Pitcher Yoshida leidt Japan naar eerste winst

Japan is de 27e editie van de Haarlemse Honkbalweek goed begonnen. In het Haarlemse Pim Mulierstadion gooide pitcher Yuki Yoshida  in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten zeven innings lang een no-hitter om zijn ploeg naar een minimale 0-1 voorsprong te leiden. Na afloop van de wedstrijd werd Yuki Yoshida uitgeroepen tot man of the match.

In de aanloop naar de Haarlemse Honkbalweek hadden de Amerikanen nog twee van de drie oefenwedstrijden tegen Japan gewonnen. Eén van die drie oefenwedstrijden werd met 7-5 gewonnen door Japan. In dat duel was Yuki Yoshida de startend pitcher. Hij stond zes honkslagen en twee verdiende punten toe in de vijfde inning om de basis voor de winst te leggen.

Tijdens de openingswedstrijd van de Haarlemse Honkbalweek stuurde manager Tatsuya Yoshinami opnieuw naar de heuvel. En dat bleek ook nu een garantie voor succes. Pitcher Yuki Yoshida werd de grote held. Hij nam een no-hitter mee de achtste inning in. Daarmee legde Yoshida de Amerikaanse aanval volledig lam. Alleen in de vierde inning kwam de Japanse pitcher even in de problemen, nadat hij drie keer vier wijd op rij had gegooid. Een grondbal naar de korte stop maakte echter tijdig een einde aan de inning.

Geen risico

Dansby Swanson sloeg de enige Amerikaanse honkslag.

Dansby Swanson sloeg de enige Amerikaanse honkslag.
Foto: © Rob Jelsma

Pas in de achtste inning werd Dansby Swanson de eerste speler van Team USA met een honkslag om de no-hitter op te breken. De Japanse manager nam geen risico en haalde Yuki Yoshida van de heuvel. Dat bleek geen verkeerde keuze. Closer Yasuaki Yamasaki hield de deur hierna in het slot.

Zodoende kwam de Amerikaanse slagploeg vanavond in het Pim Mulierstadion niet verder dan één honkslag. Hierdoor had Japan aan één punt voldoende om de wedstrijd te beslissen.
Veel kansen kregen de Japanners echter niet. Ook de Verenigde Staten hadden de pitching goed voor elkaar. Startend werper James Kaprielian hoefde in de eerste vijf innings maar twee honkslagen toe te staan.

Scoren

Pas nadat James Kaprielian in de zesde inning op de heuvel was vervangen, wist Japan voor het eerst te scoren. Reliever Jake Lemoine opende de zesde inning met vier wijd voor Takuya Sato. De Japanse rechtsvelder. kon via een grondbal van Shuhei Fukuda en een wilde worp naar het derde honk. Met de derde Japanse honkslag sloeg Shogo Nakamura hem hierna over de thuisplaat.
Uiteindelijk kwam Japan op het pitchen van drie Amerikanen zelf ook niet verder dan vier hits, waaronder twee van linksvelder Masataka Yoshida.

Morgenmiddag speelt Japan zijn tweede wedstrijd tegen Chinese Taipei. De Amerikanen vervolgen het toernooi morgenavond met een wedstrijd tegen Nederland. Carson Fulmer wordt in dat duel de startend pitcher. In de aanloop naar de Haarlemse Honkbalweek gooide Fulmer al 7 1/3 inning in twee wedstrijden met zeven strikeouts en een verdiende puntengemiddelde van 1.23.

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
JAPAN            0 0 0 0 0 1 0 0 0  1 4 0
VERENIGDE STATEN 0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 1 1

Pitchers Japan
Yuki Yoshida (7 1/3+1 man): 7-4-1-0
Yasuaki Yamasaki (1 2/3): 1-1-0-0

Pitchers Verenigde Staten
James Kaprelian (5): 3-1-2-1
Jake Lemoine (3): 0-2-2-0
Tyler Jay (1): 2-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page