Nederlandse pitchers lopen no-hitter mis

Verloor Nederland gisteravond nog door een no-hitter van de Amerikaanse pitchers, vanmiddag waren de Nederlandse honkballers in de wedstrijd tegen Chinese Taipei zelf dichtbij een no-hitter. Pas in de negende inning brak pinch-hitter Chih Chieh Su de no-hitter met een solohomerun op. Niettemin bleef Nederland met 3-6 wel aan de goede kant van de score.

Pitchers Diegomar Markwell, Mike Bolsenbroek en Berry van Driel waren vandaag dichtbij honkbalhistorie. De drie pitchers hadden in de negende inning nog twee uit nodig om de negende officiële no-hitter voor Oranje uit de Nederlandse honkbalgeschiedenis te gooien. Bolsenbroek zou bovendien de tweede speler ooit worden, die dat zou bereiken in zijn eerste interland.

Markwell was vandaag in het Pim Mulierstadion ijzersterk. Zeven innings lang stond de pitcher van DOOR Neptunus geen enkele honkslag toe. Niettemin kreeg hij wel twee punten tegen. In de tweede inning na onder meer tweemaal vier wijd en in de zevende inning na respectievelijk een veldfout van eerste honkman Vince Rooi, schijn van Markwell zelf en een veldfout van korte stop Shurendell Mujica.

Solohomerun

Gilmer Lampe sneuvelt voor Nederland op het tweede honk.

Gilmer Lampe sneuvelt voor Nederland op het tweede honk.
Foto: © Rob Jelsma

Bij het ingaan van de achtste inning werd Markwell op de heuvel vervangen voor Mike Bolsenbroek. Voor de pitcher van het Duitse Regensburg Legionäre was het zijn debuut voor het Nederlands team. Bolsenbroek hield met onder meer een strikeout de no-hitter in stand, waarna Berry van Driel de laatste inning voor zijn rekening moest nemen.

Op dat moment had Nederland al een 2-6 voorsprong genomen. Van Driel verloor in de laatste slagbeurt echter volledig de grip op de Taiwanese slagploeg. Met één man uit kreeg hij eerst een solohomerun om zijn oren van pinch-hitter Chih Chieh Su, waarmee de no-hitter werd opgebroken. Hierna volgden nog eens drie hits, waardoor Chinese Taipei de honken vol kreeg.

Kantelen

De Taiwanese honkballers hadden zo alle kansen om de wedstrijd te kantelen. Maar door middel van een grondbal naar korte stop Shurendell Mujica werd alsnog de wedstrijd tijdig beëindigd. Met 3-6 bleef Oranje aan de goede kant van de score.
Die Nederlandse voorsprong was al vroeg met behulp van catcher Gianison Boekhoudt opgebouwd. Eerst sloeg hij in de eerste inning met een tweehonkslag zowel Stijn van der Meer als Danny Rombley binnen, waarna hij zelf vanaf twee over de thuisplaat kon na twee keer schijn op rij.

Gianison Boekhoudt: man-of-the-match.

Gianison Boekhoudt: man-of-the-match.
Foto: © Rob Jelsma

Twee innings later sloeg Boekhoudt opnieuw een punt binnen. Even daarvoor hadden hits van Danny Rombley en Bas de Jong al het vierde Nederlandse punt over de thuisplaat gebracht.

Inrukken

Dat dwong de Taiwanese manager tot een vroege pitcherwissel. Voor even hielp het. Reliever Ko Chien Lin schakelde zes tegenstanders op rij uit, maar kon uiteindelijk ook niet Nederland van het scoren af te houden. Nadat Shaldimar Daantji (honkslag) in de zevende inning vanaf twee op een hit van Stijn van der Meer het zesde punt voor Nederland had gescoord, kon ook hij al inrukken.

Closer Ming Hsuan Chen deed hierna wel wat van hem werd verwacht. Hij stond geen loper meer toe op de honken en hield het aantal Nederlandse hits beperkt tot zeven.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND      3 0 2 0 0 0 1 0 0  6 7 3
CHINESE TAIPEI 0 1 0 0 0 0 1 0 1  3 4 1

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (7): 1-3-0-3
Mike Bolsenbroek (1): 1-1-0-0
Berry van Driel (1): 0-0-4-0

Pitchers Chinese Taipei
Hua Wei Lo (3): 1-2-4-1
Ko Chien Lin (3 1/3+3 man): 1-1-3-0
Ming Hsuan Chen (2 2/3): 3-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page