Ook L&D Amsterdam naar Play-Offs

Via een zege op Mr.Cocker HCAW heeft L&D Amsterdam zich vandaag als derde team geplaatst voor de Play-Offs. Ook Corendon Kinheim deed goede zaken. De Haarlemse ploeg maakte een einde aan een serie van achttien overwinningen van DOOR Neptunus en heeft nu kans om zich donderdag als vierde team eveneens te plaatsen.

L&D Amsterdam bleef deze week in drie wedstrijden ongeslagen tegen Mr.Cocker HCAW. Na winst op donderdag (11-1) volgde ook een overwinning op zondag (0-3). Daarmee kan UVV, de huidige nummer vijf in het klassement, de Amsterdamse honkballers niet meer passeren en zijn de Play-Offs voor de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus binnen. Eerder plaatsten ook DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers zich al voor de Play-Offs.

De laatste benodigde zege voor L&D Amsterdam kwam vandaag met pitcher Kevin Heijstek (7-2-3-0) op de heuvel geen enkele keer in het geding. Na de vierde inning bereikte alleen Jorin van Amstel (honkslag in de zesde inning) nog veilig de honken. Daan Hendrix gooide met een strikeout de laatste inning uit.

Langste serie

Kevin Heijstek werd zondag voor L&D Amsterdam winnend werper.

Kevin Heijstek werd zondag voor L&D Amsterdam winnend werper.
Foto: © Rob Jelsma

Niettemin kon ook L&D Amsterdam aanvallend nauwelijks gevaarlijk worden. Ivan Granados stond in zes innings slechts twee honkslagen toe. Maar zonder een honkslag wisten de Amsterdammers in de vierde inning al wel de score te openen. Roeland Henrique (vier wijd) zorgde voor het eerste punt. Een inning later passeerden ook Koen Nooij en Remco Draijer de thuisplaat op een driehonkslag van Bas Nooij. Pitchers Roel Bellinga en Kaj Timmermans hielden Amsterdam in het restant van de wedstrijd puntloos.

L&D Amsterdam hoefde dit weekeinde maar één keer in actie te komen. De wedstrijd van zaterdag werd door het slechte weer afgelast en verplaatst naar aanstaande dinsdag. Datzelfde gebeurde bij de wedstrijd tussen Corendon Kinheim en DOOR Neptunus. Zondag betraden Neptunus en Kinheim wel het veld. In Rotterdam maakten de Haarlemse honkballers een einde aan een serie van achttien opeenvolgende overwinningen van DOOR Neptunus, de langste serie voor een team in de hoofdklasse sinds Neptunus zelf 23 wedstrijden op rij won in 2010.

Beslissende voorsprong

De twee teams scoorden veel en sloegen vooral veel honkslagen. DOOR Neptunus veertien, terwijl Corendon Kinheim zelfs negentien hits had. Mervin Gario (3 uit 5), Bryan Engelhardt (3 uit 5), Jefferson Muzo (3 uit 5) en René Cremer (3 uit 6) sloegen er elk drie.
Al in de derde inning sloeg Kinheim toe. René Cremer en Mervin Gario sloegen in vier ballen tijd twee driehonkslagen op rij, waarna Jeffrey Arends twee pitches later de bal over de omheining in het linksveld timmerde.

Bryan Engelhardt scoort één van de tien punten zondag voor Corendon Kinheim in de wedstrijd tegen DOOR Neptunus.

Bryan Engelhardt scoort één van de tien punten zondag voor Corendon Kinheim in de wedstrijd tegen DOOR Neptunus..
Foto: © Robert Bos

DOOR Neptunus antwoordde echter via zes hits met vijf punten, waardoor de Haarlemse ploeg alsnog aan de bak moest. Pas in de zevende inning had Kinheim de achterstand weggewerkt toen Engelhardt de 7-7 had gescoord. Een inning later nam Kinheim ook een beslissende voorsprong. Mervin Gario sloeg eerst met een tweehonkslag twee ploeggenoten binnen, waarna hij zelf op een doorgeschoten bal voor de 7-10 winst kon zorgen.
De Haarlemse ploeg kon de overwinning goed gebruiken. De formatie van hoofdcoach Wim Martinus kan zich hierdoor mogelijk donderdag als laatste team ook plaatsen voor de Play-Offs.

Record

In Hoofddorp hoeven ze zich al een hele lange tijd geen zorgen meer te maken om plaatsing voor de Play-Offs. Daar was vandaag alle aandacht voor Dirk van ’t Klooster. Hij sloeg in de wedstrijd tegen Mampaey The Hawks twee honkslagen. Met zijn walk-off tweehonkslag in de zevende inning sloeg hij Max Draijer binnen om de eindstand op 12-2 te bepalen. Was dat al een hele prestatie, nog meer bijzonder was zijn eerste honkslag van de dag. Dat werd in de tweede inning zijn 1167e hit in de hoofdklasse. Daarmee heeft hij het lang onbreekbaar geachte record van Marcel Joost toch verbroken. Geen enkele andere speler wist meer honkslagen in de hoofdklasse te slaan.

Dirk van 't Klooster sloeg zondag zijn 1167e en 1168e honkslag.

Dirk van ’t Klooster sloeg zondag zijn 1167e en 1168e honkslag..
Foto: © Rob Jelsma

Van ’t Klooster verbrak het record vandaag in zijn 859e wedstrijd in de hoofdklasse. Daarmee evenaarde hij al een ander record van Marcel Joost. Het was ook Van ’t Klooster die vandaag voor Vaessen Pioniers in de eerste inning de score opende. Een inning later sloeg hij met zijn recordbrekende honkslag zelf het tweede punt binnen. Waar de buitenvelder van Pioniers, die het duel afsloot als eerste honkman, vandaag een hoofdrol speelde, was er een bijrol voor Mark-Jan Moorman, de startende eerste honkman. Hij sloeg, met twee ploeggenoten op de honken, de bal in de zesde inning over de hekken. Moorman kwam uiteindelijk tot vier binnengeslagen punten en twee gescoorde runs.
Pitcher Steven van Groningen (1-3-1-0) stond alleen een honkslag toe aan Gregory Trinidad tot hij in de zevende inning werd vervangen door Scott Ronnenbergh. Op de Hoofddorpse closer konden Kevin Moesquit en Trinidad de eer redden, voordat Van ’t Klooster in de zevende inning een einde aan de wedstrijd maakte.

Moeite

Een dag eerder won Vaessen Pioniers ook al van Mampaey The Hawks. Toen met aanzienlijk meer moeite. De ploeg uit Dordrecht kwam al in de eerste inning op een voorsprong nadat Berry van Donselaar met een homerun voor twee punten had gezorgd. De Dordtse ploeg wist die voorsprong onder leiding van pitcher Evan Simons (4-4-4-0 in zeven innings) tot aan de negende inning vast te houden. Maar bij een 5-4 voorsprong ging het in de negende inning mis.
Na eerst een veldfout van de derde honkman gooiden zowel pitchers José Moreno als Henk van Heiningen een wilde worp, waardoor Danny Rombley de gelijkmaker kon scoren.

Een slagman later sloeg Dirk van ’t Klooster zijn ploeg naar de winst. Op zijn honkslag (waarmee hij al het record van Marcel Joost evenaarde) konden, mede door een veldfout, twee ploeggenoten scoren. Met een strikeout van closer Aldemar Betrian en een dubbelspel hield Pioniers in de gelijkmakende negende slagbeurt die voorsprong vast. Betrian was de vijfde pitcher voor Pioniers. Dirk van ’t Klooster werd met drie honkslagen, twee binnengeslagen punten en één gescoord punt de beste slagman.

Rollen omgedraaid

Gilmer Lampe probeert voor UVV veilig het tweede honk te bereiken.

Gilmer Lampe probeert voor UVV veilig het tweede honk te bereiken.
Foto: © Robert Bos

Evenals Vaessen Pioniers won ook UVV zijn beide wedstrijden van dit weekeinde. De Utrechtse honkballers hadden zaterdag nog iets goed te maken tegen AdoLakers. Donderdagavond gaven zij een voorsprong uit handen, waarna de Utrechtse ploeg diep in het stof moest bijten. Maar twee dagen later waren de rollen omgedraaid. Nu besliste UVV het duel in zeven innings.

De basis voor de zege werd al in de derde inning gelegd. In totaal scoorde UVV in deze slagbeurt zesmaal. Jirka Bliek (honkslag) en Norbert Jongerius (tweehonkslag) sloegen elk twee ploeggenoten binnen. In de vijfde inning brachten nog eens vijf runs het verschil van tien punten op het scorebord. Uiteindelijk won UVV met 4-16. De Utrechtse bezoekers kwam tot zestien hits, waaronder vier van international Gilmer Lampe (4 uit 4, met twee tweehonkslagen) en drie van Dennis de Quint (3 uit 4). Pitcher Duko Jansen (1-3-9-1) gooide de complete wedstrijd, terwijl AdoLakers vier pitchers gebruikte en zeven fouten maakte.

Balans

Met pitchers Kenny van den Branden (UVV) en Greg Hansen (AdoLakers) op de heuvel bleef het duel zondag lang in balans. AdoLakers kwam via punten van Odion Gouverneur in de eerste en van Irving Redan (homerun) in de zevende inning tweemaal op voorsprong, maar gaf in de slotfase alsnog de winst uit handen. In de negende inning kon AdoLakers, met twee man uit en Mike Bazuin (tweehonkslag) op de honken, een einde maken aan de wedstrijd. Linksvelder Jason Jakobus liet een door Jordan Illis geslagen bal echter uit zijn handen vallen. In plaats van de derde nul kon hierdoor Bazuin de gelijkmaker scoren en Illis door naar het tweede honk. Vanaf daar werd hij even later binnengeslagen door Thomas Smits.

Door de dubbele zege is UVV nog het enige team dat Corendon Kinheim uit de Play-Offs kan halen. De Utrechtse ploeg van hoofdcoach Ferenc Jongejan moet dan wel al zijn resterende wedstrijden in de laatste twee speelrondes winnen, inclusief drie wedstrijden tegen Kinheim zelf.

Uitslagen twaalfde speelronde

Corendon Kinheim – DOOR Neptunus: 0-10 (7 innings)
DOOR Neptunus – Corendon Kinheim: 7-10

Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers: 0-11 (7 innings)
Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers: 5-7
Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 12-2 (7 innings)

L&D Amsterdam – Mr.Cocker HCAW: 11-1 (8 innings)
Mr.Cocker HCAW – L&D Amsterdam: 0-3

AdoLakers – UVV: 12-2 (7 innings)
AdoLakers – UVV: 4-16 (7 innings)
UVV – AdoLakers: 3-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page