Steve Janssen: ‘Denkwerk is er altijd’

Na een gelijkopgaande wedstrijd was het zaterdagavond uiteindelijk een tie-break waarin het Nederlands  team zijn meerdere moest erkennen in Japan.  Hiermee hielden de Aziaten het gastland uit de finale. Bondscoach Steve Janssen: “Lang zat ons het geluk mee. En op het einde zat datzelfde geluk ons tegen”.

Een van de meest constante spelers bij het Nederlands team deze week was Stijn van der Meer. De derde honkman was ook tegen Japan weer op dreef. “Het was vooral lastig om tegen de Amerikanen en Japanners goed te kunnen slaan”, blikt Van der Meer terug. “De snelheid waarmee hun pitchers de bal gooien, ligt toch behoorlijk hoger dan wat wij hier in de hoofdklasse gewend zijn.”

Met de nederlaag tegen Japan is er voor Nederland een einde gekomen aan de Haarlemse Honkbalweek, een toernooi waar David Bergman altijd erg naar uitkijkt. “Het is voor mij ontzettend speciaal. Ik woon hier vijf minuten vandaan. Het is echt mijn thuishaven”, vertelt de pitcher van Corendon Kinheim en Oranje. Hij kijkt dan ook alweer uit naar de volgende editie. “Elke keer is het toch weer anders. Zeker met betrekking tot de teams en de opzet van het toernooi.”

Uitschieter

De 27e editie van de Haarlemse Honkbalweek is toernooi van de pitchers gebleken, zag Bergman, inmiddels routinier bij het Nederlands team. “Toen ik de eerste wedstrijd van het toernooi tussen de Verenigde Staten en Japan bekeek, voorspelde ik dat al. De 8-1 van de VS tegen ons was echt een uitschieter.”

Na afloop heerste teleurstelling bij het team van Steve Janssen. En bij de bondscoach zelf misschien nog wel het meest. “Het is erg jammer en zuur, maar het hoort bij de sport. Het is een cliché, maar hij gaat wel op. Over de wedstrijd tegen Japan ben ik meer dan tevreden. Wij hebben natuurlijk behoorlijk wat goede plays gemaakt. Daarbij zat het geluk ons mee. En op het einde zat datzelfde geluk ons tegen.”

Selectie

Deze editie van de Haarlemse Honkbalweek maakt deel uit van de voorbereiding van het Nederlands team op het Europees kampioenschap later dit jaar in Tsjechië. Jansen heeft nog wel wat denkwerk te doen naar aanleiding van de resultaten van afgelopen week. “Denkwerk is er altijd”, aldus de Belgische manager. “Ik heb hele goede dingen gezien, maar ook minder goede dingen. We moeten toch aan de laatste drie wedstrijden denken. Daar hebben wij het Nederlands team gezien, dat wij voor ogen hadden qua inzet en spelpeil.”

In de aanloop naar het toernooi in Haarlem zijn er zes debutanten aan de selectie toegevoegd. “Zij kunnen terugblikken op een geslaagd toernooi”, heeft Janssen gezien. “Maar ik sta wel open voor verbeteringen.” Waarna hij er aan toevoegt: “Uiteraard geldt dat niet alleen voor de debutanten, maar voor alle spelers uit de selectie.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page