Sharnol Adriana vervolgt carrière als coach

De voormalig Nederlands international Sharnol Adriana heeft een punt gezet achter zijn spelersloopbaan. De  43-jarige honkballer van Curaçao gaat aan de slag als hitting-coach van Rojos del Águila, dat uitkomt in de Mexicaanse Triple A-competitie. Adriana treedt daarmee in de voetsporen van de succesvolle Curaçaose coach Hensley Meulens. Als slagman kwam Adriana in 23 profseizoenen tot een gemiddelde van .303.

Met het besluit van Adriana is een einde gekomen aan een lange en indrukwekkende profcarrière, die begon in 1991 toen de honkballer van Curaçao in de vijftiende ronde werd gedraft door Toronto Blue Jays. Adriana speelde acht seizoenen voor deze Major League-organisatie. Hij bereikte tot tweemaal toe (1994 en 1996) het Triple A-team Syracuse Chiefs, maar kwam nooit uit in de Major League.

Sinds 1999 stond Adriana voornamelijk onder contract bij teams uit de hoogste Mexicaanse profcompetitie. Ook speelde hij voor de Amerikaanse profclubs Newark Bears (2000 en 2001) en Calgary Vipers (2006) en speelde hij in 2008 en 2009 kort voor DOOR Neptunus in de Nederlandse hoofdklasse.

Meest Waardevolle Speler

Afgelopen maart startte Adriana voor het derde jaar op rij het seizoen bij Rojos del Águila de Veracruz, de club uit de Mexicaanse Triple A-competitie waarvoor Adriana sinds 2008 in vijf seizoenen 238 wedstrijden speelde. Voor deze club kwam Adriana vorig jaar nog tot een slaggemiddelde van .331 met 51 honkslagen en zes homeruns in 69 wedstrijden.
Afgelopen winter werd de veteraan bovendien uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler tijdens de finale van de Mexicaanse Liga Meridana de Invierno, waar Adriana de titel veroverde met Los Diablos de la Bojórquez.

Dit jaar bleven zijn prestaties achter en kwam Adriana in 33 wedstrijden voor Rojos del Águila de Veracruz niet verder dan acht hits (.151) en vier binnengeslagen punten. Zijn contract werd hierna ontbonden, waarna Adriana een nieuwe kans kreeg bij Broncos de Reynosa. Maar bij deze club bleef de speeltijd voor Adriana beperkt. Na zeven wedstrijden werd begin deze maand het contract met Adriana ontbonden, waarna de honkballer van Curaçao door Rojos del Aguila werd benaderd voor de functie van hitting-coach.

Nieuwe manager

Sharnol Adriana (rechts) met Raily Legito tijdens het WK van 2009.

Sharnol Adriana (rechts) met Raily Legito tijdens het WK van 2009.
Foto: © Rob Jelsma

De aanstelling van Adriana vond plaats net nadat Alfonso Jiménez al was aangetrokken als nieuwe manager van de club. Jiménez verving daarmee Eddie Castro, die met Rojos del Águila de Veracruz bezig was aan een teleurstellend seizoen. Met 38 overwinningen in 88 wedstrijden staat de titelverdediger op de laatste plaats in het klassement.

Onder leiding van Jiménez en Adriana hoopt Rojos del Águila de Veracruz zich in het restant van het seizoen alsnog voor de Play-Offs te plaatsen. Met name de rol van Adriana wordt daarin belangrijk. Vooral op aanvallend vlak lieten de spelers van Rojos del Águila de Veracruz het in het eerste deel van de competitie afweten.

Olympische Spelen

In 23 profseizoenen kwam Adriana tot 2026 honkslagen in 1977 wedstrijden, wat voldoende is voor een carrière slaggemiddelde van maar liefst .303. Adriana speelde in die jaren op alle posities, behalve die van catcher. De meeste wedstrijden speelde hij echter als eerste honkman en aangewezen slagman.

Met het Nederlands honkbalteam nam Adriana aan alle grote toernooien deel, zoals verschillende Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. In 2003 werd Adriana nog maar de derde speler in de historie die op een wereldkampioenschap homeruns sloeg in drie opeenvolgende wedstrijden. Hij trad daarmee in de voetsporen van Antonio Muñoz (1980) en Luis Casanova (1990). In 2008 sloeg hij tijdens de Olympische Spelen de enige honkslag op pitcher Stephen Strasburg in de wedstrijd van het Nederlands team tegen de Verenigde Staten.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page