Seino Unyu eerste tegenstander Nederland in Sénart

Seino Unyu is zaterdag 6 september de eerste tegenstander van het Nederlands team tijdens het France International Baseball Tournament. Het Japanse team verdiende het recht om aan het invitatietoernooi in Sénart deel te nemen als winnaar van het 85e Inter-City Baseball Tournament.

Seino Unyu (Seino Transportation) won voor het eerst in de historie de Japanse amateurtitel, nadat het in 1994 voor het laatst in de finale had gestaan van het Inter-City Baseball Tournament. In het Tokyo Dome gooide pitcher Shoji Saeki, in het bijzijn van het Japanse keizerspaar, 107 ballen voor een 2-0 shut-out in de wedstrijd tegen Fuji Jukogyo (Fuji Heavy Industries). Het was voor het eerst sinds 1950 dat de Japanse keizer het Inter-City Baseball Tournament had bijgewoond.

De 31-jarige Shoji Saeki werd na afloop uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het toernooi. Hij gooide in de finale een complete wedstrijd met acht strikeouts en slechts drie honkslagen tegen. Zijn ploeggenoot Takumi Ito sloeg twee tweehonkslagen en werd met elf hits (.550) de beste slagman van het toernooi. Seino Unyu scoorde punten in de tweede en zesde inning voor de 2-0 winst.

Ongeslagen

Het was de 34e keer dat de amateurploeg uit de stad Ogaki (regio Tokai) deelnam aan het amateurkampioenschap, maar nog niet eerder werd zo’n groot succes behaald. In vijf wedstrijden bleef Seino Unya van 18 tot en met 29 juli ongeslagen. In de halve finale schakelde Seino Unyu bovendien elfvoudig winnaar JX-ENEOS uit. JX-ENEOS schreef het toernooi in zowel 2012 en 2013 op zijn naam.

Vreugde bij de spelers van Seino Unyu na het winnen van de finale van het Inter-City Baseball Tournament.

Vreugde bij de spelers van Seino Unyu na het winnen van de finale van het Inter-City Baseball Tournament.
Foto: © Japan Amateur Baseball Association

Seino Unyu scoorde in die halve finale zes runs in de eerste drie innings om de basis te leggen voor de 1-6 overwinning. Ditmaal gooide Katsutoshi Satake (4-1-5-0) een volledige wedstrijd, terwijl Tomohito Mori met een tweehonkslag drie punten binnensloeg in de derde inning. Aan het kampioenschap namen 34 teams deel uit de Industrial League, de belangrijkste amateurcompetitie van de Japan Amateur Baseball Association.

Nederlands team

In Sénart vertegenwoordigt Seino Unyu van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 september Japan tijdens het France International Baseball Tournament, dat is opgedragen aan de Japanse honkballer Yoshio Yoshida. Het Japanse team speelt een dag voor de start van het toernooi een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Op zaterdag 6 september is de ploeg uit Ogaki de eerste tegenstander van het Nederlands team, dat zich in Sénart voorbereidt op het Europees kampioenschap.

De wedstrijd wordt een weerzien van het Nederlands team met pitcher Shoji Saeki. De MVP van het Inter-City Baseball Tournament nam in 2006 met Japan deel aan de Haarlemse Honkbalweek. Nederland won in dat jaar met 6-5 van Japan na onder meer een tweepunten-homerun van Eugene Kingsale op het pitchen van Saeki (1-0, 1.42).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page