Team USA na derde shut-out aan de leiding

Al meer dan dertig innings op rij hebben de Verenigde Staten geen enkel punt toegestaan tijdens deze Haarlemse Honkbalweek. Die prestatie heeft Team USA vanavond aan de kop van het klassement gebracht. Nummer één Japan werd met 0-6 verslagen.

Verdedigend speelden de Japanse honkballers foutloos, maar op de pitches van de Amerikaanse collegehonkballers hadden ook zij vanavond niets in te brengen. Dit toernooi stonden de Amerikaanse pitchers nog maar tien honkslagen toe in drie wedstrijden.

Daar kwamen vanavond slechts drie hits bij op het pitchen van de hoog aangeschreven talenten Justin Garza en Thomas Eshelman, ploeggenoten bij California State University. Alleen aangewezen slagman Takuya Sato had een antwoord op de pitches van Garza. Hij sloeg twee honkslagen in drie slagbeurten en werd daarmee de enige honkloper op de Amerikaanse startend pitcher. In de eerste inning bereikte Sato nog wel het tweede honk, maar in zijn volgende slagbeurt sneuvelde hij bij een poging het honk te stelen.

Beter

Zo kwam Garza met speels gemak door zijn wedstrijd heen, totdat hij bij het ingaan van de zevende inning werd vervangen door Thomas Eshelman. Die bleek  zelfs nog beter. Hij moest in de zevende inning wel de derde Japanse honkslag toestaan aan Shogo Nakamura, maar kwam in de laatste drie innings tot maar liefst zeven keer drie slag op de tien tegenstanders die hij nog tegenover zich kreeg. Garza en Eshelman gooiden geen enkele keer vier wijd en kregen zodoende dit duel samen maar 29 tegenstanders tegenover zich in het slagperk, slechts twee meer dan het minimum.

Japan en de Verenigde Staten speelden foutloos.

Japan en de Verenigde Staten speelden foutloos.
Foto: © Robert Bos

Hadden de twee honkballers van California State University vanavond een uitstekende controle, de Japanse pitchers zochten vergeefs naar de slagzone. Haruhiro Hamaguchi kwam in de eerste vier innings al tot zes keer vier wijd. Zodoende kon Team USA eenvoudig de score openen. Dat deed de ploeg na twee vrije lopen in de eerste inning via een hit van Bryan Reynolds. Een inning later volgde Alex Bregman met een honkslag na opnieuw twee vrije lopen om voor de 0-2 te zorgen.

Genadeklap

In de vierde inning diende de Amerikanen al de genadeklap toe. Met Chris Okey (honkslag) en Dansby Swanson (tweehonkslag) op de honken sloegen Mark Mathias en Bryan Reynolds honkslagen op rij om de voorsprong te verdubbelen tot 0-4. In de achtste inning liet de Amerikaanse ploeg zien ook aanvallend heel wat in zijn mars te hebben.
Chris Okey en Alex Bregman zorgden na hun vier wijd voor een dubbele steelpoging, waarbij Bregman het tweede honk wist te bereiken en Okey zelfs wist te scoren. Het was voor Okey zijn tweede gestolen honk in deze slagbeurt. Met een tweehonkslag maakte Bryan Reynolds er hierna nog 0-6 van.

In totaal kwamen de Verenigde Staten tot twaalf honkslagen en zes gestolen honken. Daarmee werden zij het eerste team dit toernooi met minimaal tien hits in één wedstrijd. Bovendien verlengden zij hun aantal innings zonder tegenpunten tot 30 1/3. In het hele toernooi (36 innings) kreeg de formatie van manager Dave Van Horn nog maar één punt tegen. Daarmee staat de ploeg op een verdiende puntengemiddelde van 0.25.

Beste speler

Team USA won vanavond met de derde shut-out op rij.

Team USA won vanavond met de derde shut-out op rij.
Foto: © Robert Bos

Bryan Reynolds werd uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd met vier honkslagen in evenzoveel slagbeurten. Ook sloeg hij drie punten binnen. Blake Trahan kwam tot drie honkslagen in vier slagbeurten.

Met de derde zege in vier wedstrijden vervolgt Team USA morgen als nieuwe koploper het toernooi. Dan is Nederland voor de tweede keer de tegenstander in het Pim Mulierstadion. Na de no-hitter van zaterdagavond is het morgen de beurt aan pitcher James Kaprielian om de Nederlandse slagploeg te bedwingen. Kaprielian was eerder dit toernooi al startend pitcher in de met 0-1 verloren openingswedstrijd tegen Japan. De Aziatische honkballers scoorden echter het enige punt pas nadat Kaprielian (3-1-2-1) in de zesde inning was vervangen.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
VERENIGDE STATEN  1 1 0 2 0 0 0 2 0  6 12 0
JAPAN             0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  3 0

Pitchers Verenigde Staten
Justin Garza (6): 5-0-2-0
Thomas Eshelman (3): 7-0-1-0

Pitchers Japan
Haruhiro Hamaguchi (4): 3-6-6-0
Kento Kumabara (3): 0-1-4-0
Takuya Kato (1): 3-2-1-0
Daki Tanaka (1/3): 0-0-0-0
Sachiya Yamasaki (2/3): 1-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page