Nederland ruim onderuit tegen Team USA

Om nog enig zicht te houden op een plaats in de finale, is het van groot belang dat Nederland morgenavond de wedstrijd wint van Chinese Taipei. Op die manier ontloopt Oranje zeer waarschijnlijk in de halve finales de Amerikanen. Vanavond bleek Team USA opnieuw veel te sterk voor de Nederlandse honkballers: 8-1.

Zaterdag slaagde het Nederlands team er nog geen enkele keer in om een honkslag te slaan op de Amerikaanse pitchers. Vanavond sloeg Dwayne Kemp al in de tweede inning een honkslag om een tweede Amerikaanse no-hitter vroeg te voorkomen.

In de achtste inning maakte Nederland bovendien een einde aan een serie van 37 2/3 innings, waarin de Amerikanen geen enkel punt hadden toegestaan. Michael Duursma (vier wijd) kon het tweede Amerikaanse tegenpunt dit toernooi scoren na vier wijd voor Gilmer Lampe en grondballen van Stijn van der Meer en Danny Rombley. Maar bij deze hoogtepunten bleef het voor Oranje vanavond in het Haarlemse Pim Mulierstadion.

Afgetroefd

Alex Bregman wordt gefeliciteerd nadat hij in de vijfde inning het tweede Amerikaanse punt heeft gescoord.

Alex Bregman wordt gefeliciteerd nadat hij in de vijfde inning het tweede Amerikaanse punt heeft gescoord.
Foto: © Rob Jelsma

Op alle fronten werd de Nederlandse ploeg vanavond door de Verenigde Staten afgetroefd. De Amerikanen kwamen tot veertien hits en hadden al een 8-0 voorsprong genomen voordat Nederland in de achtste inning zijn eerste punt scoorde. Bovendien maakte Nederland maar liefst drie veldfouten.

Geloof in een overwinning had Oranje dan ook nauwelijks. Dat resulteerde onder meer in elf strikeouts en nauwelijks dreiging in het slagperk. De enige drie honkslagen kwamen op naam van Stijn van der Meer (1 uit 3), Gianison Boekhoudt (1 uit 4) en Dwayne Kemp (1 uit 4).
Startend pitcher Orlando Yntema moest in de eerste vijf innings al negen hits incasseren. Christin Stewart (3 uit 3) en Blake Traha (3 uit 3) leidden de Amerikaanse aanval en sloegen elk twee van de acht punten binnen.

Ongelukkig debuut

Korte stop Stijn van der Meer in actie.

Korte stop Stijn van der Meer in actie.
Foto: © Rob Jelsma

Op een ongelukkig debuut van reliever Sedley Karel besliste Team USA in de zesde en zevende inning de wedstrijd. De Amerikanen liepen uit van 2-0 naar 8-0. Karel, die bij zijn debuut nog werd aangekondigd als de 250e speler namens het Nederlands team sinds de eerste Haarlemse Honkbalweek, zat geen enkel moment in de wedstrijd.

Hij opende zijn optreden met vier wijd en ging later in de fout op een stootslag, waardoor hij zijn eerste punt tegen kreeg. Een wilde worp in de zesde inning bracht ook het vierde Amerikaanse punt over de thuisplaat. Vier wijd, een wilde worp, twee doorgeschoten ballen en hits van Nicholas Banks en Blake Trahan luidden het einde van de wedstrijd in voor Karel. Hij werd afgelost door Berry van Driel, die vervolgens het duel uitgooide.

De Nederlandse honkballers kunnen zich nu volledig richten op de belangrijke wedstrijd tegen Chinese Taipei. Die moet worden gewonnen om de derde plaats in het klassement te verdedigen en daarmee zeer waarschijnlijk de Amerikaanse klassementsleider  in de halve finale te ontlopen.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND         0 0 0 0 0 0 0 1 0  1  3 3
VERENIGDE STATEN  0 1 0 0 1 2 4 0 X  8 14 1

Pitchers Nederland
Orlando Yntema (5): 2-3-9-1
Sedley Karel (1 1/3+2 man): 1-2-2-0
Berry van Driel (1 2/3): 1-0-3-0

Pitchers Verenigde Staten
James Kaprielian (6): 8-2-3-1
A.J. Minter (1): 1-0-0-0
Dillon Tate (2/3): 0-2-0-0
Tyler Jay (1/3): 1-0-0-0
Ryan Burr (1): 1-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page