Roger Bernadina in EK-selectie Nederland

Buitenvelder Roger Bernadina is één van de elf profhonkballers waarover bondscoach Steve Janssen deze maand de beschikking heeft voor deelname aan het Europees kampioenschap. Vrijdag reist Oranje eerst af naar Sénart voor deelname aan het France International Baseball Stadium. Ook pitcher Tom Stuifbergen keert officieel weer terug.

Bernadina is de grootste naam uit de met profspelers gevulde 27-koppige Nederlandse selectie. Het is voor het eerst sinds 2007 dat Bernadina voor Nederland uitkomt op een Europees kampioenschap. De buitenvelder speelde hierna zeven seizoenen in de Major League en komt momenteel uit voor Albuquerque Isotopes, het Triple A-team van Los Angeles Dodgers. Twee andere spelers kwamen dit seizoen eveneens uit in de hoogste Minor League-competitie. Hainley Statia en Shawn Zarraga speelden samen enige tijd voor Nashville Sounds, het Triple A-team van Milwaukee Brewers.

Bondscoach Steve Janssen krijgt in totaal de beschikking over elf profhonkballers, waaronder buitenvelder Kalian Sams en binnenvelder Yurendell de Caster. De Caster speelde dit seizoen in Mexico, terwijl Sams afgelopen weekeinde met zijn team Topco Falcons kampioen werd in de Taiwanese Popcorn League.

Jongste speler

Ook pitcher Wendell Floranus keert terug in Oranje. De honkballer van Curaçao was vorig jaar in de voorbereiding op de World Baseball Classic met zijn zeventien jaar de jongste speler bij het Nederlands team. Hij viel echter voor de start van het toernooi af en speelde tot dusver nog geen officiële wedstrijd voor Oranje. De inmiddels negentienjarige Floranus gooide dit seizoen twaalf wedstrijden voor GCL Orioles in de Rookie League. Hij won twee wedstrijden en kwam tot zeventien keer drie slag in 28 2/3 inning.

Pitcher Mike Bolsenbroek, die voor Regensburg Legionäre uitkomt in de Duitse competitie, keert na een sterk optreden tijdens de afgelopen Haarlemse Honkbalweek eveneens terug. Ook Tom Stuifbergen is weer beschikbaar. De pitcher, die als profhonkballer speelde in de organisatie van Minnesota Twins, miste een groot deel van dit seizoen door een revalidatie. Onlangs keerde hij bij Corendon Kinheim terug op de heuvel. In de Play-Offs gooide Stuifbergen in twee wedstrijden vier innings, waarin hij zes van de twaalf tegenstanders die hij tegenover zich kreeg, uitschakelde met drie slag.

Hofleverancier

Van de EK-selectie komen vijftien spelers uit de Nederlandse hoofdklasse. Corendon Kinheim, de nummer vier uit de Play-Offs, is met vijf spelers hofleverancier. Finalisten L&D Amsterdam en DOOR Neptunus vaardigen respectievelijk vier en drie spelers af. Van Vaessen Pioniers, Mampaey The Hawks en UVV komt elk één speler. Opmerkelijke afwezigen zijn onder meer pitcher Berry van Driel, binnenvelders Dwayne Kemp en Vince Rooi en aangewezen slagman Bryan Engelhardt.

In de aanloop naar het Europees kampioenschap neemt Nederland eerst deel aan het France International Baseball Tournament, dat van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 september wordt gehouden. Na afloop van het toernooi vallen nog drie spelers af voor de trip naar Tsjechië, waar Nederland vanaf 12 september deelneemt aan het EK.
Vrijdagavond openen België en Japan het France International Baseball Tournament. Nederland komt zaterdagavond voor het eerst in actie. Ook Oranje start het toernooi tegen het Japanse team. De wedstrijden worden gespeeld in Sénart op het veld van Templiers de Sénart. Deze club werd afgelopen weekeinde voor het eerst in de clubhistorie landskampioen. In de finale werd driemaal op rij gewonnen van PUC (6-4, 7-1 en 5-4). Daarmee kwam een einde aan de hegemonie van Rouen Huskies, dat sinds 2005 negen titels op rij had gewonnen.

Selectie

Pitchers (11):
Arshwin Asjes (Corendon Kinheim), David Bergman (Corendon Kinheim), Mike Bolsenbroek (Regensburg Legionaire), Rob Cordemans (L&D Amsterdam), Wendell Floranus (Baltimore Orioles), Kevin Heijstek (L&D Amsterdam), Jurrian Koks (L&D Amsterdam), Diegomar Markwell (DOOR Neptunus), Tom Stuifbergen (Corendon Kinheim), Juan Carlos Sulbaran (Kansas City Royals) en Orlando Yntema (DOOR Neptunus).

Catchers (3):
Gianison Boekhoudt (DOOR Neptunus), Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim) en Shawn Zarraga (Milwaukee Brewers).

Binnenvelders (7):
Yurendell de Caster (St. Maria Pirates), Michael Duursma (L&D Amsterdam), Kevin Moesquit (Mampaey The Hawks), Sharlon Schoop (Baltimore Orioles), Curt Smith (St. Louis Cardinals), Hainley Statia (Milwaukee Brewers)  en Nick Urbanus (Texas Rangers).

Buitenvelders (6):
Roger Bernadina (Los Angeles Dodgers), Quintin de Cuba (Corendon Kinheim), Gilmer Lampe (UVV), Randolph Oduber (Washington Nationals), Danny Rombley (Vaessen Pioniers) en Kalian Sams (Topco Falcons).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page