Nederland opent FIBT met shut-out

Nederland is het France International Baseball Tournament goed begonnen. In Sénart versloeg Oranje vanavond Japan met 2-0. Yurendell de Caster, die voor het eerst sinds de World Baseball Classic weer deel uitmaakte van de nationale ploeg, sloeg twee hits en scoorde één van de twee Nederlandse punten.

Het Nederlands honkbalteam is gisteren per bus afgereisd naar het Franse Sénart. Daar is de formatie van bondscoach Steve Janssen nog niet op volle sterkte. Zo hebben onder meer profhonkballers Hainley Statia en Shawn Zarraga nog Play-Offs verplichtingen met het Double A-team Hunstville Stars. Ook pitcher Juan Carlos Sulbaran en buitenvelder Randolph Oduber ontbreken nog.

Ondanks dat bondscoach Steve Janssen nog niet de beschikking heeft over zijn volledige selectie, wist hij met Oranje de eerste wedstrijd in de voorbereiding op het Europees kampioenschap vanavond wel te winnen. Eenvoudig had Nederland het niet in de wedstrijd tegen de Japanse amateurploeg Seino Unyu, dat Japan in Sénart vertegenwoordigt.

Troef

De Japanse manager Kunihiro Tahara stuurde voor de wedstrijd tegen de sterkste tegenstander uit het deelnemersveld zijn 31-jarige troef naar de heuvel. Ruim een maand geleden werd pitcher Shoji Saeki uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het 85e Inter-City Baseball Tournament, de strijd om het Japanse amateurkampioenschap. Saeki gooide in de gewonnen finale een complete wedstrijd.

Ook de Nederlandse slagploeg kreeg maar moeilijk vat op de pitches van Saeki. Kevin Moesquit sloeg in de derde inning de eerste hit voor Oranje. Maar pas een inning later wist Nederland ook te scoren. Dat gebeurde na hits op rij van Yurendell de Caster, Gianison Boekhoudt en Kalian Sams.

Voldoende

Nederland kwam tegen Japan tot negen honkslagen.

Nederland kwam tegen Japan tot negen honkslagen.
Foto: © France International Baseball Tournament

De Caster en Sams waren twee van de drie profhonkballers die dit duel voor Nederland in actie kwamen. Op het derde honk speelde ook Nick Urbanus, die afgelopen seizoen uitkwam in de organisatie van Texas Rangers. Urbanus zorgde in de achtste inning voor het tweede Nederlandse punt. Met twee man uit startte hij een rally, die werd gevolgd door hits van opnieuw De Caster en Boehouddt voor de 2-0 voorsprong.

De punten van De Caster en Urbanus bleken uiteindelijk voldoende voor de winst. De Japanse amateurs sloegen een honkslag in de eerste drie slagbeurten, maar moesten vanaf de vierde inning het antwoord schuldig blijven op de pitches van Diegomar Markwell en Kevin Heijstek. Pas in de negende inning volgde de vierde Japanse hit, een driehonkslag van Shingo Tomyo. Maar met geen enkele uit leverde ook dat geen punt op.

Voortvarend

Zelf kwam Nederland tot negen honkslagen. Yurendell de Caster, Gianison Boekhoudt en Kalian Sams sloegen er elk twee in vier tellende slagbeurten. Na afloop van de wedstrijd werd Kalian Sams uitgeroepen tot Man of the Match. Met de shut-out is Nederland het France International Baseball Tournament voortvarend begonnen. Morgen vervolgt Oranje het toernooi tegen België dat al twee wedstrijden verloor.

Voor Japan was het de eerste nederlaag dit toernooi. In de openingswedstrijd werd gisteravond nog met 3-11 gewonnen van België. In dat duel sloegen Kyohei Tani (4 uit 5) Takumi Ito (3 uit 5) samen vier punten binnen. In totaal kwam Japan tot veertien hits.
Eerder vandaag verloren de Belgische honkballers ook hun tweede wedstrijd, toen gastheer Frankrijk met 6-3 te sterk bleek. Pitcher Patrice Briones (5-0-1-0) legde in de eerste vier innings verdedigend de basis voor de winst.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E 
JAPAN     0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 4 0 
NEDERLAND 0 0 0 1 0 0 0 1 X  2 9 0

Pitchers Japan
Shoji Saeki (8): 7-0-9-0

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (5): 3-3-3-0
Kevin Heijstek (4): 3-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page