Europese finale van start tussen tussen twee buurclubs

Hemelsbreed vijftien kilometer van elkaar en door een twintig kilometer lange provinciale weg verbonden: badplaats Rimini en dwergstaatje San Marino. Hun honkbalclubs staan vandaag en morgen tegenover elkaar om de Europese clubtitel. Eerst in Rimini en morgen in San Marino. Indien nodig volgt de beslissingswedstrijd van de European Champions Cup op zaterdag weer in San Marino.

Op dezelfde dramatische zondag in juni versloegen deze twee clubs nog de twee ambitieuze Nederlandse teams DOOR Neptunus en Vaessen Pioniers, nadat deze in de round-robin nog ongeslagen waren gebleven. Italiaanse clubs halen al sinds tientallen jaren meer en sterkere buitenlandse spelers en dat geldt met name voor de pitchers. Soms doen die clubs dat alleen voor een Europa Cup-toernooi, maar ditmaal gaven buitenlandse pitchers de doorslag in Brno en Hoofddorp, nadat ze al geruime tijd hun clubkleuren hadden verdedigd in de Italiaanse competitie.

Daar hadden ze dus ook gescout kunnen worden, opdat de Nederlandse coaches en slagploegen al voor aanvang van hun toernooi geïnformeerd zouden zijn geweest. In hun round-robin wedstrijden tegen Rimini en San Marino kregen de Nederlandse teams pitchers tegenover zich, die zelfs tegen zwakke clubs in de Italiaanse competitie niet of vrijwel niet aan bod kwamen. Zo strooiden de Italianen zand in de Nederlandse ogen: Pioniers behaalde met 4-2 en Neptunus met 17-3 Pyrrhus-overwinningen. Toen het erop aan kwam, was er geen doorkomen aan tegen de catenaccio stellingen.

Hoop

Vorige week gloorde er nog even hoop voor DOOR Neptunus, toen bekend werd dat pitcher Sandy Patrone van Rimini op doping was betrapt na de finalewedstrijd tegen DOOR Neptunus in Brno, maar deze pitcher was niet opgesteld in deze eindstrijd. Naar aanleiding van het artikel op de Nederlandse honkbalsite vroeg het Algemeen Dagblad Frans van Aalen, de sterke man bij Neptunus, om een reactie. Die bevestigde volgens het AD-artikel dat Patrone niet tegen Neptunus had gespeeld, maar wel uit was gekomen in andere wedstrijden in Brno.

Dat had cruciaal kunnen zijn, omdat Rimini dan wellicht op reglementaire gronden die wedstrijd(en) verloren verklaard had kunnen krijgen. Daardoor had de club niet tweede kunnen worden in de poule en dus niet de finale tegen Neptunus bereikt. Desondanks ging Van Aalen in het AD-artikel ervan uit dat zijn theorie geen Europese gevolgen voor zijn club zou hebben.
Gelukkig vergiste Van Aalen zich: Patrone komt namelijk niet voor in de desbetreffende boxscores op de website van de CEB. Daardoor speelt Neptunus dit weekeinde in de HCAW vallei te Bussum en niet op de Titano berg van San Marino.

Verrast

Daarop heeft Rimini nu gewoon het volste recht, hoewel de club in Brno nog verrassend van Senart Templiers uit Frankrijk (6-1) had verloren en pas op het nippertje kon winnen van het Duitse Regensburg (2-5 met vier punten in de laatste twee innings) en idem van het Oekraïense KNTU Elizavetsgrad (5-4 met één punt in de negende inning dankzij een driehonkslag en schijn voor de openingsslagman).
Om maar niet te spreken van de 17-3 nederlaag tegen Neptunus, dat verrast werd door de verschijning van Tomasso Cherubini als startende werper. Deze zoon van de zeer verdienstelijke pitcher in de tachtiger jaren Paolo Cherubini en de Europese top softbal pitcher Monica Corvino wordt door zijn club Rimini nooit als starter gebruikt en soms wel bij kansloze achterstanden in de laatste inning.

Anthony Capra: de nieuwe aanwinst van San Marino.

Anthony Capra: de nieuwe aanwinst van San Marino.
Foto: © San Marino Baseball

Rimini plaatste zich het afgelopen weekeinde ten koste van San Marino voor de Italy Series door achter Bologna tweede te worden in de Italiaanse Play-Offs. In die serie hield Rimini een overwinning voorsprong op San Marino. De vierde club in de halve finales was Parma, maar deze roemruchte club uit de topjaren van voorzitter Aldo Notari en sponsors Parmalat en World Vision eindigde als laatste.
Rimini trekt in de Europese finale ten strijde met dezelfde spelers als in Brno en de Italiaanse competitie. San Marino daarentegen profiteert van het uitstekende relatienetwerk van hun manager Mauro Mazzotti, die voor de komende dagen nog eens twee buitenlandse pitchers en een binnenvelder heeft gecontracteerd.

Major League

Als de paspoorten snel afkomen, kunnen ze ook op het Europees kampioenschap in september uitkomen voor Italië, want ze hebben allen Italiaanse voorouders. De oudste is de 33-jarige Dominicaan Francisco Cruceta, die negentien keer in de Amerikaanse Major League pitchte en 131 keer op Triple A-niveau, waaronder 62 keer als starter.

Verder speelde hij in de profcompetities van Korea en Taiwan. In 2012 hielp hij Rimini in de Italy Series, die zij toen verloren uitgerekend tegen San Marino. De jongere pitcher is de Amerikaan Anthony Capra, 27 jaar geleden geboren in Colorado. Hij kwam uit op Double A- en Triple A-niveau voor Oakland Athletics en gooide dit seizoen voor de Wichita Wingnuts in de Independant Americian Association. Al in het bezit van een Italiaans paspoort is binnenvelder Joseph Persichina (1984), die eerst college speelde bij Arizona State University tot hij in 2007 een profcontract tekende bij Chicago White Sox. In de Italian Baseball League speelde hij eerder voor Godo (2011) en Rimini (2012).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page