Nederland in halve finale na verlenging onderuit

Met het mogelijk winnende punt in de tiende inning op het derde honk, werd vanavond Michael Duursma voor de derde nul met drie slag aan de kant gezet, waarna Japan de winst naar zich toetrok. Daarmee was het verhaal van deze halve finalewedstrijd verteld. Maar liefst dertien keer werd een speler van Oranje met een strikeout uitgeschakeld, waardoor de zege voor Nederland buiten bereik bleef.

Pitcher Rob Cordemans gooide vanavond in het Pim Mulierstadion een uitstekende wedstrijd en hoefde alleen een punt in de tweede inning toe te staan na een fantastische squeeze-play van Shuhei Fukada. Maar uiteindelijk werd de wedstrijd vooral het verhaal van de Japanse pitcher Seigi Tanaka. Hij had zes 1-2-3 innings waarbij hij geen enkele loper toestond op de honken.

Tanaka hoefde slechts één punt toe te staan. Dat gebeurde in de tweede inning na honkslagen van Kevin Moesquit en Gilmer Lampe. Japan had vervolgens op een grondbal van Stijn van der Meer de kans om met een dubbelspel een einde aan de slagbeurt te maken. De tweede honkman ging echter in de fout, waardoor Moesquit kon scoren.

Uitstekende acties

Pitcher Seigi Tanaka (Japan)

Pitcher Seigi Tanaka (Japan).
Foto: © Rob Jelsma

Na het tegenpunt schakelde Japan negentien spelers op rij uit voordat pinch-hitter Quintin de Cuba vier wijd kreeg in de negende inning. Het was pas de eerste vrije loop die Tanaka weggaf. Maar hij sloot niet veel later zelf de slagbeurt af met drie slag voor Gianison Boekhoudt, de twaalfde strikeout van de Japanse pitcher dit duel.

Daarmee werd de aanval van Nederland volledig lam gelegd. Het was met name aan enkele uitstekende acties van derde honkman Stijn van der Meer en in de negende inning van buitenvelders Gilmer Lampe en Shaldimar Daantji te danken dat de Nederlandse honkballers vanavond Japan in de halve finale nog wel tot een verlenging wisten te dwingen.

Tie-break

In die tie-break gaf Nederland zelf zijn kansen uit handen. Door een mislukte stootslag van Vince Rooi, werd Bas de Jong op het derde honk uitgeschakeld. Na een vangbal op een klap van pinch-hitter Bryan Engelhardt werd vervolgens Michael Duursma met drie slag aan de kant gezet.

Sho Azegami scoort het eerste punt voor Japan

Sho Azegami scoort het eerste punt voor Japan.
Foto: © Rob Jelsma

In de gelijkmakende tiende slagbeurt weerde Oranje zich aanvankelijk kranig en kwam Nederland met lopers op alle honken tot twee uit, maar sloeg uiteindelijk rechtsvelder Takuya Sato zijn ploeg naar de finale. Hij sloeg een pitch van closer David Bergman over linksvelder Gilmer Lampe, waardoor pinch-runner Eigoro Mogi het winnende punt kon scoren en het Japanse feestje op het veld losbarstte. Met de 2-1 winst verzekerde Japan zich van een plaats in de finale, waarin de ploeg morgenmiddag tegenover de Verenigde Staten staat.

Derde plaats

Voor het Nederlands honkbalteam is met de 2-1 nederlaag tegen Japan een einde gekomen aan de Haarlemse Honkbalweek. Vanavond kwam Oranje niet verder dan drie hits, die werden geslagen door Kevin Moesquit (1 uit 3), Gilmer Lampe (1 uit 4) en Vince Rooi (1 uit 4).

In het Haarlemse Pim Mulierstadon won Oranje dit toernooi slechts drie van de zeven wedstrijden. Daarmee eindigt de formatie van bondscoach Steve Janssen deze Haarlemse Honkbalweek op een derde plaats. Het is de achtste keer dat Nederland het toernooi op die positie afsluit, de laatste keer in 2000. Vorig jaar werd Oranje nog vierde in een deelnemersveld van zes teams.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 R H E
NEDERLAND 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0  1 3 3
JAPAN     0 1 0 0 0 0 0 0 0 1  2 4 1

Pitchers Nederland
Rob Cordemans (8): 4-3-3-3
David Bergman (1 2/3+1 man): 1-1-1-0

Pitchers Japan
Seigi Tanaka (9): 12-1-3-1
Yusuaki Yamasaki (1): 1-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page