Team USA vol vertrouwen naar Haarlem

De selectie van de Verenigde Staten is vandaag gearriveerd op luchthaven Schiphol. Het Amerikaanse Collegiate National Team kan met vertrouwen uitkijken naar de start van de Haarlemse Honkbalweek. Met vijf zeges op Japan en Chinese Taipei op zak zijn de Amerikanen de komende dagen één van de grote favorieten.

Morgen gaat in het Pim Mulierstadion de 27e editie van de Haarlemse Honkbalweek van start met Nederland, de Verenigde Staten, Japan en Chinese Taipei. Op Amerikaans grondgebied troffen drie van die teams elkaar de afgelopen twee weken al in twee onderlinge oefenseries.

Chinese Taipei was tussen 1 en 5 juli de eerste tegenstander van Team USA in de Friendship Series in North Carolina. De Amerikanen bleven ongeslagen met driemaal winst (2-6, 0-2 en 5-2 in zeven innings) en twee keer gelijkspel. In de eerste wedstrijd werd het na tien innings op Coleman Field in Cary 5-5. Drie dagen later wisten beide teams in zeven innings niet te scoren. Het was voor het eerst in de historie dat het Collegiate National Team een wedstrijd afsloot met een 0-0 gelijkspel.

Sterke pitching

De Amerikanen vertrouwden in deze serie op sterke pitching. In de tweede wedstrijd stond starter Kyle Funkhouser maar twee honkslagen toe in de eerste drie innings. Bovendien gooide hij acht keer drie slag. Een dag later overtrof James Kaprelian die prestatie. Hij kwam tot twaalf keer drie slag in zes innings. Ook hij stond maar twee hits toe.

Carson Fulmer kwam in de aanloop naar de Honkbalweek tot een verdiende puntengemiddelde van 1.23.

Carson Fulmer kwam in de aanloop naar de Honkbalweek tot een verdiende puntengemiddelde van 1.23.
Foto: © USA Baseball

Na de serie van vijf wedstrijden tegen Chinese Taipei volgden nog drie oefenduels op zondag, maandag en dinsdag tegen Japan. Daarvan won Japan er één. Maandag wonnen de Japanse honkballers met 7-5. Het was nog maar de tweede nederlaag voor het Amerikaanse Collegiate National Team. Eind juni werd in War Memorial Stadium ook met 7-5 verloren van Peninsula Pilots. De twee teams speelden hierna nog een tiende inning, waarin Peninsula Pilots nog een achtste en laatste punt scoorde.

Veldfouten

Japan profiteerde maandag van vier veldfouten van de Amerikanen. Met twee man uit braken de Japanse honkballers in de zesde inning de wedstrijd openen. Bij een 3-3 tussenstand scoorde de ploeg viermaal. Japan zag de honken volstromen na drie keer vier wijd op rij, waarna eerste twee spelers konden scoren door een veldfout en vervolgens nog eens twee na een wilde worp en schijn.

Het was de enige slechte wedstrijd voor de Amerikanen in de serie. De andere twee duels werden met ruim verschil gewonnen. Zondag stonden pitchers Carson Fulmer en Andrew Moore maar twee honkslagen toe in negen innings voor de 10-0 winst. De Amerikanen kwamen zelf tot zeventien hits, waaronder homeruns van Mark Mathias en Tate Matheny. Twee dagen later volgde nog een 7-0 shut-out, waarbij de Verenigde Staten zesmaal scoorden in de zevende inning.

Beste slagman

Sinds 20 juni heeft Team USA al vijftien wedstrijden gespeeld. Elf daarvan werden gewonnen. Beste slagmannen in de Amerikaanse selectie van manager Dave Van Horn zijn Dansby Swanson (.444), Chris Okey (.381) en Mark Mathias (.377). Zack Collins leidt zijn team met drie homeruns.

De Amerikaanse collegehonkballers zijn gisteravond vanuit de Verenigde Staten vetrokken en vanochtend in Nederland aangekomen. Vanmiddag werken zij hun eerste training af in het Haarlemse Pim Mulierstadion. De Verenigde Staten wonnen de Haarlemse Honkbalweek viermaal (1980, 2000, 2002 en 2008). De afgelopen twee edities moest Team USA het echter doen met een derde plaats (2012) en vierde plaats (2010).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page