L&D Amsterdam op finalekoers

De honkballers van L&D Amsterdam hebben dit weekeinde een flinke stap in de richting van de Holland Series gezet. In de onderlinge serie tegen nummer drie Corendon Kinheim pakte de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus de volle winst. In de Runner-up competitie won AdoLakers als enige team twee wedstrijden.

L&D Amsterdam heeft met de drie zeges op Corendon Kinheim een belangrijk gat geslagen in de Play-Offs. Na de eerste serie hebben de Amsterdammers nu een voorsprong van zeven punten op Vaessen Pioniers en acht op Corendon Kinheim. De kansen op een plaats in de Holland Series zijn voor Kinheim en Vaessen Pioniers na de eerste ronde van de Play-Offs vrijwel geminimaliseerd.

L&D Amsterdam kon dit weekeinde drie overwinningen bijschrijven. Zaterdag werd eerst de gestaakte wedstrijd van donderdag ingehaald. Daarin hervatten de Amsterdamse honkballers het duel bij een 2-1 voorsprong in de tweede helft van de achtste inning. Corendon Kinheim kreeg nog een laatste kans om het tij te keren in de negende inning na honkslagen van Sander Paap en Niels van Weert, maar wist uiteindelijk niets meer te doen aan de achterstand.

No-hitter

Diezelfde middag boekte L&D Amsterdam ook zijn tweede zege. Pitcher Chris Mowday (2-3-1-1) nam een no-hitter mee de zesde inning in. In die slagbeurt sloeg Mervin Gario de eerste honkslag, waarna René Cremer (vier wijd) door een verkeerd uitgepakte pick-off het eerste punt voor de Haarlemmers kon scoren.
Veel haalde het niet uit. In de derde en vijfde inning had Bas de Jong al Roeland Henrique (3 uit 3) binnengeslagen. In die vijfde slagbeurt scoorde de Amsterdamse ploeg in totaal driemaal. Het was uiteindelijk voldoende voor de 4-1 winst. Pitcher Kyle Ward (L&D Amsterdam) stond in de laatste vier innings nog slechts twee hits toe.

Zondag volgde ook de derde overwinning. Doordat de wedstrijd van koploper DOOR Neptunus verregende, kon L&D Amsterdam de leiding in het klassement zelfs overnemen. Toch werd de winst pas in de verlenging in de wacht gesleept. Tot aan de verlenging gaven beide teams nauwelijks iets toe. Elke voorsprong werd door de tegenstander weer weggewerkt.
Ook een punt van Bryan Engelhardt, die in de achtste inning kon scoren door een wilde worp, was niet voldoende voor de winst. Pinch-runner Björn Hato maakte in de negende inning op een hit van Michael Duursma alsnog een verlenging noodzakelijk.

Onderbroken

Het duel, dat door de regen in de achtste inning lange tijd moest worden onderbroken, werd uiteindelijk beslist in de tiende inning toen pinch-runner Bas de Jong via vier wijd voor Remco Draijer en een grondbal van Percy Isenia de 4-5 kon scoren.
Bij de Haarlemse honkballers startte Tom Stuifbergen zijn tweede wedstrijd. Nu gooide hij twee innings met twee keer drie slag, waarna Glenn Wassink hem afloste.

Vooralsnog zijn L&D Amsterdam en DOOR Neptunus zodoende de grote favorieten voor een plaats in de Holland Series. Titelverdediger DOOR Neptunus zag zijn wedstrijd tegen Vaessen Pioniers vandaag worden verregend, maar pakte een dag eerder wel de winst tegen de ploeg uit Hoofddorp.

Beste dag

Stephen Henson (AdoLakers).

Stephen Henson (AdoLakers).
Foto: © Robert Bos

DOOR Neptunus produceerde zaterdag dertien hits. Raily Legito had de beste dag. Hij sloeg met twee tweehonkslagen drie punten binnen. Op zijn eerste tweepitter sloeg hij in de eerste inning Bejamin Dille (3 uit 4) binnen om de 0-1 achterstand weg te werken.
De Belgische international scoorde uiteindelijk ook in de vijfde en zesde inning. Mede daardoor liep DOOR Neptunus vanaf de vierde inning elke slagbeurt verder uit tot de 7-1 overwinning. Pitchers Orlando Yntema (5-3-5-0 in zeven innings) en Jorian van Acker (1-1-0-0) stonden samen maar vijf honkslagen toe.

In de Runner-up competitie beleefden vooral de honkballers van AdoLakers een goede week. In de strijd tegen degradatie pakte de hekkensluiter uit de tweede periode vier belangrijke punten in de serie tegen Mr.Cocker HCAW. Na de 3-5 zege op donderdag volgde vandaag een 4-3 overwinning. Maickel Rietel (4-0-2-1) gooide voor Mr.Cocker HCAW een sterke wedstrijd, maar moest in de achtste inning wel met een 3-2 achterstand de heuvel verlaten.
Toch kreeg de Bussumse ploeg een kans om in de negende inning de winst naar zich toe te trekken nadat de honken vol waren gestroomd. Closer Martijn Riphagen gooide vier wijd op pinch-hitter Kevin Nieveld om de wedstrijd weer in balans te brengen, maar een Bussumse voorsprong bleef uit. In de gelijkmakende negende inning herstelde AdoLakers via hits van Kelvi Martinez en Jason Jakobus alsnog het verschil: 4-3.

Collegeavontuur

Zaterdag was Mr.Cocker HCAW wel de sterkste. Rossini Frolijk (4 uit 5) en Kevin Weijgertse (3 uit 5) leidden in dat duel de aanval voor hun ploeg. De Bussumse eerste en tweede honkman sloegen daarmee drie punten binnen. Uiteindelijk won de ploeg van hoofdcoach Ivan Rodriguez met 5-0. Frolijk opende zelf in de vierde inning de score op het pitchen van Greg Hansen.
Hierna moesten de honkballers van HCAW nog wel wachten tot zevende inning voordat de winst kon worden bezegeld. Vier hits leverden  evenzoveel punten op. Doordat op het pitchen van Ivan Granados (4-2-3-1) in de eerste zeven innings de minimale voorsprong niet in gevaar was gekomen, bleef HCAW dit duel aan de goede kant van de score.

Derde honkman Gino Hersilia en korte stop Tony Enos (Mampaey The Hawks) proberen een geslagen bal te vangen.

Derde honkman Gino Hersilia en korte stop Tony Enos (Mampaey The Hawks) proberen een geslagen bal te vangen.
Foto: © Jan Kruijdenberg

UVV en Mampaey The Hawks konden deze week slechts één uitslag in de boeken krijgen. Zowel donderdag als vrijdag konden de twee teams door de vele regenval niet spelen. Vandaag werd het duel in de negende inning gestaakt en wordt de wedstrijd op een later moment uitgespeeld. Zaterdag speelden beide teams wel en boekte Mampaey The Hawks een belangrijke overwinning om aansluiting te houden bij de overige teams.
Tijdens deze wedstrijd keerde Jim Ploeger voor het eerst sinds 9 juli 2012 terug op de heuvel voor UVV. Hij keerde onlangs terug van zijn Amerikaanse college-avontuur. Daarentegen heeft UVV wel afscheid moeten nemen van pitcher Thijs Steenwijk, die juist is vertrokken naar de Verenigde Staten om te gaan honkballen voor Cabrillo College in Californië.

Voortvarend

De terugkeer van Ploeger was gisteren niet al te gelukkig. In de verlenging van de wedstrijd tegen Mampaey The Hawks gooide hij met volle honken twee keer vier wijd op rij. Daarmee konden de honkballers uit Dordrecht uiteindelijk met 7-9 de winst naar zich toe trekken.
Het duel begon voortvarend. Beide teams scoorden vijfmaal in de eerste twee innings en ook daarna lieten UVV en The Hawks elkaar niet gaan. Uiteindelijk sloeg UVV één honkslag meer (11-10), maar moest het de punten meegeven aan Mampaey The Hawks, bij wie Henk van Heijningen in de laatste zeven innings maar vier hits toestond.

Vandaag leek Mampaey The Hawks lange tijd op weg naar een tweede overwinning. Al in de tweede inning scoorde de ploeg viermaal om een 0-1 achterstand weg te werken. Via een solohomerun van Kevin Moesquit en een driehonkslag van Berend Ruben liep The Hawks in de zesde inning verder uit tot 6-1.
In de zevende inning moest de wedstrijd tijdelijk worden gestaakt door het slechte weer. UVV profiteerde volop van de onderbreking en kantelde na de hervatting het duel. Even daarvoor was de Utrechtse ploeg via een solohomerun van Norbert Jongerius al teruggekomen tot 6-2.
Na de hervatting sloeg Phil Ortez met een driehonkslag ook het derde Utrechtse punt binnen. In de achtste inning kwam ook Brennan Nijhof door met een driepitter om uiteindelijk het verschil te verkleinen tot 6-4. In de negende inning bracht UVV de wedstrijd weer in balans na honkslagen van Gilmer Lampe en Dennis de Quint. Bij een 6-6 tussenstand werd de wedstrijd bij het ingaan van de tweede helft van de negende inning gestaakt.

Uitslagen eerste speelronde Play-Offs/Runner-Up

DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 1-9
DOOR Neptunus – Vaessen Pioniers: 7-1

L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 2-1
L&D Amsterdam – Corendon Kinheim: 4-1
Corendon Kinheim – L&D Amsterdam: 4-5 (10 innings)

UVV – Mampaey The Hawks: 7-9 (10 innings)

Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 3-5
Mr.Cocker HCAW – AdoLakers: 5-0
AdoLakers – Mr.Cocker HCAW: 4-3

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page