Nederland wint France International Baseball Tournament

Nederland heeft vanavond de Europese verhoudingen weer rechtgezet. Gisteren verloor Oranje voor het eerst sinds 1937 van Frankrijk. Een tweede keer liet de ploeg van bondscoach Steve Janssen zich dat niet gebeuren. Met een zwaarbevochte zege legde Nederland beslag op de titel van het eerste France International Baseball Tournament.

Bondscoach Steve Janssen gebruikte de finale om een aantal pitchers uit te proberen, voordat hij een definitieve schifting moet maken in zijn selectie. Vijf pitchers kwamen in actie en stonden maar vijf honkslagen toe. De licht geblesseerde Cordemans gooide als startend pitcher in zijn enige inning zelfs profhonkballer René Leveret uit met drie slag.

Uiteindelijk was het wel de geweldenaar van Sint-Maarten, die aan de vooravond van het France International Baseball Tournament pas voor het eerst voet op Franse bodem had gezet, die Frankrijk op voorsprong bracht.

Onbespeelbaar

Curt Smith werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Curt Smith werd uitgeroepen tot Man of the Match.
Foto: © Rob Jelsma

In de vierde inning sloeg Leveret de derde pitch van de wedstrijd van reliever David Bergman langs de lijn in het linksveld voor een tweehonkslag. Niet veel later kon hij scoren op een hit van Omar Williams. Voor de speler van het Rotterdamse Neptunus was het zijn eerste honkslag in dienst van de Franse nationale ploeg. In de achtste inning sloeg Leveret bovendien zijn zesde homerun van dit toernooi.

Bij de Nederlandse ploeg wisten lang alleen Kalian Sams (tweede inning) en Sharlon Schoop (vijfde inning) een honkslag te slaan. Voor de rest was de ervaren 32-jarige pitcher Nicolas Dubaut in de beginfase onbespeelbaar. Hij kreeg in vijf innings maar twee slagmensen meer dan het minimum tegenover zich.

Rally

Ook na een Franse pitcherwissel wist Oranje de wedstrijd niet te kantelen. Reliever Yoann Vaugelade hield Oranje twee innings op de nul. Pas in de achtste inning kon Nederland door de Franse defensie breken. Daar had Oranje wel de eerste Franse veldfout voor nodig.

Door die fout kon pinch-hitter Michael Duursma de honken bereiken. Met twee man uit volgde hierna een heuse rally met honkslagen op rij van Dashenko Ricardo, Gilmer Lampe, Nick Urbanus en Man of the Match Curt Smith. Het leverde twee Nederlandse punten, waarmee Nederland voor het eerst dit duel op voorsprong kwam.

Belangrijk punt

Nederland is winnaar geworden van de eerste editie van het FIBT.

Nederland is winnaar geworden van de eerste editie van het FIBT.
Foto: © Rob Jelsma

In de negende inning sloegen ook Michael Duursma, Sharlon Schoop en Danny Rombley honkslagen op rij. De tweede Nederlandse rally bracht Oranje in de finale op 1-3. Het werd een belangrijk punt, want in de negende inning sloeg Leveret zijn zesde homerun in vier wedstrijden tijd. De tweede hit van Omar Williams bracht zelfs de gelijkmaker in scoringspositie.

Closer Arshwin Asjes hield zijn hoofd echter koel en schakelde Jorge Hereaud en Aram Kushigian met zeven ballen uit met drie slag om de winst veilig te stellen. Daarmee revancheerde Nederland zich voor de historische nederlaag van gisteravond en sloot Oranje alsnog het France International Baseball Tournament als winnaar af. Een titel, die met name met het oog op de klassering op de wereldranglijst van belang was.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND  0 0 0 0 0 0 0 2 1  3 9 1
FRANKRIJK  0 0 0 1 0 0 0 0 1  2 7 1

Pitchers Nederland
Rob Cordemans (1): 2-1-1-0
Jurrian Koks (2): 1-1-1-0
David Bergman (3): 1-0-3-1
Kevin Kelly (2): 2-0-0-0
Arshwin Asjes (1): 2-0-2-0

Pitchers Frankrijk
Nicolas Dubaut (5): 4-1-2-0
Yoann Vaugelade (3): 1-0-4-1
Enrique Juma Trinidad (1): 1-0-3-0

 

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page