T&A San Marino wint European Champions Cup

Voor het eerst sinds 2011 is T&A San Marino weer de beste club van Europa. Gisteravond versloegen de honkballers uit het dwergstaatje ASD Rimini met 10-4. Het was de tweede winst in de best-of-three, waarmee San Marino winnaar is geworden van de tweede European Champions Cup. Ook vorig jaar werd Rimini al verliezend finalist.

De honkballers van Rimini plaatsten zich dit jaar voor de tweede keer op rij voor de European Champions Cup, dat in 2013 het levenslicht zag als vervanger van de Final Four. Vorig jaar was in de best-of-three Fortitudo Bologna de sterkste. Deze week waren de honkballers van T&A San Marino beter dan Rimini.
De ploeg wacht al sinds 1994 op een grote Europese hoofdprijs. In dat jaar werd Rimini winnaar van de CEB Cup. T&A San Marino bleek de afgelopen jaren succesvoller en werd in 2011 nog Europees clubkampioen toen het de Final Four won in Tsjechië. Gisteravond schreven de honkballers van San Marino een nieuwe hoofdprijs bij op hun palmares. Na een 1-2 winst op donderdagavond werd het derde duelmet 8-3 ook gewonnen van ASD Rimini.

Daarmee was T&A San Marino eigenlijk de volledige best-of-three de sterkste van de twee. Vrijdagavond verloor San Marino nog wel van Rimini, maar had Jairo Ramos Gizzi alle kans om zijn ploeg in de tweede helft van de negende inning met een honkslag naar winst te slaan. Dat gebeurde niet, maar een dag later klaarde de ploeg van Doriano Bindi de klus alsnog.
Tijdens de European Champions Cup was de Nederlander Henri van Heijningen de plaatscheidsrechter in het eerste duel. Gisteravond was hij de scheidsrechter op het eerste honk.

Grote held

Junior Guerra werd uitgeroepen tot beste pitcher.

Junior Guerra werd uitgeroepen tot beste pitcher.
Foto: © FIBS – Lauro Bassani

Pitcher Junior Guerra, eerder al winnend werper in de finale van het Europa Cup-toernooi tegen Vaessen Pioniers, werd de grote held van de European Champions Cup. De Venezolaan gooide in drie dagen tijd ruim dertien innings. Hij kwam tot achttien keer drie slag en werd tweemaal winnend werper. Zowel donderdagavond (104 ballen) als zaterdagavond (72 ballen) leidde hij zijn ploeg naar de winst. Na afloop werd Guerra uitgeroepen tot beste pitcher.

In de eerste wedstrijd uit de best-of-three gooide Junior Guerra (11-3-6-1) elf keer drie slag in 7 1/3 inning. Ondertussen zag hij zijn ploeg op voorsprong komen in de vierde inning na een honkslag van Jairo Ramos Gizzi en een tweehonkslag van Joe Mazzuca. Die voorsprong gaven de honkballers uit San Marino niet meer uit handen.
Pas in de zevende inning moest Guerra zijn eerste tegenpunt incasseren toen Mario Chiarini (honkslag) kon binnenlopen op een tweepitter van Adolfo Gomez (3 uit 4). Rimini kwam in deze slagbeurt nog dichtbij de gelijkmaker, maar Giuseppe Spinelli sneuvelde op de thuisplaat, waarna Guerra met volle honken Leonardo Zileri met drie slag aan de kant zette om een einde te maken aan de laatste kans voor Rimini.

Rollen omgedraaid

Een dag later waren de rollen omgedraaid en nam nu Rimini in de vierde inning een beslissende voorsprong. De Italiaanse ploeg draaide op het pitchen van de nieuwe troef Anthony Capra een 1-0 achterstand om in een 1-4 voorsprong. Het was een rommelige openingsfase, waarin San Marino zijn eerste punt scoorde na vier wijd, een wilde worp en een doorgeschoten bal, terwijl San Marino profiteerde van twee vrije lopen, een veldfout en eveneens een wilde worp.

Luca Pulzetti wordt in de negende inning uitgeschakeld op de thuisplaat.

Luca Pulzetti wordt in de negende inning uitgeschakeld op de thuisplaat.
Foto: © FIBS – Ezio Ratti

Uiteindelijk moest voormalig Major Leaguer Capra, ondanks elf strikeouts, al na vijf innings het veld ruimen voor T&A San Marino en werd hij verliezend pitcher nadat San Marino de opgelopen achterstand niet meer goed had kunnen maken. Kansen had San Marino in de slotfase wel genoeg om vrijdag beslag te leggen op de European Champions Cup. De ploeg liet zes lopers achter op de honken in de laatste drie innings.
In zowel de achtste als negende inning kreeg San Marino bovendien de honken vol. Nadat nota bene pinch-hitter Junior Guerra (1 uit 1) in de negende inning het verschil had verkleind tot 4-5, probeerde Luca Pulzetti de gelijkmaker te scoren op een diepgeslagen vangbal van Jairo Ramos Gizzi. Midvelder Leonardo Zileri reageerde echter kordaat en vuurde een aangooi af op catcher Pierangelo Cit om Pulzetti op tijd uit te schakelen en de wedstrijd te beëindigen.

Achterstand

Wat vrijdagavond nog niet lukte, lukte een dag later wel. Met andermaal Junior Guerra op de heuvel homerden Joe Mazzuca en Jairo Ramos Gizzi hun ploeg naar de winst. Mazucco opende een tweede inning, waarin San Marino uiteindelijk viermaal scoorde. Toen Ramos in de achtste inning met een homerun nog eens twee punten binnensloeg, was de winst een feit. Tussendoor produceerde San Marino nog eens tien andere hits, waaronder drie van rechtsvelder Mattia Reginato, met een slaggemiddelde van .571 de beste slagman van het toernooi.

Net als in de eerste wedstrijd stond Guerra ook gisteravond maar één punt toe. Die werd al in de eerste inning gescoord na honkslagen van de eerste twee tegenstanders die de Venezolaan tegenover zich kreeg. Hierna gooide Guerra de deur in het slot en kon Rimini pas weer iets doen aan de achterstand nadat de startend pitcher van San Marino in de zevende inning was vervangen. Op het pitchen van closer Darwin Cubilan scoorde Rimini via onder meer twee hits van Jack Santora en twee runs van Adolfo Gomez nog driemaal in de laatste twee innings, maar veel haalde het niet uit. Rimini gebruikte in het derde duel vijf verschillende pitchers om de aanval van San Marino te stoppen.

Donderdag 7 augsustus 2014:
ASD Rimini – T&A San Marino: 1-2

Vrijdag 8 augsustus 2014:
T&A San Marino – ASD Rimini: 4-5

Zaterdag 9 augsustus 2014:
T&A San Marino – ASD Rimini: 10-4

Beste pitcher: Junior Guerra (T&A San Marino)
Meest Waardevolle Speler: Joe Mazzuca (T&A San Marino)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page