Nederland tegen Japan opnieuw onderuit

Japan heeft vanavond in de wedstrijd tegen Nederland zijn allereerste punt van deze Haarlemse Honkbalweek tegengekregen. Daarmee kwam een einde aan 26 innings waarin de Japanse honkballers hun tegenstander op de nul wisten te houden. Ondanks het tegenpunt bleef de formatie van manager Tatsuya Yoshinami wel ongeslagen. Na een cruciale beslissing in de negende inning bleef Oranje met lege handen: 1-3.

De bezoekers van het Pim Mulierstadion kregen vanavond een pitchersduel voorgeschoteld, die pas werd beslist nadat starters David Bergman en Seigi Tanaka in de negende inning waren vervangen. Voor die tijd had alleen Takuya Sato (honkslag) in de zesde inning weten te scoren op een tweehonkslag van Masataka Yoshida. In de overige zeven innings stond Bergman nog slechts twee honkslagen toe.

Seigi Tanaka, die over vijf dagen twintig jaar wordt, had vanavond voor Japan de touwtjes eveneens goed in handen. De pitcher van Soka University stond wel zeven hits toe, maar schakelde ook maar liefst tien tegenstanders uit met drie slag. Viermaal sloot hij een Nederlandse slagbeurt met een loper op de honken af met een strikeout.

Nederlandse kansen

Pitcher David Bergman gooide tegen Japan acht innings.

Pitcher David Bergman gooide tegen Japan acht innings.
Foto: © Rob Jelsma

Daarmee bleven de Nederlandse kansen beperkt tot een minimum. De enige serieuze kans op het pitchen van Tanaka deed zich voor in de derde inning toen Nederland met Gilmer Lampe (vier wijd), Shurendell Mujica (veldfout) en Gianison Boekhoudt (honkslag) de honken vol kreeg. Maar op dat moment stak het Japanse veld zijn pitcher de helpende hand toe. Met een dubbelspel vanaf drie via twee naar het eerste honk werden Boekhoudt en Danny Rombley uitgeschakeld om ook deze kans voor Oranje de kop in te drukken.

Uiteindelijk werd het duel beslist in een cruciale negende inning, waarin Japan de voorsprong nog maar ternauwernood wist vast te houden. Opnieuw moest in deze laatste inning de Nederlandse bullpen diep gaan. Werden in de twee voorafgaande wedstrijden Kevin Kelly en Berry van Driel al hard geraakt, vanavond kreeg closer Arshwin Asjes in de negende inning eerst een solohomerun om zijn oren, waarna Japan via nog eens drie hits ook een derde punt aan zijn totaal toevoegde.

Besluit

Nederland kwam tegen Japan tot negen hits.

Nederland kwam tegen Japan tot negen hits.
Foto: © Rob Jelsma

Met een serie pinch-hitters probeerde bondscoach Steve Janssen het tij voor Nederland in de gelijkmakende negende slagbeurt alsnog te keren. Dat had wellicht ook kunnen lukken. Na vier wijd voor pinch-hitter Stijn van der Meer een een honkslag van pinch-hitter Bas de Jong ramde Vince Rooi, de derde pinch-hitter, de bal hard tegen de omheining van het midveld. Daarop kon Van der Meer voor het eerste tegenpunt voor Japan zorgen. De Jong werd echter ook doorgestuurd.

De speler van L&D Amsterdam sneuvelde door dit besluit op de thuisplaat. Zodoende kreeg Nederland niet twee lopers in scoringspositie met geen enkele uit, maar alleen een loper op het tweede honk met één man uit. Closer Sachiya Yamasaki putte daar zoveel kracht uit, dat hij eerst Gilmer Lampe (de enige Nederlandse speler dit duel met twee hits) met drie slag aan de kant zette, waarna hij zelf een grondbal van Gianison Boekhoudt kon pakken voor de laatste uit van de wedstrijd. Zodoende blijft Japan ook na zijn derde wedstrijd ongeslagen en gaat het nog aan de leiding in het klassement als morgen de tweede serie uit de voorronde van start gaat.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
JAPAN     0 0 0 0 0 1 0 0 2  3 8 1
NEDERLAND 0 0 0 0 0 0 0 0 1  1 9 1

Pitchers Japan:
Seigi Tanaka (8): 10-2-7-1
Takuya Kato (1 man): 0-1-0-0
Sachiya Yamasaki (1): 1-1-2-0

Pitchers Nederland
David Bergman (8): 5-2-4-1
Arshwin Asjes (1): 0-0-4-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page