Venezuela volgende tegenstander Nederland op WK

De Nederlandse honkbalsters vervolgen het wereldkampioenschap morgenochtend in Japan met een wedstrijd tegen Venezuela. Bij winst blijft Oranje op koers voor de vijfde plaats. Eenvoudig wordt dat niet. Nog niet eerder won Nederland van de Venezolaanse vrouwenploeg.

Voor de meeste teams was vandaag een rustdag in Japan. Alleen de honkbalsters van Australië en Hong Kong kwamen vanochtend nog in actie in hun laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Dat duel kon woensdag door de regen niet doorgaan. De Australische ploeg verpletterde Hong Kong in het Sun Marine Stadium met 29-1 en plaatste zich daarmee als vierde ploeg voor de winnaarspoule. Eerder gingen Japan, de Verenigde Staten en Canada Australië al voor.

Nederland vervolgt het wereldkampioenschap in de verliezersronde, waarin vier teams strijden om de plaatsen vijf tot en met acht. Met Nederland speelt ook Chinese Taipei in deze ronde. Woensdagochtend was de Taiwanese ploeg nog met 4-2 te sterk voor Oranje. Door dat resultaat opent de ploeg van manager Eddie Dix de tweede ronde vrijdagochtend om 11.00 uur (04.00 uur Nederlandse tijd) met een wedstrijd tegen Venezuela. Zaterdag speelt Nederland om dezelfde tijd tegen Hong Kong. Beide wedstrijden worden gespeeld in het Ivy Stadium.

Wereldpers

Hong Kong wordt de komende dagen de belangrijkste concurrent van Oranje. De Aziatische ploeg wacht eveneens nog altijd op zijn eerste zege. Hong Kong verloor dit WK van Venezuela (5-4), Japan (0-19) en Australië (29-1). Nederland en Hong Kong stonden eenmaal eerder tegenover elkaar. Die wedstrijd op het WK van 2010 in Venezuela haalde de wereldpers toen de derde honkvrouw van Hong Kong werd geraakt door een verdwaalde kogel, die buiten het stadion was afgevuurd. Nederland ging op dat moment met 9-12 aan de leiding in de vierde inning.
De wedstrijd werd gestaakt, het toernooi werd een dag stilgelegd en uiteindelijk besloot Hong Kong zich terug te trekken als deelnemer. Nederland sloot dat wereldkampioenschap, de eerste waar Oranje ooit actief was, af zonder winst.

Japan is op het WK de grootste titelfavoriet.

Japan is op het WK de grootste titelfavoriet.
Foto: © IBAF

Bij winst morgenochtend tegen Venezuela blijft Oranje op koers voor de beste prestatie ooit. Eenvoudig wordt dat niet. De Venezolaanse vrouwen waren al tweemaal eerder te sterk voor Nederland: met 20-4 in 2010 en met 14-6 in 2012. De afgelopen week verloor Venezuela nipt met 4-3 van Australië en met 14-0 van wereldkampioen Japan.

Belangrijkste kandidaat

De Japanse gastheer lijkt ook dit jaar de belangrijkste kandidaat voor de wereldtitel. Japan bleef het gehele toernooi ongeslagen en won ruim van Australië (14-0), Hong Kong (0-19) en Venezuela (14-0). Alle drie de wedstrijden werden na vijf innings door de mercy-rule beëindigd. De Japanse honkbalsters kwamen tot 35 honkslagen, terwijl zij zelf maar vijf hits toestonden. De Japanse pitchers gooiden bovendien samen twaalf strikeouts in vijftien innings.

Japan plaatste zich in alle vijf eerdere edities van het wereldkampioenschap voor de finale. Alleen in 2004 en 2006 werd die eindstrijd verloren van de Verenigde Staten. In 2008 (tegen Canada), 2010 (tegen Australië) en 2012 (tegen de Verenigde Staten) won Japan wel de wereldtitel.
Team USA is op jacht naar de vierde finaleplaats. In de poule van Nederland bleven ook de Verenigde Staten ongeslagen met zeges op Chinese Taipei (9-0), Nederland (0-17) en Canada (8-7).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page