Harcksen wacht in Phoenix op debuut

Nederlandse pitchers in het Amerikaanse profhonkbal zijn zeldzaam. Op dit moment is Lars Huijer de enige pitcher uit de hoofdklasse in de Minor League. Maar daar komt verandering in als Misja Harcksen later deze maand zijn profdebuut maakt. Harcksen: “De dagen zijn lang, maar wel leuk”.

De carrière van de negentienjarige Harcksen is snel gegaan. Begonnen bij de Saints belandde hij via Rotterdam Unicorns en Tridents bij de hoofdmacht van DOOR Neptunus. Daar maakte hij op zondag 26 mei 2013 zijn debuut in de hoofdklasse.

Aan het einde van het seizoen werd Harcksen door de Nederlandse honk- en softbalbond KNBSB uitgeroepen tot meest talentvolle jeugdpitcher. Hij ontving daarvoor de Roel de Mon Award en kon zich bovendien in de winter melden voor de zaaltrainingen van het Nederlands team.

Beste pitcher

In Brno werd Harcksen vorige maand achter voormalig Major League Michael Ekström de beste pitcher van het Europa Cup-toernooi. In twee wedstrijden (zes innings) uit de groepsfase stond hij geen enkele honkslag en geen enkel punt toe. In de Nederlandse hoofdklasse hield Harcksen zijn tegenstanders in 34 innings (acht wedstrijden) beperkt tot slechts zes verdiende punten (1.59), goed voor vijf overwinningen en geen enkele nederlaag.

Na afloop van het toernooi in Tsjechië vertrok Harcksen dinsdag 24 juni naar de Verenigde Staten. Twee weken later heeft hij zijn draai al gevonden. “De eerste dagen zijn eigenlijk heel goed bevallen”, laat hij vanuit Arizona weten. In Phoenix heeft hij zich inmiddels aangesloten bij de selectie van AZL Dodgers, het Rookie League-team van de proforganisatie. “Deze of volgende week zal ik mijn eerste wedstrijd spelen.”

Mental coach

Harcksen: "Dagen lang, maar wel leuk".

Harcksen: “Dagen lang, maar wel leuk”.
Foto: © Rob Jelsma

De overgang was groot. Van het Neptunus Familiestadion naar het Camelback Ranch-Glendale. Maar Hacksen geniet tot dusver volop. “Het ontvangst was prima”, blikt Harcksen terug op zijn eerste dagen. “Toen ik aankwam op het vliegveld, stond er een man op mij te wachten om me naar mijn hotel te brengen. Later op de avond werd ik opgehaald door een mental coach. Die heeft een paar dagen met mij meeglopen om te kijken hoe alles gaat. Waar ik op moet letten en hoe de dag eruit ziet. Zodat ik niet gelijk in het diepe zou worden gegooid.”

Want wennen was het wel voor Harcksen. “De dagen zijn lang, maar leuk. En ja, ook zwaar. Het seizoen is elke dag honkballen en wedstrijden spelen. Op de vijfde dag heb je een vrije dag. Voor trainingen word je om 13.30 uur opgehaald om naar het veld te gaan en dan train je tot ongeveer 17.00 uur. Dan maak je je klaar voor een wedstrijd. Je bent elke dag pas rond 23.00 of 00.00 uur in je kamer van het hotel waar alle spelers verblijven.”

Hitte

Wennen was het ook vooral aan de verzengende hitte in Phoenix, waar de thermometer deze dagen met gemak de veertig graden haalt. Harcksen: “Het is echt warm. Zeker met conditietrainingen had ik het in het begin zwaar. Maar nu begin ik er langzaam aan te wennen.”

Voordat Harcksen zijn officiële profdebuut kan maken voor AZL Dodgers, slijt hij zijn dagen met veel trainen. “Ik gooi op dit moment tegen onze eigen slagmensen”, legt de honkballer uit Rotterdam uit. “Verder kijk ik elke wedstrijd. Het niveau is best goed.” Aan hoge verwachtingen waagt Harcksen zich nog even niet: “Mijn voornaamste doelstelling is om beter worden. Daarna kijk ik wel wat daar uit voorkomt.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page