Bologna voor de tiende keer kampioen van Italië

Na drie jaar heeft het Italiaanse honkbal weer een Italiaanse kampioen na de overheersing door het buitenlands element San Marino in de Italian Baseball League. Voor de tiende keer sinds de oprichting  van een nationale competitie in het langgerekte land gaat de titel naar het centraal gelegen Bologna. San Marino is wel hofleverancier geworden voor de nationale ploeg tijdens het Europees kampioenschap.

Het eerste kampioenschap van Italië ging in 1948 ook naar Bologna en sindsdien gebeurde dat tevens in 1969, 1972, 1974, 1978, 1984, 2003, 2005 en 2009. De Italiaanse bond FIBS zal hierover verheugd zijn, want een kampioensclub uit een beetje grote stad, of liever gezegd een echte miljoenenstad, is een speerpunt van de huidige bondsvoorzitter Riccardo Fraccari.

Bologna telt ongeveer 400.000 inwoners en vormt daarmee de zevende grootste stad van Italië. Het dateert van bijna een halve eeuw geleden, dat de twee miljoenensteden Rome en Milaan de hoofdrol speelden in de hoogste honkbalcompetitie. Lazio Roma was de eerste hoofdstedelijke kampioen in 1949 en ook in 1950 en 1955 ging de titel naar Rome.

Overgang

De overgang naar de noordelijke metropool Milaan gebeurde in de concurrentie van frisdranken: van 1959 Coca Cola Roma naar 1960 Seven Up Milano. Mede dankzij sponsor Europhon behaalde Milano ook in 1961, 1962, 1966, 1967 en 1968 het landskampioenschap. Maar daarna werd honkbal een speelbal voor provinciale steden en nog kleinere steden. Sinds Juventus uit Turijn de hoogste competitie voor gezien liet, is Bologna de grootste stad van de Italian Baseball League. De overige steden tellen minder dan 200.000 (Parma en Rimini) en minder dan 100.000 inwoners.

Winnend pitcher Raul Rivero (Bologna).

Winnend pitcher Raul Rivero (Bologna)..
Foto: © Ezio Ratti/Fibs

Het was zaterdagavond uitgerekend Rimini dat voor de derde keer op rij de Italian Baseball Series verloor. In 2012 en 2013 verloor Rimini van San Marino. Nu van Bologna. Dat gebeurde in de beslissende zevende wedstrijd in het Gianni Falchi stadion van Unipol SAI Bologna, dat sinds april door het hele seizoen heen de sterkste indruk had gemaakt.

Spelers

De spelers die voor de ogen van 2.500 toeschouwers het kampioenschap binnen haalden, waren de Venezolaanse korte stop Juan Infante, derde honkman Francesco Fuzzi, rechtsvelder Claudio Liverziani, de Venezolaanse catcher Guillermo Rodriguez, tweede honkman Alessandro Vaglio, de Australische midvelder met Nederlandse familienaam Trent Oeltjen, eerste honkman Daniele Malengo, linksvelder Alessandro Grimaudo, aangewezen slagman Marco Sabattani en de Venezolaanse starter en closer Raul Rivero.

Rivero stond Rimini in de beslissende wedstrijd uit de finale slechts twee hits en tweemaal vier wijd toe en had voor zijn 27 nullen zes flyouts, negen groundouts en twaalf strikeouts nodig. Zijn slagploeg scoorde in de eerste, derde, zevende en achtste inning: 4-0.

Veroordeeld

Diezelfde pitcher Rivero had twee weken eerder nog zijn eigen club in de eerste wedstrijd veroordeeld tot de achtervolgingsrace in de rest van de best-of-seven. In de negende inning verspeelde hij toen in eigen stadion de 4-0 voorsprong van zijn starter Joey Williamson. In de negende inning sloeg Rimini vijf keer raak en scoorde het vier keer op Rivero. Het thuisvoordeel leverde Bologna uiteindelijk niets op in de tweede helft van de negende, tiende en elfde inning. Die laatste keer bleek fataal, want toen had midvelder en lead-off Leonardo Zileri voor Rimini gehomerd bij twee man uit: 4-5.

De spelers van Bologna vieren feest na het behalen van de tiende landstitel.

De spelers van Bologna vieren feest na het behalen van de tiende landstitel..
Foto: © Ezio Ratti/Fibs

Na twee wedstrijden in Bologna won Rimini ook de derde en vijfde wedstrijd in eigen huis. Hierdoor had Bologna thuiswinst nodig in de zesde wedstrijd om te overleven in de race. In de zevende wedstrijd kwam Bologna voor het eerst en dus definitief op voorsprong in de serie: viermaal gewonnen en driemaal verloren in de strijd om de ‘scudetto’: het kampioenslogo op de borst van de titelverdedigers.

Italian Baseball Week

Met de beslissing in de Italiaanse competitie kunnen de honkballers zich nu volop richten op de Italian Baseball Week. Dit vierdaagse toernooi start zaterdagmiddag. De nationale ploegen van Italië, Spanje en Tsjechië ontmoeten elkaar in zes verschillende plaatsen variërend van Verona tot Vicenza. Iedere dag speelt één van de drie ploegen een doubleheader: Spanje op zaterdag, Italië op zondag en Tsjechië op maandag.
Het door de Italiaanse manager Mauro Mazzotti geleide Spanje heeft op zaterdag het voordeel tijdens de doubleheader in Verona. Italië moet voor zijn dubbel op zondag reizen van Castelfranco naar Padova. Tsjechië reist maandag van Castelfranco naar Conegliano. De twee beste teams spelen op dinsdag de finale in Vicenza.

De Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri heeft 27 spelers opgeroepen voor een centrale training op het nabij Verona gelegen Veronello om zich voor te bereiden op de Italian Baseball Week. Van deze selectie dienen minstens drie spelers af te vallen en eventueel nog meer, indien Mazzieri beslist nog profs met een Italiaans paspoort op te roepen voor deelname aan het Europees kampioenschap in Regensburg en Brno.

Selectie Italië

Rechtshandige pitchers (7):
Carlos Richetti (Nettuno 2), Yovany D’Amico, Nicholas Morreale en Carlos Teran (San Marino), Filippo Crepaldi (Bologna), Roberto Corradini (Rimini) en Davide Anselmi (Rookie League Cincinnati Reds).

Linkshandige pitchers (6):
Luca Panerati (Bologna), Jose Escalona (Rimini), Fraylin Florian (Nettuno 1), Chris Cooper en Valerio Simone (San Marino) en Yomel Rivera (Parma).

Catchers (3):
Mattia Reginato (San Marino), Alberto Mineo (Rookie League Chicago Cubs) en Marco Sabbatani (Bologna).

Binnenvelders (7):
Alex Sambucci (Parma), Jack Santora (Rimini), Joseph Mazzuca en Giovanni Pantaleoni (San Marino), Juan Carlos Infante en Alessandro Vaglio (Bologna) en Erik Epifano (Padova).

Buitenvelders (4):
Lorenzo Avagnina (San Marino), Gabriele Ermini (Grosseto), Stefano Desimoni (Parma) en Mario Chiarini (Rimini).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page