Nederland tegen Taiwan dichtbij zege

Nederland was vanochtend tijdens het wereldkampioenschap in het Ivy Stadium dichtbij een historische zege tegen Chinese Taipei. De Nederlandse vrouwen gingen vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding, maar lieten de winst in de slotfase alsnog glippen. “Wanneer je zo dichtbij bent en werkelijk zo goed hebt gespeeld, is het bijzonder zuur dat je met lege handen staat”, laat manager Eddie Dix vanuit Japan weten.

Kyra van Genderen werd met twee hits de beste slagvrouw voor Nederland. In het Japanse Miyazaki opende zij de eerste slagbeurt direct met haar eerste honkslag. Esther Maliepaard bracht haar ploeggenote in scoringspositie met een stootslag.

Doordat de Taiwanese pitcher in de fout ging op deze stootslag, kon ook Maliepaard de honken bereiken. Ditmaal profiteerde Nederland volop, want op een honkslag van Marije Filius kon Nederland voor het eerst dit toernooi scoren. Op een geslagen bal van Claudia Kranendonk passeerde hierna ook Maliapaard de thuisplaat.

Vrezen

Vier jaar geleden verloor Nederland in de verliezerspoule nog met 11-0 van Chinese Taipei. Twee jaar geleden waren de Taiwanese vrouwen zelfs met 17-3 te sterk. Beide wedstrijden werden door de mercy-rule al na vijf innings beëindigd.

Maar vandaag moest Chinese Taipei ineens vrezen voor een nederlaag. Want met Loes Asmus op de heuvel slaagde de Aziatische ploeg er lange tijd niet in om te scoren. Asmus stond vier honkslagen toe in de eerste vier innings, maar wist haar tegenstander puntloos te houden.

Problemen

Pas in de vijfde inning wist Chinese Taipei te scoren. Yu-Yin Hsieh kon na een veldfout het eerste honk bereiken en werd na een gestolen honk binnengeslagen door een tweehonkslag van Ya-Lin Wen.
Asmus kwam hierna zonder problemen uit de vijfde Taiwanese slagbeurt, maar moest in de zesde inning alsnog de winst uit handen geven. Opnieuw moest zij een tweehonkslag toestaan. Nu aan Yu-Chen Hsu. Daarop kon pinch-runner Shih-Yun Lee vanaf het tweede honk de gelijkmaker scoren.

Hierop werd Asmus op de heuvel vervangen door Marijke van Veen. Die zag niet veel later Yu-Chen Hsu scoren op een opofferingsslag van Yu-Yin Hsieh. Daarmee nam Chinese Taipei niet alleen voor het eerst dit duel de leiding, maar zorgden de Taiwanese honkbalsters ook voor de beslissing. Een hit van Ya-Lin Wen bracht de 4-2 eindstand op het scorebord.

Balen

In de negende inning sloeg Van Genderen nog wel haar tweede hit, maar hield closer Chi Tseng de winst met drie strikeouts vast. Nederland kwam dit duel tot vijf hits. Naast de twee hits van Kyra van Genderen (2 uit 4) en de honkslag van Marije Filius (1 uit 3) sloegen ook Famke Gildemacher (1 uit 3) en Annemiek Koehorst (1 uit 2) een honkslag.

“Het is balen en vervelend dat we deze win niet hebben kunnen pakken”, blikt manager Eddie Dix terug. “Na de wedstrijden tegen Canada en de Verenigde Staten, waarin we zagen dat we steeds beter gingen spelen, was die stijgende lijn duidelijk zichtbaar vandaag.” Een grote rol daarbij was weggelegd voor pitcher Loes Asmus. “Het vooraf opgezette plan met Loes werkte perfect. De verdediging werkte uitstekend en de aanval sprong vanaf het begin er bovenop.”

Details

Voor Chinese Taipei was het de eerste overwinning van het toernooi. Zowel Nederland als Chinese Taipei vervolgen het toernooi nu in de verliezerspoule, waar naar verwachting Hong Kong en Venezuela de tegenstanders gaan worden. Daar ziet Dix zeker kansen. “Het verschil met de nummers twee en drie van de wereld is nog te groot, maar de aansluiting naar de nummers vijf en zes is er”, laat de oud-international weten. “We gingen vandaag voor de winst. Het verschil werd gemaakt in de details. Doordat wij nagenoeg geen internationale wedstrijden spelen, is dat moeilijk in wedstrijdverband bij te brengen. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Niettemin keek Dix tevreden terug op de wedstrijd van vandaag. “Na alle nieuwe indrukken en ontvangsten hebben de meiden hun draai gevonden en hebben we het goed naar onze zin. Het is hier prachtig en alles wordt geregeld om een goede prestatie te leveren. Zo ook vandaag. Het is jammer dat het niet gelukt is, maar ik ben vreselijk trots op de meiden. Ze hebben gevochten als leeuwen en alles gegeven. Meer kan je als coach niet vragen van je speelsters.”

               1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND      2 0 0 0 0 0 0  2 5 2
CHINESE TAIPEI 0 0 0 0 1 3 X  4 7 3

Pitchers Nederland
Loes Asmus (5 1/3+2 man): 2-3-6-1
Marijke van Veen (2/3): 0-0-1-1

Pitchers Chinese Taipei
Chiao-Yun Huang (5): 5-3-4-3
Wen-Ching Hsieh (1): 2-0-0-0
Chi Tseng (1): 3-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page