Nederland zeker van derde plaats

Nederland heeft zich vanavond met een 4-0 overwinning op hekkensluiter Chinese Taipei verzekerd van de derde plaats in de eerste ronde van de Haarlemse Honkbalweek. Daardoor ontloopt Oranje in de halve finales de koploper uit het klassement.

De Nederlandse honkballers waren na twee nederlagen wel weer toe aan een overwinning. Helemaal met het belangrijke finaleweekeinde in aantocht. Tegen Chinese Taipei, dat dit toernooi nog geen wedstrijd wist te winnen, deden de honkballers van bondscoach Steve Janssen wat van hun verwacht werd.

Chinese Taipei verloor deze Haarlemse Honkbalweek al zijn vier wedstrijden. Driemaal door middel van een shut-out. In 33 van de 36 innings wisten de Taiwanese honkballers tot dusver niet te scoren. Vanavond kwamen daar nog eens negen innings bij. Pitcher Bolsenbroek hield Chinese Taipei in zijn eerste start voor Oranje acht innings lang uitstekend op de nul, waarna closer Arswhin Asjes de klus zonder fouten afmaakte.

Stootslag

Danny Rombley slaat raak voor Nederland in de wedstrijd tegen Chinese Taipei.

Danny Rombley slaat raak voor Nederland in de wedstrijd tegen Chinese Taipei.
Foto: © Robert Bos

In de eerste vier wedstrijden in Haarlem won Nederland tot vanavond maar één wedstrijd. Dat was tegen Chinese Taipei. Na die 3-6 zege van zondagmiddag, volgde vandaag een tweede overwinning. Vince Rooi leidde zijn ploeg naar de winst. Hij sloeg drie van de vier Nederlandse punten binnen.

Nederland had niettemin even de tijd nodig om in de wedstrijd te komen. Pas in de vierde inning sloeg Stijn van der Meer de tweede honkslag voor Nederland. Dat werd een stootslag naar het derde honk. De derde honkman kon de bal wel pakken, maar gooide hem vervolgens lang het eerste honk. Van der Meer, die daarop direct door kon naar het tweede honk, kon uiteindelijk de score openen na een grondbal van Vince Rooi. Op een hit van Dashenko Ricardo maakte Bryan Engelhardt (vier wijd) er 2-0 van.

Voorsprong

Closer Kao Chen Chu van Chinese Taipei.

Closer Kao Chen Chu van Chinese Taipei.
Foto: © Robert Bos

Een inning later liep Nederland nog verder uit. Opnieuw begon Van der Meer de aanval met een honkslag. Via een hit van Danny Rombley en vier wijd voor Bryan Engelhardt stroomden de honken vol, voordat Vince Rooi met een honkslag de voorsprong verdubbelde. Vanaf de vijfde inning gebruikte de Taiwanese manager vier pitchers om Nederland verder van het scoren af te houden.
Uiteindelijk kwam Oranje dit duel tot tien hits. Vier spelers sloegen elk twee honkslagen in vier slagbeurten: Vince Rooi, Stijn van der Meer, Dashenko Ricardo en Kevin Moesquit.

De 4-0 overwinning was van groot belang voor de formatie van bondscoach Steve Janssen. Hiermee ontloopt Oranje in de halve finales de nummer één uit het klassement. De kans is groot dat dit de Verenigde Staten worden. Van deze Amerikaanse ploeg wist Nederland dit toernooi nog niet te winnen.
Zeer waarschijnlijk wordt Japan dan de tegenstander van Nederland in de strijd om een plaats in de finale. Beide teams staan ook morgenavond al tegenover elkaar in de laatste wedstrijd uit de eerste ronde.  Voor Nederland en Japan staat er dan niets meer op het spel.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CHINESE TAIPEI 0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  8 1
NEDERLAND      0 0 0 2 2 0 0 0 X  4 10 0

Pitchers Chinese Taipei
Ko Chien Lin (4 2/3+1 man): 0-2-3-1
Chun Jung Su (1+2 man): 0-1-2-0
Tsung Hao Wang (1 man): 0-1-0-0
Yi Chih Huang (2 1/3): 0-0-2-0
Kao Chen Chu (1): 0-0-3-0

Pitchers Nederland
Mike Bolsenbroek (8): 4-1-8-0
Arshwin Asjes (1): 0-1-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page