Historisch verlies voor Nederland tegen Frankrijk

Het hele toernooi is René Leveret al een ware plaaggeest voor zijn tegenstanders. Vanavond joeg de Franse profhonkballer ook Nederland de stuipen op het lijf. Hij timmerde zijn vijfde homerun in drie dagen tijd over de hekken en sloeg vier punten binnen om Frankrijk aan de nog maar tweede overwinning tegen Nederland uit de historie te helpen.

In de aanloop naar het Europees kampioenschap liep de met profspelers gevulde Nederlandse selectie vanavond een gevoelige nederlaag op. Met vijf actieve profspelers in de startende line-up begon Nederland nog wel voortvarend. Curt Smith, die voor het eerst sinds de World Baseball Classic van vorig jaar, weer beschikbaar was voor het Nederlands team, luisterde zijn rentree vanavond op met een homerun in de eerste slagbeurt. Hij nam daarmee Nick Urbanus (vier wijd) mee over de thuisplaat.

Het leek een productief avondje te worden voor Nederland. Het tegendeel werd echter waar. Profhonkballer René Leveret (4 uit 5) nam de Franse ploeg bij de hand en poetste die achterstand in korte tijd weg.

Positieve uitwerking

Leveret, geboren op het Franse gedeelte van het eiland Sint-Maarten, heeft het hele toernooi al een positieve uitwerking op zijn Franse ploeg. Mede door zijn vier homeruns werd zowel Japan als België verslagen. Ook de Nederlandse pitchers beschikten niet over de juiste middelen om de profhonkballer van het Canadese Les Capitales de Québec een halt toe te roepen.

Met honkslagen sloeg hij zowel in de eerste als in de derde inning Maxime Lefevre (4 uit 4) binnen, waarna hij in de vijfde inning zijn ploeg zelfs aan de leiding bracht met zijn vijfde homerun van dit toernooi.

Inspiratie

Dat gaf zijn ploeggenoten zo’n inspiratie, dat de Franse honkballers in de zesde inning hard over de Nederlandse ploeg heen denderden. Maar liefst zeven honkslagen, waaronder de vierde van Leveret en een driehonkslag van Felix Brown brachten in totaal zeven spelers over de thuisplaat. Zo keek de formatie van bondscoach Steve Janssen ineens tegen een pijnlijke 11-4 achterstand aan.

Daarmee was het leed nog niet geleden. In de zevende inning sloeg ook Maxime Lefevre, in 2013 nog ploeggenoot van Leveret bij Les Capitales de Québec, zijn vierde hit. Met zijn tweehonkslag stuurde de Franse openingsslagman Jorge Hereaud over de thuisplaat voor het twaalfde punt.

Opleving

Nederland, dat na de homerun van Smith alleen nog in de derde (Smith) en zesde inning (Gianison Boekhoudt) had weten te scoren, kon in de laatste slagbeurt nog iets doen aan de achterstand na tweehonkslagen van Dashenko Ricardo en Nick Urbanus en een hit van Curt Smith. Hierop sloeg bovendien Giansion Boekhoudt de derde homerun van de wedstrijd, goed voor twee punten.

De opleving kwam echter te laat. Verder dan acht punten kwam Oranje niet, waardoor het eerste verlies voor Nederland op het France International Baseball Tournament een feit was. Het was bovendien nog maar de tweede nederlaag van Nederland in een interland tegen Frankrijk in de historie en de eerste in 77 jaar. In 22 eerdere interlands waren de Fransen in totaal zelfs niet verder gekomen dan 33 runs.
Dat verlies blijft echter zonder gevolgen. Net als Frankrijk had ook Nederland zich gisteren al geplaatst voor de finale van het toernooi. Daardoor staan beide teams morgenavond weer tegenover elkaar in Sénart.

Verlies

Curt Smith, tot vandaag de enige positiespeler uit de Nederlandse selectie die in Sénart nog niet in actie was gekomen, sloeg vanavond in vier slagbeurten met twee hits drie punten binnen en scoorde ook driemaal. Kalian Sams kwam in vijf slagbeurten zelfs tot vier hits, waaronder twee tweehonkslagen. In totaal kwam Oranje dit duel tot elf honkslagen.

Op de heuvel startte Orlando Yntema. Reliever Mike Bolsenbroek kreeg na de zeven tegenpunten in de zesde inning het verlies op zijn naam. In de negende inning gooide Kevin Kelly de wedstrijd uit. Hij maakte aanvankelijk geen deel uit van de selectie voor het Europees kampioenschap, maar is door bondscoach Steve Janssen als extra ondersteuning wel meegenomen naar Frankrijk,.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9   R  H E
NEDERLAND  2 0 1 0 0 1 0 0 4   8 11 2
FRANKRIJK  1 0 1 0 2 7 1 0 X  12 16 2

Pitchers Nederland
Orlando Yntema (4): 3-0-6-2
Mike Bolsenbroek (1 2/3+4 man): 3-2-5-0
Jurrian Koks (1 1/3): 2-0-5-0
Kevin Kelly (1): 1-0-0-0

Pitchers Frankrijk
Jonathan Mottay (4): 0-3-4-1
Matthieu Brelle (3): 1-1-2-0
Lucas Serafin (2): 0-1-5-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page