Nederland ook ruim onderuit tegen Team USA

Nederland heeft vanochtend in Japan ook zijn tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap vrouwenhonkbal verloren. Zoals verwacht bleken de Verenigde Staten, twee jaar geleden nog verliezend finalist, te sterk voor Oranje. Via onder meer zeven runs in de tweede inning zegevierde Team USA met 0-17. Nederland kwam dit duel tot drie hits.

De Nederlandse honkbalsters speelden voor het eerst dit toernooi in het grote Sun Marine Stadium, waar gisteren in het bijzijn van ongeveer 8.500 toeschouwers nog de openingsceremonie van het zesde wereldkampioenschap werd gehouden. Die toeschouwers zagen hierna gastland Japan de grootste zege van de dag boeken. De titelverdediger versloeg Australië met 14-0.

Vanochtend overtroffen de Verenigde Staten in hetzelfde stadion in Miyazaki die score. In de wedstrijd tegen Nederland voerden de Amerikaanse speelsters de druk continu op. Manager Eddie Dix wisselde regelmatig van pitcher en hield daarmee zijn ploeg staande.

Rust

Startend pitcher Ciska Welboren opende het duel met vier wijd en een geraakt werper. Twee veldfouten en een tweehonkslag van Samantha Cobb later hadden de Verenigde Staten al een 0-3 voorsprong genomen. In de tweede inning wisten de Amerikaanse speelsters de voorsprong nog verder uit te bouwen. Via zeven runs kwam het verschil van tien punten op het scorebord.

Bij de Nederlandse defensie namen hierna achtereenvolgens Anouk Vergunst en Kyra van Genderen het pitchen over. Met dit tweetal op de heuvel keerde de rust binnen de Nederlandse selectie enigszins terug. Vergunst en Van Genderen kregen samen nog acht honkslagen tegen en hielden het verschil beperkt tot 0-14. In de laatste inning bracht Team USA via vijf hits op het pitchen van closer Maaike Haak de eindstand op 0-17.

Illusies

Vooraf hoefde Nederland zich ook geen enkele illusies te maken. De Verenigde Staten werden al tweemaal eerder wereldkampioen en bereikten twee jaar geleden voor de derde keer de finale op een wereldkampioenschap. Niettemin kwam Oranje dit duel wel tot zijn eerste honkslagen. In de eerste inning sloeg Marije Filius de eerste hit. Zij kon zelfs door naar het tweede honk nadat Claudia Kranendonk het eerste honk had bereikt na een Amerikaanse veldfout.

In de vierde inning volgde Loes Asmus met de tweede Nederlandse honkslag. Die kans kwam echter ten einde nadat Famke Gildemacher, met één man uit, de bal in het dubbelspel sloeg. Sofie van de Wiel tekende in de vijfde inning aan voor de derde en laatste Nederlandse hit. Ook zij strandde uiteindelijk op het tweede honk.

Verliezersronde

De Verenigde Staten kwamen dit duel tot zestien hits. Catcher Kendall Dawson sloeg met twee honkslagen vier ploeggenoten binnen. Ook Tamara Holmes, Jessica Alfonso en Donna Williams sloegen ieder twee honkslagen. Stephanie Nicholson scoorde de meeste punten (3). Met de tweede winst is Team USA, zoals verwacht, zeker van een plaats bij de beste vier teams.

Nederland vervolgt zijn toernooi morgenmiddag om 11.00 uur (04.00 uur Nederlandse tijd) met de laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Tegenstander is dan Chinese Taipei, dat evenals Nederland dit toernooi nog niet wist te winnen. De Taiwanese honkbalsters verloren gisteren met 9-0 van de Verenigde Staten en kwamen eerder vandaag met 9-8 net te kort tegen Canada. Door dit resultaat speelt Chinese Taipei, net als Nederland, vanaf vrijdag in de verliezersronde om de plaatsen vijf tot en met acht.

                  1 2 3 4 5  R  H E
VERENIGDE STATEN  3 7 3 1 3 17 16 1
NEDERLAND         0 0 0 0 0  0  3 4

Pitchers Verenigde Staten
Marti Sementelli (5): 6-0-3-1

Pitchers Nederland
Ciska Welboren (1 1/3+2 man): 0-5-3-4
Anouk Vergunst (1+1 man): 0-0-5-0
Kyra van Genderen (1 2/3): 0-1-3-0
Maaike Haak (1): 0-0-5-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page