Team USA winnaar Haarlemse Honkbalweek

Het nationale team van de Verenigde Staten is vanmiddag voor de vijfde keer in de historie winnaar geworden van de Haarlemse Honkbalweek. De Amerikaanse favoriet versloeg in de finale Japan met 6-3.

Viermaal eerder wonnen de Verenigde Staten het honkbaltoernooi in Haarlem. Dat gebeurde in 1980, 2000, 2002, 2008. De afgelopen twee edities stelden de Amerikanen echter teleur. In 2010 werd Team USA zelfs vierde. Twee jaar geleden moesten de Amerikanen het doen met brons achter winnaar Cuba en Puerto Rico.

Vorige week arriveerde manager Dave Van Horn echter met een zeer sterke selectie in Nederland om na zes jaar weer de titel op te kunnen eisen in Haarlem. In de openingswedstrijd ging Team USA nog wel met 0-1 onderuit tegen Japan, maar vanaf dat moment werden de Amerikanen onverslaanbaar.

Comfortabele voorsprong

Nicholas Banks sloeg in de vierde inning twee punten binnen voor de Verenigde Staten.

Nicholas Banks sloeg in de vierde inning twee punten binnen voor de Verenigde Staten.
Foto: © Rob Jelsma

In Haarlem volgden zes zeges op rij, waaronder vier shut-outs. De Verenigde Staten begonnen daarmee vanmiddag als grote favoriet in de finale tegen Japan. Daarin openden de Amerikanen al in de eerste inning de score en liepen via drie runs in de vierde inning vroeg uit naar een comfortabele voorsprong. In de vierde inning sloeg Team USA vijf hits. Nicholas Banks sloeg twee van de drie punten in deze slagbeurt binnen.

Alleen in de vijfde inning worstelden de Amerikaanse pitchers even met hun vorm. Starter Kyle Funkhouser gooide vier wijd en een wilde worp en zag even later tweede honkman Dansby Swanson in de fout gaan voor het eerste punt. Funkhouser werd hierna vervangen door reliever Tyler Jay, die na onder meer een honkslag en vier wijd Japan verder terug zag komen tot 4-2.

Gat

Veel haalde het niet uit. Een inning later vergrootten de Verenigde Staten het gat weer tot vier punten na na twee Japanse veldfouten. Shunta Tanaka bepaalde in de achtste inning de eindstand op 6-3. Hij bereikte de honken na de derde Amerikaanse veldfout en kon even later scoren na een tweehonkslag van Tatsuya Yamaashi.
De drie tegenpunten in de finale was een verdubbeling van het aantal punten dat de Verenigde Staten in het gehele toernooi hadden toegestaan.

Team USA kwam tot tien hits, waaronder twee honkslagen voor Alex Bregman (2 uit 3) en Chris Okey (2 uit 3). Die laatste werd met twee binnengeslagen punten uitgeroepen tot Man of the Match. Vier Amerikaanse pitchers stonden samen zes honkslagen toe en gooiden negen keer drie slag.

                 1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H  E
JAPAN            0 0 0 0 2 0 0 1 0  3 6  2
VERENIGDE STATEN 1 0 0 3 0 2 0 0 X  6 10 3

Pitchers Japan
Yuki Yoshida (3 1/3+2 man): 3-2-5-0
Yasuaki Yamasaki (4 2/3): 2-1-5-2

Pitchers Verenigde Staten
Kyle Funkhouser (4 1/3+2 man): 6-2-3-1
Tyler Jay (1 2/3): 2-1-2-1
Justin Garza (2): 1-0-1-1
Dillon Tate (1): 0-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page