marlin). Maar verder dan acht hits kwam de Rotterdamse slagploeg zaterdag niet. Dille en Marlin kwamen, evenals Shaldimar Daantji, dit duel allebei tot twee hits, waaronder een tweehonkslag.

Pitcher Diegomar Markwell kreeg zondag in vijf innings wel heel wat hits te verwerken, maar wist uiteindelijk de schade te beperken. In de vijfde inning produceerde Mampaey The Hawks vijf van zijn tien honkslagen van de dag. Dat leverde punten op van Tony Enos (honkslag) en Kevin Moesquit (tweehonkslag). De Dordtse thuisploeg kreeg hierna nog alle honken vol, maar met een pick-off maakte Markwell een einde aan de inning.
Zelf had DOOR Neptunus op dat moment ook al negenmaal gescoord. Drie hits brachten de Rotterdammers al in de eerste inning op 0-3. Een tweehonkslag van Shaldimar Daantji maakte er 0-5 van in de derde inning. Daarmee was het verschil al vroeg gemaakt en kon uiteindelijk na zeven innings bij een 2-12 voorsprong voor Neptunus het duel worden beëindigd. DOOR Neptunus kwam dit duel tot dertien hits, waaronder vijf tweehonkslagen. Shurman Marlin en Urving Kemp sloegen elk drie hits in vijf slagbeurten.

Genadeloos

Vaessen Pioniers won drie wedstrijden op rij van UVV.

Vaessen Pioniers won drie wedstrijden op rij van UVV.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Vaessen Pioniers werd de vierde ploeg met een sweep. De Hoofddorpse ploeg maakte geen fout tegen nummer vijf UVV. Zaterdag had Vaessen Pioniers via tweehonkslagen van Zerzinho Croes, Vince Rooi en Mark-Jan Moorman al in de eerste inning een voorsprong genomen voordat de wedstrijd door de regen langdurig moest worden stilgelegd. Bij een 6-0 voorsprong voor Pioniers begon UVV vanaf de vierde inning aan een inhaalrace. Dat leek te lukken, want de honkballers uit Utrecht kwamen in drie innings met behulp van Mike Bazuin en Brennan Nijhof terug tot 7-6. Bazuin sloeg eerst met een homerun in de vierde inning twee punten binnen. Een inning later stuurde hij opnieuw twee ploeggenoten over de thuisplaat. Op de tweehonkslag van Nijhof konden in de zesde inning ook Cecil Comenencia en Norbert Jongerius scoren.
Maar op het moment dat UVV er weer een wedstrijd van had gemaakt, sloeg Vaessen Pioniers genadeloos toe. In de zesde Hoofddorpse slagbeurt betraden vijftien spelers plaats in het slagperk. Pioniers kwam tot maar liefst negen honkslagen en tien gescoorde punten om de wedstrijd alsnog na 6 1/2 inning te kunnen beëindigen. Hoogtepunt van de zesde inning was de driepitter van Chris Williams met volle honken.

Met startend pitchers Kenny van den Branden (UVV) en Reggie Bomberg (Vaessen Pioniers) op de heuvel bleven de twee teams zondag lang in balans. Uiteindelijk was er na negen innings nog altijd geen winnaar: 4-4. Pas in de verlenging trok de Hoofddorpse ploeg de winst naar zich toe. Dat deed Pioniers op superieure wijze. Nadat in de tiende inning door een veldfout de honken waren volgestroomd, sloeg Mark-Jan Moorman een tweehonkslag diep het rechtsveld in. Dat was al goed voor drie punten, maar een tweehonkslag later van Djewi Appelman bracht hierna ook Moorman zelf over de thuisplaat: 4-9. In de gelijkmakende tiende inning gooide closer Bayron Cornelissen vervolgens drie keer drie slag op rij om de wedstrijd in stijl af te sluiten.
Kevin Dirksen sloeg in de zesde inning twee punten binnen met een homerun om zijn ploeg op een 3-4 voorsprong te brengen. Jordan Illis scoorde na zijn driehonkslag in de achtste inning de gelijkmaker. Hij deed dat op het pitchen van Aldemar Betrian, die daarmee zijn eerste tegenpunt moest toestaan, maar ook driemaal drie slag gooide in één inning.

Uitslagen elfde speelronde

DOOR Neptunus – Mampaey The Hawks: 13-0 (6 1/2 inning)
DOOR Neptunus – Mampaey The Hawks: 2-0
Mampaey The Hawks – DOOR Neptunus: 2-12 ( 7 innings)

L&D Amsterdam – AdoLakers: 8-3
L&D Amsterdam – AdoLakers: 5-1
AdoLakers – L&D Amsterdam: 1-13 (7 innings)

Corendon Kinheim – Mr.Cocker HCAW: 5-4 (10 innings)
Corendon Kinheim – Mr.Cocker HCAW: 6-2
Mr.Cocker HCAW – Corendon Kinheim: 1-6

Vaessen Pioniers – UVV: 16-2 (6 1/2 inning)
Vaessen Pioniers – UVV: 17-6 (6 1/2 inning)
UVV – Vaessen Pioniers: 4-9

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page