Eddie Dix: ‘Trots op wat we hebben neergezet’

In alle vroegte kwam vandaag een einde aan het derde wereldkampioenschap honkbal voor het Nederlands vrouwenteam. De  plaatsingswedstrijd tegen Hong Kong werd verloren, waardoor Oranje genoegen heeft moeten nemen met een achtste plaats. “Met deze jonge selectie kunnen we positief kijken naar de toekomst”, aldus manager Eddie Dix.

Na twee sterke wedstrijden in de tweede ronde tegen Chinese Taipei en Venezuela bleef Nederland dit weekeinde in twee duels op rij met lege handen tegen Hong Kong, dat nog niet eerder een wedstrijd wist te winnen op een wereldkampioenschap. “Pitcher Loes Asmus was, net als tegen Chinese Taipei, ook nu weer top”, blikt Dix terug. “Wij sloegen ook goed op de pitcher van Hong Kong.”

Toch lukte het Nederland niet om het initiatief in de wedstrijd te pakken. “We raakten de pitcher van Hong Kong hard. Maar alles ging recht op de poppetjes af. Het was zo’n dag, dat alles er hard af komt, maar je er toch niet doorheen komt”, moest Dix na de 4-0 nederlaag concluderen.

Wereldtitel

Na het verlies van Nederland werd verderop in Miyazaki het wereldkampioenschap afgesloten met een spetterende finale tussen Japan en de Verenigde Staten. Voor de tweede dag op rij hield de Japanse titelverdediger Team USA op nul punten. Gisteren werd het in de laatste wedstrijd uit de tweede ronde 1-0. Vandaag in de eindstrijd werd het in het bijzijn van 14.000 toeschouwers in het Sun Marine Stadium zelfs 3-0. Het leverde de vierde wereldtitel op rij op voor Japan.

Achter de Verenigde Staten eindigde Australië op een derde plaats. Daarmee schreef Leigh Godfrey geschiedenis door als eerste speelster brons te winnen op zowel een WK softbal als op een WK honkbal. Canada nam genoegen met de vierde plaats, voor Chinese Taipei (vijfde), Venezuela (zesde), Hong Kong (zevende) en Nederland.

Geannuleerd

De Nederlandse speelsters in actie in het Sun Marine Stadium in Miyazaki.

De Nederlandse speelsters in actie in het Sun Marine Stadium in Miyazaki.
Foto: © IBAF

Vanavond nam de Nederlandse selectie deel aan de sluitingsceremonie in het Sun Marine Stadium. Dix: “We zijn bijzonder welkom geweest in het mooie en gastvrije Japan. De organisatie stond altijd en overal voor ons klaar en deed er alles aan om het ons naar de zin te maken.”

Een deel van de selectie, waaronder manager Eddie Dix, blijft de komende dagen nog achter in Japan. Het andere deel vliegt al wel terug. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Aanvankelijk was de vlucht gepland voor morgenochtend. Door technische storingen aan het toestel is die vlucht van de Nederlandse selectie geannuleerd. De terugreis vindt nu op een later moment en via een andere route plaats.

Leerschool

Dix, zelf tussen 1993 en 1999 actief als international, kijkt tevreden terug op zijn eerste toernooi als manager: “Ondanks dat we geen wedstrijd hebben gewonnen, is dit toernooi een hele goede leerschool geweest voor de selectie. Voor wat betreft de indrukken, de ervaring, de omstandigheden en het aanpassen aan de verschillende factoren die komen kijken bij het spelen van een toernooi. Met deze jonge selectie kunnen we positief kijken naar de toekomst.”

De Nederlandse selectie reisde met grote ambities af naar het Japanse Miyazaki. Maar de vijfde plaats die ten doel was gesteld, werd niet gehaald. “Toch hebben wij het als team heel goed gedaan”, is Dix van mening. “Ik ben nog steeds trots op wat we hebben neergezet. We hebben laten zien dat de aansluiting met de plekken vijf en zes heel dichtbij is.”

Positieve reacties

Over twee jaar krijgt Nederland een nieuwe kans. Dan wordt in Zuid-Korea het zevende wereldkampioenschap gehouden. Voor dat toernooi wordt het deelnemersveld uitgebreid van acht tot twaalf teams, waarmee deelname door Nederland opnieuw zeer reëel lijkt. In ieder geval heeft Dix voldoende huiswerk meegekregen. “Duidelijk is geworden waar onze punten liggen. Waar we aan moeten werken om echt de laatste stappen te maken.”

Daarin ziet Dix zeker kansen: “Vanuit de IBAF zijn alleen maar positieve reacties gekomen op ons optreden. De contacten met de IBAF zijn ook weer sterker geworden. Zij staan achter ons en steunen ons in het programma dat we willen gaan draaien.”

Steun

Pitcher Anouk Vergunst in actie voor Nederland.

Pitcher Anouk Vergunst in actie voor Nederland.
Foto: © IBAF

Om de doelen te gaan halen, hoopt Dix ook op steun van de honk- en softbalbond KNBSB. “We moeten groeien in de breedte en de diepte”, legt hij uit. “Om dit te verwezenlijken zijn we aan het proberen om de KNBSB zover te krijgen om meiden te laten honkballen. En dan met name de meiden in de leeftijd van 14 tot 16 jaar. Zij moeten de weg vinden naar het honkbalveld en niet worden geforceerd om te gaan softballen. Op dit moment hebben we een heel jong team. Als die groep van 14 tot 16 jarigen de aansluiting kan maken met de huidige selectie, kunnen we bouwen aan een sterk team voor de toekomst.”

Volgens Dix is er voldoende interesse vanuit speelsters. “We hebben al contact met andere meiden die ook liever honkballen dan softballen. We zijn nu bezig om die in teams te krijgen, zodat ze kunnen honkballen. Hierdoor maken we ‘echte’ honkballers en niet omgebouwde softballers.”

Motivatie

Steun vanuit de KNBSB is daarbij van groot belang aldus de voormalig international, die met Nederland deelnam aan de Olympische Spelen van 1994. “Het ligt ook niet aan de motivatie van de meiden. Het ligt aan de kans en mogelijkheid om te honkballen, die ze wordt ontnomen. De KNBSB heeft nu vooral nog het standpunt dat meiden moeten softballen en niet honkballen.”

Voor Dix smaakt dit wereldkampioenschap in ieder geval naar meer. “Voor mij persoonlijk was het mijn debuut als hoofdcoach van een team. En dat was af en toe best lastig. Maar ik ben ik van mening dat samen met mijn staf we het zowel binnen als buiten de lijnen goed hebben aangepakt.” Wat betreft Dix blijft het dan ook niet bij dit ene optreden. “Het coachen van dames is compleet anders dan heren. Ik haal zoveel plezier uit het werken met de meiden, dat ik hoop dit nog lang te mogen doen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page