Nederlandse stunt op WK blijft uit

Nederland is er op het wereldkampioenschap vrouwenhonkbal in Japan niet in geslaagd voor een stunt te zorgen. In Miyazaki gaf Oranje een 0-1 voorsprong uit handen tegen Venezuela. De nummer vijf van de wereldranglijst trok uiteindelijk in de zesde inning met 6-1 de winst naar zich toe.

De Nederlandse vrouwenhonkballers waren met grote ambities afgereisd naar Japan. Op het zesde wereldkampioenschap, de derde voor Oranje, wilde de ploeg van manager Eddie Dix voor de vijfde plaats spelen. Die kans kreeg Oranje toen het vandaag tegen het sterke Venezuela op voorsprong kwam.

Uiteindelijk bleef Nederland opnieuw met lege handen en is het nu zeker van de strijd om de zevende en achtste plaats, waarin zeer waarschijnlijk Hong Kong zondag de tegenstander gaat worden. De twee teams staan eerst morgenochtend tegenover elkaar in de laatste wedstrijd uit de tweede ronde.

No-hitter

De Venezolaanse pitcher Keila Aranguren gooide zes innings een no-hitter, maar zag haar ploeg door haar eigen fout in de derde inning wel op een 0-1 achterstand komen. Dat gebeurde juist op het moment dat Venezuela het beste spel had. Zowel in de eerste als tweede inning kreeg de Venezolaanse ploeg een loper op het derde honk. Maar door goed veldspel wist Nederland een vroege achterstand te voorkomen.

Nederland kwam tegen Venezuela net tekort.

Nederland kwam tegen Venezuela net tekort.

In de derde inning profiteerde Susanne van Kampen (vier wijd) van de veldfout van Aranguren op een grondbal van Paulieke Beukers. Van Kampen kon door naar het tweede honk en niet veel later de score openen toen Esther Maliepaard de bal het rechtsveld in sloeg.

Breekpunt

Pas in de vijfde inning wist Venezuela terug in de wedstrijd te komen. Startend pitcher Marijke van Veen moest haar derde honkslag toestaan. Daarop kon Yosel Gimenez de gelijkmaker scoren. Gimenez had even daarvoor na haar vrije loop via twee grondballen twee honken kunnen opschuiven.

Het was het breekpunt van de wedstrijd. In de zesde inning besliste juist Keila Aranguren de wedstrijd. De Venzolaanse pitcher profiteerde nu zelf van een veldfout om op het eerste honk te komen. Na nog eens twee veldfouten kon Aranguren het winnende punt scoren.

Grip

De Nederlandse ploeg verloor hierna de grip op de wedstrijd. Via drie vrije lopen, vier wilde worpen en twee honkslagen liep de achterstand op tot 6-1. Jessica Kroeskop en Anouk Vergunst braken in de zevende inning de no-hitter op en redde de Nederlandse eer. Het tweetal sloeg tweehonkslagen op rij, maar Nederland wist niet meer te scoren. Met twee strikeouts gooide Keila Aranguren de wedstrijd uit.

Voor Nederland was het de tweede nederlaag uit de tweede ronde. Ook de 4-2 nederlaag tegen Chinese Taipei heeft Oranje meegenomen naar de verliezerspoule. Daarmee wordt de zevende plaats naar alle waarschijnlijkheid het hoogst haalbare voor het Nederlands team. Alleen als Hong Kong later vandaag voor een stunt zorgt tegen Chinese Taipei, heeft Nederland nog een kleine kans op de strijd om de vijfde en zesde plaats.

           1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND  0 0 1 0 0 0 0  1 2 4
VENEZUELA  0 0 0 0 1 5 X  6 5 1

Pitchers Nederland
Marijke van Veen (4 2/3+1 man): 0-3-3-1
Ciska Welboren (1 man): 0-0-0-0
Maaike Haak (1/3+1 man): 0-0-0-1
Loes Asmus (1/3+1 man): 0-1-1-2
Anouk Vergunst (2/3): 0-1-1-0

Pitchers Venezuela
Keila Aranguren (7): 8-3-2-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page