Zeventien speelsters geselecteerd voor WK honkbal

Voor de derde keer in de historie neemt Nederland deel aan het wereldkampioenschap vrouwenhonkbal. Dat toernooi wordt van maandag 1 tot en met zondag 7 september 2014 gehouden. Oranje reist op 24 augustus met een nieuwe hoofdcoach, zeventien speelsters en grote ambities af naar het Japanse Miyazaki. “Wij willen spelen voor de vijfde plek”, laat initiatiefneemster/oprichtster Ivette van Putten weten.

Tweemaal eerder nam Nederland deel aan het wereldkampioenschap vrouwenhonkbal. In 2010 eindigde de ploeg in Venezuela zonder overwinning op een tiende en laatste plaats. Twee jaar geleden werd een historische overwinning geboekt. In de strijd om de zevende en achtste plaats werd in Canada met 8-10 gewonnen van Cuba.

Op het WK van 2010 was het Nederlands team de enige Europese deelnemer en daar is in vier jaar niet veel aan veranderd. Van Putten: “Dat klopt. Europa staat nog steeds in de kinderschoenen wat betreft dames honkbal”. Ter voorbereiding op het WK van 2012 hebben wij meegedaan aan een toernooi met herenteams bij Birds in Zoetermeer. Ik werd daar benaderd door iemand van de Franse honkbalbond. Die was erg enthousiast en daaruit zijn er twee Franse teams ontstaan, maar daar is het wel bij gebleven. In Kroatië zijn ze nu ook net begonnen. Vanuit andere landen hoor ik niets concreets.”

Nieuwe hoofdcoach

Nederland begint in Japan aan zijn derde wereldkampioenschap.

Nederland begint in Japan aan zijn derde wereldkampioenschap.

Ook in Nederland gaat de ontwikkeling van vrouwenhonkbal niet eenvoudig. “In Nederland zijn er ook een aantal teams bij, bijvoorbeeld Rooswijk in Velsen-Noord en Neptunus in Rotterdam. Maar veel pure damesteams zijn er niet.” Oprichting van nieuwe teams heeft ook geen prioriteit meer. Van Putten: “We willen er nu ook vooral voor zorgen dat de speelsters kunnen honkballen bij de club van hun eigen keuze.”

Inmiddels is L&D Amsterdam-speler Percy Isenia gestopt als manager van het Nederlands vrouwenhonkbalteam. Zijn opvolger is ook geen onbekende. “Eddie Dix is nu de nieuwe hoofdcoach met als assistent-coaches Ramon Rijgersberg en Marko Winkel.” Pitching-coach Rijgersberg speelt momenteel bij Blue Birds in Delft. Marko Winkel is afkomstig van Rooswijk. Fysiotherapeute Daniëlle Maas completeert de begeleidingsstaf.

Bescheiden

Het nieuwe trio heeft de selectie voor het wereldkampioenschap rond. Nederland reist met zeventien spelers af naar Japan. Meer dan de helft van de speelsters maakt deel uit van een herenteam. “Dat is ook helemaal niet erg”, aldus Van Putten. “Ik juich het zelfs toe dat die meiden in herenteams blijven spelen, want die spelen vaker op een hoger niveau. Zeg maar de derde klasse in plaats van de vijfde klasse.”

Over de totstandkoming van de WK-selectie: “Ik kende al veel meiden uit het verleden, maar wij hebben wel onze ogen opengehouden gedurende het lopende seizoen. Over het algemeen zijn er veel speelsters die te bescheiden zijn om zichzelf aan te melden, omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn.” Bij de samenstelling van het team speelde ook het financiële plaatje voor de speelsters een rol. “We hebben vanaf het begin van de voorbereiding duidelijk gemaakt dat het belangrijk was dat geld niet een obstakel zou gaan vormen voor de speelsters”, licht Van Putten toe. “Naast het vliegticket komen namelijk ook de reiskosten binnen Nederland voor trainingen en wedstrijden daar nog bovenop. Een aantal speelsters hebben zich daardoor al vroeg in de voorbereidingen niet beschikbaar gesteld voor het Nederlands team. Anders hadden we mogelijk wel met twintig spelers naar het WK kunnen gaan. Nu zijn het er een paar minder. Helaas is er op het laatste moment ook nog een sterke speelster (Bianca Mooi, red.) vanwege een ernstige blessure afgevallen.”

Doelstelling

Famke Gildemacher

Famke Gildemacher

Na de zevende plek van afgelopen WK is de doelstelling voor het komend WK iets hoger: “Wij willen spelen voor de vijfde plek.” Op de vraag of Nederland op het gebied van vrouwenhonkbal een kleintje is, antwoordt Van Putten volmondig ja. “Je kunt een goede dag hebben, maar normaal gesproken is een tegenstander als Japan gewoon oppermachtig. Dat land heeft een eigen pro-league. Zij zijn continue bezig met honkbal. De Verenigde Staten zijn ook al veel verder dan wij zijn. Alles is daar via de colleges geregeld. Zij kunnen uit heel veel spelers putten. Daar kunnen wij dus alleen maar erg jaloers op zijn.”

De speelsters, die deelname aan het wereldkampioenschap zelf moeten bekostigen, werden onlangs blij verrast. Van Putten: “Vanuit Saga hebben wij een officiële uitnodiging ontvangen om daar al zes dagen voor de start van het WK een trainingskamp te beleggen. We verblijven op een geweldig complex in de stad Ureshino in de Saga prefecture. Alles wordt voor ons verzorgd van begin tot eind.” Zo kunnen de Nederlandse speelsters gebruik maken van het trainingscomplex en mocht het nodig zijn ook het indoor trainingscomplex. Ook worden oefenwedstrijden gespeeld tegen lokale college vrouwenteams. “Het is echt geweldig”, vertelt Van Putten. “Wij zijn heel dankbaar dat wij hiervoor door de burgemeester van de stad zijn uitgenodigd.”

Belangrijk criterium

Hoofdcoach Eddie Dix spreekt de selectie toe.

Hoofdcoach Eddie Dix spreekt de selectie toe.

Vooralsnog is voornamelijk geoefend tegen herenteams in de derde en vierde klasse van de Nederlandse competitie. “Dat is wel het niveau dat we op het WK kunnen verwachten van teams waar wij een kans tegen maken.” De oefenwedstrijden zijn met name gebruikt om de veelzijdigheid van de speelsters te testen. Van Putten: “De coachingsstaf had al een goed beeld van wat speelsters op bepaalde posities kunnen. Zij wilden vooral ook zien hoe de speelsters het doen op andere posities. Ook omdat wij minder speelsters meenemen naar het WK is meerdere posities kunnen spelen een erg belangrijk criterium. Dit houdt ook in dat we niet alle oefenwedstrijden met onze sterkste opstelling hebben gespeeld, maar wel bijna elke wedstrijd nieuwe mogelijkheden hebben gezien.”

Hoewel het WK nog gespeeld moet worden, kijkt Van Putten alweer verder. Voor de toekomst is het voor haar de bedoeling dat er een vorm van continuïteit gaat komen. “De meiden blijven gewoon doorspelen bij hun clubs, maar ik wil wel het team bij elkaar houden. Zo kunnen we door blijven bouwen naar het volgende WK.”

Selectie

Loes Asmus (Neptunus, Rotterdam) – P/IF
Paulieke Breukers (HSC Jeka, Breda) – IF/OF
Thari Diefenbach – P/IF
Marije Filius (Quick, Amsterdam) – IF/OF
Kyra van Genderen (The Islanders, Oude Tonge) – OF/P
Famke Gildemacher (Double Stars, Heiloo) – C/IF
Maaike Haak (Rooswijk, Velsen-Noord) – P
Susanne van Kampen (DSS, Haarlem) – DH/IF
Annemiek Koehorst (Onze Gezellen, Haarlem) – IF
Claudia Kranendonk – C
Jessica Kroeskop (The Eagles, Deventer) – IF/OF/P
Esther Maliepaard (HSCN, Nuenen) – IF/OF
Marijke van Veen (DSS, Haarlem) – P
Anouk Vergunst – P/DH
Ciska Welboren (Rooswijk, Velsen-Noord) – P/DH
Sofie van de Wiel (Meppers, Eersel) – C/IF
Kelly Zuurendonk (Onze Gezellen, Haarlem) – IF/OF

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page