DOOR Neptunus en L&D Amsterdam naar Holland Series

DOOR Neptunus en L&D Amsterdam hebben zich vanavond geplaatst voor de Holland Series. Beide teams wonnen op eigen veld hun inhaalwedstrijd en zijn daarmee in de Play-Offs onbereikbaar geworden voor Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim. Het wordt de vierde keer dat Neptunus en Amsterdam tegenover elkaar staan in de strijd om het landskampioenschap.

De honkballers van DOOR Neptunus en L&D Amsterdam profiteerden in de Play-Offs van de punten die zij meenamen uit de reguliere competitie. De twee teams begonnen daarmee bovenaan in het klassement en gaven die voorsprong de afgelopen twee weken niet meer uit handen. In de laatste wedstrijd uit de tweede serie werd plaatsing voor titelverdediger DOOR Neptunus en L&D Amsterdam een feit. De Amsterdamse club heeft zich daarmee bovendien verzekerd van deelname aan het Europa Cup-toernooi van volgend jaar. Eerder plaatste ook DOOR Neptunus zich al voor Europees honkbal.

Het wordt de vierde keer dat DOOR Neptunus en L&D Amsterdam elkaar treffen in de Holland Series. Eerder gebeurde dat in 1987 (2-1 winst Amsterdam Pirates), 1990 (3-0 winst Amsterdam Pirates) en 2010 (4-2 winst DOOR Neptunus). Hoewel de Amsterdammers een beter onderling resultaat hebben, is DOOR Neptunus de grootmacht uit de competitie. De Rotterdamse club staat al voor de twintigste keer in totaal en voor de derde keer op rij in de Holland Series. De Rotterdamse honkballers wonnen 47 wedstrijden en verloren er 31. Dat was voldoende voor veertien landstitels, een record in de Nederlandse hoofdklasse.

Thuisvoordeel

L&D Amsterdam plaatste zich nog maar vijf keer eerder voor de Holland Series en keert voor het eerst sinds 2011 terug in de finale. Niettemin kunnen de Amsterdammers terugkijken op zeer succesvolle finaleseries. L&D Amsterdam won vier van zijn vijf Holland Series en heeft op dit moment een record van 16-4. Zowel DOOR Neptunus als L&D Amsterdam wonnen de laatste finale waar zij in stonden.

Dit seizoen won DOOR Neptunus vier van de zes onderlinge wedstrijden met een puntensaldo van 24-19. In de laatste ronde uit de Play-Offs staan Neptunus en Amsterdam deze week nog driemaal tegenover elkaar. De twee teams spelen dan om het thuisvoordeel in de Holland Series.

Koploper

DOOR Neptunus start die laatste belangrijke serie als koploper in de Play-Offs. De Rotterdamse ploeg van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen boekte vanavond in het Neptunus Familiestadion zijn vierde overwinning uit de Play-Offs en zijn 38e van dit seizoen. Het door blessures geplaagde Corendon Kinheim leverde geen enkele moeite op.
Na de gemiste kans van gisteravond wachtten de honkballers van DOOR Neptunus vanavond niet lang om op voorsprong te komen. De Rotterdammers openden hun eerste slagbeurt met tweehonkslagen op rij van Adrian Anthony en Benjamin Dille.  Dwayne Kemp en Shurman Marlin volgden met hits om Neptunus op een 2-0 voorsprong te brengen.

Omar Williams maakte voor DOOR Neptunus zijn debuut in de hoofdklasse.

Omar Williams maakte voor DOOR Neptunus zijn debuut in de hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

Pitcher Jerrold Martijn (1-8-6-1) herstelde zich aanvankelijk goed en hield de schade beperkt tot tegenpunten in de tweede en vierde inning. Maar in de zesde inning verloor hij alsnog de grip op de wedstrijd. Na drie vrije lopen op rij moest hij worden vervangen door Björn Henrichs. Hij zag eerst Adrian Anthony en Benjamin Dille scoren na een veldfout, waarna Shurman Marlin met zijn tweede hit ook Gianison Boekhoudt binnensloeg voor de 7-0 voorsprong.
Winnend pitcher werd Diegomar Markwell (3-2-8-0). In de laatste twee innings stonden Kevin Kelly en Berry van Driel elk nog één honkslag toe. Bij de Rotterdammers maakte Omar Williams zijn debuut in de hoofdklasse. De derde honkman werd onlangs geselecteerd voor het Franse nationale team, dat ook één van de tegenstanders wordt van Nederland tijdens het France International Baseball Tournament komende maand. Williams kwam tot één honkslag en één keer vier wijd in vier slagbeurten.

Theoretische kans

Op Sportpark Ookmeer boekte L&D Amsterdam zijn 37e seizoenszege. De Amsterdammers versloegen Vaessen Pioniers, die de wedstrijd inging met nog een theoretische kans op de Holland Series. Pitcher Kevin Heijstek gooide vanavond voor L&D Amsterdam echter negen sterke innings, waardoor ook voor Pioniers uitschakeling realiteit werd.

Voor Vaessen Pioniers stond Reggie Bomberg (1-1-2-0) een honkslag toe aan Bas de Jong in de eerste inning, maar schakelde hierna met behulp van zijn foutloos spelende veld achttien tegenstanders op rij uit voordat Kenny Berkenbosch (vier wijd) en Bas Nooij (geraakt werper) in de zevende inning de honken wisten te bereiken.
Maar pas in de achtste inning wist L&D Amsterdam de puntloze wedstrijd open te breken. Percy Isenia opende de slagbeurt met een tweehonkslag, waarna de sterk pitchende Bomberg werd vervangen voor Scott Ronnenbergh. Hij kon de Amsterdamse ploeg niet van het scoren afhouden. Pinch-runner Björn Hato kon het enige punt van de wedstrijd scoren na stootslagen van Jesse Aussems en Rashid Gerard.

Bij de Amsterdammers gooide Kevin Heijstek (5-1-4-0) een complete wedstrijd. Hij stond slechts vier hits toe, waaronder twee aan Vince Rooi. Slechts tweemaal bereikte een speler van de Hoofddorpse ploeg het tweede honk, de laatste keer in de derde inning.

Runner-up competitie

In de Runner-up competitie boekte UVV zijn vierde zege op rij. De Utrechtse ploeg kwam vanavond in Den Haag met Jim Ploeger op de heuvel geen enkele keer in de problemen. De linkshandige pitcher gooide zes innings met vijf strikeouts. Hij stond alleen een honkslag toe aan Edzul Robles.

De Utrechtse ploeg scoorde bij een 1-3 voorsprong in zowel de vijfde als negende inning nog een aantal punten om uiteindelijk met 3-10 te winnen. Beste slagman werd Jordan Illis. Hij sloeg drie van de dertien honkslagen voor UVV.
AdoLakers kwam dit duel tot vijf hits en scoorde zowel in de tweede als vijfde inning na een dubbele steelpoging. Irving Redan bracht na zijn driehonkslag in de negende inning de eindstand op het scorebord.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page