Nederland met no-hitter onderuit tegen Verenigde Staten

Bondscoach Steve Janssen had zich de start van de Haarlemse Honkbalweek waarschijnlijk heel anders voorgesteld. Maar vanavond bleef zijn slagploeg droog tegen de sterke Amerikaanse pitchers. Onder leiding van starter Carson Fulmer gooiden zij samen een no-hitter en trokken de Verenigde Staten via drie runs in de negende inning met 0-3 aan het langste eind.

De jonge en zeer talentvolle twintigjarige Carson Fulmer werd twee jaar geleden al gedraft door Boston Red Sox. Hij verkoos zijn studie echter boven een profcontract en gooide de afgelopen twee seizoenen voor Vanderbilt University. Voor dit team kwam hij dit seizoen tot zeven zeges en een verdiende puntengemiddelde van 2.00.

Zes dagen geleden hield Fulmer in een oefenwedstrijd in Thomasville (North Carolina) het nationale team van Japan in zes innings al op één honkslag. Vanavond was de hardgooiende pitcher, die zo nu en dan snelheden haalde van 98 mijl per uur, ook tegen Nederland in het volgepakte en uitverkochte Pim Mulierstadion onbespeelbaar. Van de zes innings dat hij op de heuvel stond, liet hij in vier daarvan geen enkele loper toe op de honken.

No-hitter

Vince Rooi voor Nederland aan slag in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Vince Rooi voor Nederland aan slag in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.
Foto: © Robert Bos

Alleen Michael Duursma (vier wijd) en Shurendell Mujica (geraakt werper) in de tweede inning en Gilmer Lampe (vier wijd) in de zesde inning wisten veilig de honken te bereiken. In de andere vier innings stond Fulmer geen loper op de honken toe en hield hij de no-hitter vast tot hij in de zevende inning werd vervangen. Zijn opvolgers Tyler Jay, Dillon Tate en Ryan Burr hielden in de laatste drie innings de no-hitter vast. Fulmer kreeg, in verband met het maximale aantal ballen dat de Amerikaanse pitcher van manager Dave Van Horn mogen gooien, niet zelf de kans om de eerste no-hitter op de Haarlemse Honkbalweek sinds 2000 uit te gooien.

Aan Nederlandse zijde, waar linksvelder Gilmer Lampe en korte stop Shurendell Mujica hun debuut maakte, gooide ook Rob Cordemans goed. De veteraan kreeg in acht innings slechts 28 tegenstanders tegenover zich en stond maar drie honkslagen toe. Cordemans had op zijn beurt vijf keer een 1-2-3 inning. Door de uitstekende pitching en de vrijwel foutloos spelende teams werd Mark Mathias in de zevende inning pas de eerste loper van de wedstrijd op het derde honk.

Shut-out

Zodoende bleef het duel acht innings lang puntloos. Pas na een pitcherswissel bij Nederland grepen de Amerikaanse honkballers hun kans. Op het pitchen van de nieuwe Nederlandse werper Kevin Kelly voerden zij via een honkslag van Christian Stewart en een opofferings-stootslag van Mark Matthias direct de druk op. Debutant Kelly volgde met een opzettelijke vrije loop voor D.J. Stewart, maar dat pakte niet goed uit. In plaats van een mogelijk dubbelspel moest Kelly hits incasseren van Alex Bregman en Tate Matheny. Daarop liepen maar liefst drie punten binnen en was het vonnis voor Nederland getekend.

Rob Cordemans gooide een sterke wedstrijd.

Rob Cordemans gooide een sterke wedstrijd.
Foto: © Robert Bos

Daarmee is ook het derde duel op de Haarlemse Honkbalweek geëindigd in een shut-out. Gisteravond (0-1 winst tegen de Verenigde Staten) en vanmiddag (2-0 winst tegen Chinese Taipei) hield ook Japan zijn tegenstander al op de nul. Het was zowel de derde no-hitter voor het Amerikaanse Collegiate National Team als voor de Haarlemse Honkbalweek.

No-hitter

Twee keer eerder haalde het nationale Amerikaanse collegeteam een no-hitter. Maar nog niet eerder gebeurde dat buiten de Verenigde Staten. Op 14 juli 2010 haalde Team USA een no-hitter tegen Zuid-Korea en op 2 juli 2009 tegen Guatemala, allebei op het National Training Complex in North Carolina.
Yosvani Pérez was op 8 augustus 2000 de laatste pitcher met een no-hitter op de Haarlemse Honkbalweek. Hij gooide toen in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Chinese Taipei negen innings met twaalf strikeouts en vijf keer vier wijd.

Voor Nederland gooiden in totaal dertien pitchers samen acht no-hitters. Maar een no-hitter tegen Nederland is zeer uniek. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 was Team USA daar al dichtbij toen Stephen Strasburg (zeven innings) en Casey Weathers (1 innings) samen maar één honkslag tegenkregen.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
VERENIGDE STATEN  0 0 0 0 0 0 0 0 3  3 7 0
NEDERLAND         0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 0 1

Pitchers Verenigde Staten
Carson Fulmer (6): 5-2-0-0
Tyler Jay (1): 1-0-0-0
Dillon Tate (1): 1-0-0-0
Ryan Burr (1): 2-0-0-0

Pitchers Nederland
Rob Cordemans (8): 4-0-3-1
Kevin Kelly (2/3+1 man): 0-1-3-0
Arshwin Asjes (1/3): 0-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page