Goede generale voor Nederlands team

Het Nederlands team heeft vanavond een goede generale repetitie gehad voor de halve finale van morgen. De formatie van bondscoach Steve Janssen sloot tegen Japan de eerste ronde af met zijn derde overwinning van deze Haarlemse Honkbalweek. Eenvoudig ging het niet. De Japanners kregen in de negende inning het winnend punt op de honken.

Door de overwinning eerder op de dag van de Verenigde Staten, waren Japan en Nederland al zeker van respectievelijk de tweede en derde plaats in het klassement na de eerste ronde. Dat betekent dat beide teams elkaar morgen in het Haarlemse Pim Mulierstadion treffen in de tweede halve finalewedstrijd.

Voordat het zover was, stond er voor de twee teams eerst nog hun laatste onderlinge wedstrijd uit de eerste ronde op het programma. Die pakte voor Nederland het beste uit. Oranje kwam al vroeg op voorsprong en hield die de gehele wedstrijd vast. Het leverde een 2-3 overwinning op.

Gevaar

Bas de Jong slaat het eerste punt voor Nederland binnen.

Bas de Jong slaat het derde punt voor Nederland binnen.
Foto: © Robert Bos

De Nederlandse honkballers openden de score al in de tweede inning op het pitchen van Kento Kumabara, die dit toernooi alleen drie innings als reliever in de wedstrijd tegen de Verenigde Staten gooide. Gianison Boekhoudt zorgde na zijn tweehonkslag voor het eerste punt. Hits van Kevin Moesquit en Shaldimar Daantji zorgden in de derde inning opnieuw voor gevaar. Nu scoorde Moesquit vanaf het derde honk na een wilde worp, waarna Daantji er 3-0 van maakte op een hit van Bas de Jong.

De kansen hierna bleven voor Nederland beperkt. Vince Rooi, die vier wijd kreeg in de zesde inning, kwam nog het meest dichtbij de vierde Nederlandse run. Hij werd echter op de thuisplaat uitgeschakeld nadat hij probeerde te scoren op een doorgeschoten bal. Dat zorgde ervoor dat Japan in de slotfase alsnog gevaarlijk werd.

Zwaar

Quintin de Cuba duikt terug naar het eerste honk na een pick-off.

Quintin de Cuba duikt terug naar het eerste honk na een pick-off.
Foto: © Robert Bos

Startend pitcher Kevin Heijstek kreeg het pas vanaf de vijfde inning zwaar tegen de sterke Japanse honkballers. In die slagbeurt stroomden de honken vol na een geraakt werper en twee hits. Heijstek haalde zichzelf aanvankelijk nog met onder meer drie slag voor Takuma Hasegawa uit de problemen. Maar een inning later moest hij toch het eerste tegenpunt incasseren. Masataka Yoshida (tweehonkslag) werd binnengeslagen via een hit van Eigoro Mogi en een opofferingsslag van Sho Azegami.

Op het pitchen van Berry van Driel leek Japan vervolgens in de negende inning het gat in te lopen toen Tatsuhiro Shibata, met lopers op het tweede en derde honk, de bal het linksveld in sloeg. Daarop kon Tatsuya Yamaashi over de thuisplaat komen. Met lopers op de hoeken moest Van Driel hierna de bal overgeven aan Arshwin Asjes. Die zag zijn vijfde pitch verdwijnen in een dubbelspel, waarmee alsnog een einde aan de wedstrijd kwam

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND 0 1 2 0 0 0 0 0 0  3 5 0
JAPAN     0 0 0 0 0 1 0 0 0  2 8 0

Pitchers Nederland
Kevin Heijstek (6): 3-1-5-0
Kevin Kelly (2): 3-0-1-0
Berry van Driel (1/3+3 man): 0-1-2-0
Arshwin Asjes (2/3): 0-0-0-0

Pitchers Japan
Kento Kumabara (4): 3-2-4-0
Sachiya Yamasaki (3): 4-2-1-0
Takuya Kato (1): 2-0-0-0
Haruhiro Hamaguchi (1): 1-0-0-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page