Honkbalsters op WK ten onder tegen Hong Kong

De Nederlandse vrouwen zijn vanochtend op het wereldkampioenschap in Japan tegen een gevoelige nederlaag opgelopen. In het Ivy Stadium verloor Oranje met 11-19 van Hong Kong, dat daarmee zijn eerste winst ooit op een WK behaalde. Beide teams spelen morgen om de zevende plaats.

Nederland en Hong Kong wisten dit wereldkampioenschap allebei nog geen wedstrijd te winnen. Oranje is bezig aan zijn derde WK en boekte twee jaar geleden zijn enige winst tot nog toe tegen Cuba.

De nationale ploeg van Hong Kong neemt voor de vierde keer in de historie deel aan het WK, maar wist nog nooit te winnen. Vier jaar geleden trok de Aziatische ploeg zich halverwege het toernooi terug. Dat gebeurde nadat de derde honkvrouw van Hong Kong tijdens een wedstrijd op het WK in Venezuela werd geraakt door een verdwaalde kogel.

Schietincident

Het schietincident vond plaats juist op het moment dat Hong Kong speelde tegen Nederland. Oranje had een 9-12 voorsprong meegenomen de vierde inning in, maar kreeg nooit kans om zijn eerste zege binnen te halen.

Vandaag kreeg Nederland een nieuwe kans. Voor beide teams stond er dit duel niet veel meer op het spel. Doordat Nederland en Hong Kong hun vier eerdere wedstrijden op het toernooi in Japan hadden verloren, waren beide teams al veroordeeld tot het spelen van het duel om de zevende en achtste plaats.

Ongelukkig

Hong Kon won tegen Nederland zijn eerste wedstrijd op een WK ooit.

Hong Kon won tegen Nederland zijn eerste wedstrijd op een WK ooit.
Foto: © IBAF

De generale repetitie verliep voor Nederland echter zeer ongelukkig. In het Ivy Stadium in Miyazaki opende startend pitcher Jessica Kroeskop het duel met zeven keer vier wijd op rij. Het leverde al in de eerste slagbeurt een 0-7 achterstand op. Een achterstand die Nederland in het restant van het duel niet meer goed kon maken.

Startend pitcher Hei Ting Lau stond in de eerste vier innings slechts één honkslag toe. In de derde inning sloeg Susanne van Kampen een tweehonkslag en kon even later pinch-runner Kelly Zuurendonk het eerste Nederlandse punt scoren op een grondbal van Famke Gildemacher.

Inhaalrace

Bij een 1-9 achterstand begon Nederland in de derde inning wel aan een inhaalrace. Nu gooide pitcher Hei Ting Lau vier keer vier wijd. Door in totaal zes vrije lopen, een aantal wilde worpen en een hit van Marije Filius kwam Nederland terug tot 6-9. Twee slagbeurten later was die achterstand door onder meer vijf hits en drie veldfouten echter alweer opgelopen tot 6-17.

Nederland voorkwam een vroegtijdig einde van de wedstrijd toen Thari Diefenbach (tweehonkslag), Loes Asmus en Sofie van de Wiel in de zesde inning honkslagen sloegen. Nederland scoorde opnieuw vijfmaal. Maar de winst kwam geen enkele keer meer in zicht. Uiteindelijk won Hong Kong via twee runs in de zevende inning met 11-19. Voor Hong Kong was het de eerste zege op een wereldkampioenschap. Hiervoor werden in 2006, 2008, 2010 en 2014 zestien wedstrijden op rij verloren.

Beste slagvrouw

Nederland speelt opnieuw tegen Hong Kong om de zevende plaats.

Nederland speelt opnieuw tegen Hong Kong om de zevende plaats.
Foto: © IBAF

Hong Kong kwam tot tien hits. Catcher Tsz Chin Lau en derde honkvrouw Woon Yee Cheuk sloegen elk vier ploeggenoten binnen. Lau (2 uit 4) scoorde bovendien zelf ook viermaal.
Bij Nederland werd Marije Filius de beste slagvrouw. Zij kwam in vijf slagbeurten tot twee hits, scoorde eenmaal en sloeg één punt binnen. Paulieke Beukers kreeg driemaal vier wijd, sloeg twee punten binnen en scoorde zelf ook tweemaal.

De andere Nederlandse honkslagen kwamen op naam van Susanne van Kampen (1 uit 1), Thari Diefenbach (1 uit 2), Sophie van de Wiel (1 uit 3), Annemieke Koehorst (1 uit 3) en Loes Asmus (1 uit 4)

Unieke prestatie

Nederland en Hong Kong staan morgenochtend opnieuw tegenover elkaar. Door de winst van vandaag krijgt Hong Kong in dat duel het thuisvoordeel. De twee teams spelen dan om 09.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd) in het Ivy Stadium om de zevende en achtste plaats.
In de andere wedstrijd uit de verliezerspoule versloeg Chinese Taipei vandaag in zes innings Venezuela met 1-11. De twee teams spelen morgen om de vijfde en zesde plaats.

In de finalepoule bleef Japan ongeslagen na de 1-0 winst tegen de Verenigde Staten. Beide teams spelen morgen de finale. Australië en Canada spelen dan om het brons. Vandaag was Australië al met 6-5 te sterk voor de Canadese vrouwen.
Bij Australië kan Leigh Godfrey voor een unieke prestatie zorgen. Vorige maand won zij met Australië al brons op het WK softbal in Haarlem. Ze krijgt nu kans om als eerste speler ooit (zelfs binnen een maand tijd) ook brons te winnen op een WK honkbal.

           1 2 3 4 5 6 7  R  H  E
HONG KONG  7 0 2 0 3 5 2  19 10 4
NEDERLAND  0 0 1 5 0 5 0  11  7 5

Pitchers Hong Kong
Hei Ting Lau (3 2/3+2 man): 3-6-1-0
Kit Ling Yeung (4 man): 0-1-1-1
Yee Wan Lam (2 1/3): 1-2-4-3
Ho Ying Au (1): 1-0-1-0

Pitchers Nederland
Jessica Kroeskop (7 man): 0-7-0-0
Anouuk Vergunst (4 1/3+3 man): 1-3-6-2
Ciska Welboren (1 2/3+2 man): 1-4-3-3
Thari Diefenbach (1): 1-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page