Mampaey The Hawks moet vrezen voor degradatie

Winst vanavond in de laatste wedstrijd uit de Runner-up competitie was voor Mampaey The Hawks noodzakelijk om degradatiewedstrijden te ontlopen. De honkballers uit Dordrecht kregen in de negende inning van het duel tegen UVV het winnende punt op het eerste honk, maar gingen met de haven in zicht alsnog kopje onder: 4-2.

UVV bevond zich vanavond in de positie waar de Utrechtse ploeg het lot kon bepalen van Mampaey The Hawks en AdoLakers. In de Runner-up competitie had het Haagse AdoLakers slechts één punt voorsprong op de hekkensluiter uit Dordrecht. Het resultaat van de laatste wedstrijd van klassementsleider UVV zou dus bepalen welk team vanaf zaterdag 27 september strijdt tegen degradatie tegen de kampioen uit de overgangsklasse.

Zelf stond er voor UVV al niets meer op het spel. De Utrechtse ploeg, die vorige week nog werd geconfronteerd met een straf van acht punten in de mindering, zag gisteren deze sanctie worden teruggedraaid. Daarmee had UVV alles wat de club nog wilde: de eerste plaats in de Runner-up competitie en de organisatie van de All Star Game in 2015.

Voortvarend

Voor Mampaey The Hawks was het een ander verhaal. De jongste ploeg uit de hoofdklasse stond in Utrecht met de rug tegen de muur. Op pitcher Gilian van Lith ging Mampaey The Hawks nog wel voortvarend van start. Openingsslagman Tony Enos, die met vier wijd en een gestolen honk op twee was gekomen, profiteerde van een Utrechtse veldfout om de score te openen.

Slechts kort mochten de honkballers uit Dordrecht ruiken aan de overwinning. In de derde inning maakte UVV duidelijk de punten niet zomaar weg te geven. Jirka Bliek en Norbert Jongerius sloegen honkslagen, waarna Joris van Ballegooy de gelijkmaker binnensloeg. Ook Jongerius probeerde niet veel later te scoren bij een dubbele steelpoging. Hij sneuvelde echter op de thuisplaat.

Voorsprong

Tony Enos opent de score voor Mampaey The Hawks.

Tony Enos opent de score voor Mampaey The Hawks.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Dat tweede Utrechtse punt volgde wel in de zesde inning. Gilmer Lampe, die het duel voor zijn vertek met de nationale ploeg naar Frankrijk, nog net kon meemaken, opende de slagbeurt met een driehonkslag en bracht UVV op voorsprong na een hit van Brennan Nijhof.

In de achtste inning besliste UVV het duel definitief. Dat gebeurde nadat Henk van Heijningen het pitchen over had genomen van starter Evan Simons (4-0-8-0). Na vier wijd voor Joris van Ballegooy sloegen Lampe en Nijhof opnieuw honkslagen. Zowel Ballegooy als Lampe konden vervolgens scoren op een hit van Jordan Illis (3 uit 4).

Hoop

Toch hadden de honkballers van Mampaey The Hawks de hoop op winst nog niet opgegeven. Tot aan de negende inning kwam de ploeg op het pitchen van Gilian van Lith, Kevin Noordzij en Jurjen van Zijl, die elk drie innings gooiden, tot slechts drie honkslagen. In de negende inning leek een opleving echter nabij.

Closer Jurjen van Zijl opende de negende inning met vier wijd voor Berry van Donselaar en kreeg vervolgens honkslagen tegen van van Gregory Trinidad en Jules Peters. The Hawks verkleinde daarmee de achterstand tot 4-2. Bovendien kreeg de hekkensluiter de honken vol toen ook Gino Hersilia vier wijd kreeg. Met twee man uit kreeg Tony Enos de kans om met een honkslag een verlenging te forceren, of zelfs zijn ploeg naar de winst te slaan. Zijn bal werd echter een prooi van midvelder Brennan Nijhof, die daarmee alsnog het vonnis tekende van Mampaey The Hawks.

Degradatie

Door dit resultaat is AdoLakers alsnog vroegtijdig zeker van lijfsbehoud in de hoofdklasse. De Haagse ploeg won dit seizoen elf wedstrijden, slechts één meer dan Mampaey The Hawks en bleef uiteindelijk in de Runner-up competitie de hekkensluiter met één punt voor. Zodoende speelt Mampaey The Hawks voor het eerst sinds 2012 weer in de promotie/degradatie series. In dat jaar deed de ploeg uit Dordrecht dat echter als kampioen van de overgangsklasse en werd Sparta/Feyenoord verslagen om voor het eerst in de clubgeschiedenis het hoogste niveau van Nederland te halen.

Twee jaar later staat het er een stuk minder rooskleurig voor bij de ploeg uit Dordrecht, die eerder al hoofdcoach Dino Anasagasti aan de kant had gezet. The Hawks start nu op zaterdag 27 september de best-of-five om promotie en degradatie tegen de kampioen uit de overgangsklasse. In die overgangsklasse gaat gaat die strijd vooralsnog tussen DSS uit Haarlem en Twins uit Oosterhout.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page