Twins hoopt op sportieve revanche

Mampaey The Hawks moet eind september aan de bak om behoud in de hoofdklasse veilig te stellen. Wie in die best-of-five de tegenstander wordt, is nog niet bekend. Vooralsnog gaat de strijd, net als vorig seizoen, tussen DSS en Twins. “Iedereen gelooft er in dat wij het kunnen en dat wij het zeker gaan doen dit jaar”, verwoordt Twins-speler Stijn Janssens de ambities van zijn ploeggenoten.

Vorig jaar werd Twins kampioen in de overgangsklasse en verwierf het daarmee het recht op promotie/degradatiewedstrijden. Een best-of-five tegen AdoLakers werd toen nipt verloren door de Oosterhoutse club. Twins aast nu op sportieve revanche.

“Na het vorige seizoen hebben wij een aantal hele goede jongens weten aan te trekken. Dat heeft heel goed uitgepakt”, vertelt Bart van Gils, vorig jaar nog hoofdcoach bij Twins. Met de komst van voormalig Major Leaguer Ralph Milliard als nieuwe hoofdcoach heeft Van Gils vrijwillig zijn functie afgestaan.  Toch is de inzet van Van Gils er niet minder door geworden. Naast benchcoach is hij nu ook de teammanager van de ploeg.

Heerlijk

Van Gils: “Ik heb er na het vertrek van assistent-coach Martijn Meeuwis voor gekozen om het niet meer alleen te doen.  Ik heb toen aangegeven dat mijn vervanger wel een bepaalde staat van dienst moest hebben. Toen kwam uit ons eigen netwerk de naam van Ralph naar voren en was het in een week rond.” Van Gils is uitermate enthousiast over de ex-prof. “Hij maakt de spelers veel beter. Dat is heerlijk om te zien en daar was deze groep ook echt aan toe. Dat kon ik ze op technisch gebied echt niet brengen.”

Daniel Schmidt (Twins).

Daniel Schmidt (Twins).
Foto: © Robert Bos

Een andere nieuwkomer is de Australische pitcher Daniel Schmidt. De linkshandige aas speelde eerder zeven seizoenen in verschillende profcompetities in de Verenigde Staten en  Australië. “Ik wilde graag in Europa spelen en een goede vriend van mij (Ben Grice, red) speelde hiervoor al bij Twins”, licht Schmidt zijn keuze voor de Brabantse overgangsklasser toe. “Hij raadde mij van harte aan om bij Twins te komen spelen.”

Niveau

Het succes van de Brabantse ploeg afgelopen seizoen is Schmidt ook niet ontgaan. “Ik hoorde dat Twins het beste team van de competitie was. Ik wil graag dit jaar bijdragen aan een eventuele promotie naar de hoofdklasse.”

Het niveau van de overgangsklasse valt de Australiër heel erg mee: “Ik kan het niveau hier het beste vergelijken met de professionele Australian Baseball League. Er zijn een aantal hele goede teams. Naast Twins ook DSS en Orioles.”

Europees kampioenschap

Buitenlandse versterking komt ook vanuit België. Twins heeft dit seizoen zelfs maar liefst vijf Belgische spelers binnen de gelederen, die allemaal ook potentieel Belgisch international zijn. Potentieel, omdat een aantal van hen al heeft aangegeven Twins de voorkeur te geven boven deelname aan het Europees kampioenschap met de nationale ploeg.

Een van die spelers is Stijn Janssens, die bezig is aan zijn tweede seizoen in Oosterhout. “Ik heb helaas moet bedanken voor de het EK. Op de langere termijn vind ik de kans op promotie naar de hoofdklasse met Twins belangrijker. Zeker na de spijtige nederlaag tegen AdoLakers vorig jaar.”

Mentaal

Christopher Gé (Twins).

Christopher Gé (Twins).
Foto: © Robert Bos

Janssens geeft ook aan dat het team vooral op mentaal gebied veel heeft geleerd. “Wij zijn na dat verlies dichter naar elkaar toe gegroeid. Iedereen gelooft dat wij het kunnen en dat wij het zeker gaan doen dit jaar.”

De jonge Belg weet dat de komende drie weekeinden niet makkelijk gaan worden.  “Wij moeten er tegenaan. Elke wedstrijd is belangrijk. Ook de wedstrijden tegen Orioles en RCH. Zeker nu wij nog één punt achterstaan ten opzichte van koploper DSS. We hebben geen keuze meer. Wij moeten winnen. Het is in ieder geval erg spannend.”

Gretig

Ook korte stop Christopher Gé maakte vorig jaar van dichtbij het verlies van Twins in de promotie- en degradatiewedstrijden tegen AdoLakers mee. “Wij hebben er aan mogen ruiken. Maar het was natuurlijk wel het eerste jaar dat wij met het team bij elkaar waren. Dit jaar zijn wij nog sterker geworden met de nieuwe jongens  erbij.”

Toch zal Twins nog vol aan de bak moeten om aan het einde van deze maand opnieuw voor promotie te mogen spelen. “We spelen voor het kampioenschap, maar wij moeten niet te gretig zijn. Natuurlijk laten wij wel steekjes vallen, maar die pakken wij in andere wedstrijden weer op. Dat doen DSS en Orioles ook en zo blijven wij redelijk bij elkaar in de buurt. Het is gewoon vechten voor het eerste plekkie.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page