Italië verliest Italian Baseball Week

De Italiaanse selectie van bondscoach Marco Mazzieri is vanmorgen per bus vertrokken van het noordelijke Verona door de Alpen naar het Duitse Regensburg, waar vanavond al voor het eerst is getraind op het veld van de plaatselijke Legionaere. Gisteravond in Vicenza verloor de Italiaanse ploeg verrassend de finale van de Italian Baseball Week met 2-5 van Spanje.

De definitieve selectie van de 24 spelers werd vanmiddag om 12.30 uur gepubliceerd en die vermeldt ook de Italiaanse professional Alex Liddi, de binnenvelder uit San Remo, die bij Seattle Mariners het niveau van de Majors haalde en nu als Minor Leaguer van Los Angeles Dodgers betrokken is bij de Play-Offs op AA niveau.

Liddi voegt zich later bij de Azzurri tijdens de EK-wedstrijden in Regensburg en in de Tsjechische Republiek. Het grootste contingent van de ploeg wordt gevormd door elf pitchers: negen in het buitenland geboren en de in Italië geboren Crepaldi en Rivera.

Afgevallen

Bondscoach Marco Mazzieri wordt bijgestaan door een medische staf en een technische staf, bestaande uit Bill Holmberg voor de pitching, Augusto Medina voor bij eerste honk, Alberto D’Auria voor het derde honk, Marco Nanni als bench coach, Gilberto Gerali als bullpen-coach en Claudio Vecchi als hitting-coach. De medische staf staat onder leiding van dokter Andrea Pellegrini en wordt verder gevormd door fysiotherapeut Massimo Baldi, psycholoog Rafael Colon en masseur Gianni Natale. Het geheel reist en verblijft onder de verantwoordelijkheid van chef de mission Mario Falaschi.

Ten opzichte van de selectie, die deelnam aan de Italian Baseball Week in de provincie Veneto, blijken dus vooral Italiaanse pitchers afgevallen te zijn: Roberto Corradini, Luca Panerati, Valerio Simone en Davide Anselmi, de Italiaanse buitenvelder Federico Celli en de drie bejaarde import-spelers Jack Santora (38 jaar), Giovanni Pantaleoni en pitcher Christopher Cooper (beiden 36 jaar oud).

Finalwedstrijd

Tsjechië was tijdens de IBW één van de tegenstanders van Italië.

Tsjechië was tijdens de IBW één van de tegenstanders van Italië.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

Van de 24 EK-gangers kwamen er negentien dit jaar uit in de Italiaanse competities, waaronder het hoogste aantal voor het buitenlandse San Marino (6) en verder voor de Italiaanse clubs Bologna (4), Parma (3), Rimini (2) en ieder één voor Nettuno 1, Nettuno 2, Padova en Grosseto.

De Azzurri wonnen tijdens de Italian Baseball Week alle vier hun wedstrijden tegen Spanje (1-0 en 6-3) en Tsjechië (9-5 en 10-1), maar de finalewedstrijd gisteravond tegen nummer twee in de eindstand ging helaas verloren. Na twee innings 1-1 en ook na vier innings een gelijke stand, maar toen Spanje als uitspelende ploeg scoorde in de zesde en zevende inning, bleek Italië ondanks de steun van vierhonderd toeschouwers in het stadion van Vicenza geen passend antwoord meer in voorraad te hebben: 2-5 voor het door de Italiaan Mauro Mazzotti gecoachte Spanje. De wedstrijd werd door de regen bekort tot acht innings.

Shut-out

In de enige shut-out winst van Italië (1-0 tegen Tsjechie) werden vijf Italiaanse pitchers op de heuvel gezet: Richetti 3, Crepaldi 2, Teran 2, Panerati 1 en Cooper 1 innings. In de tweede wedstrijd kreeg Italië vijf punten tegen van Tsjechië verdiend op de pitchers Florian (vp 0), Escalona (vp 1), D’Amico (vp 1) en Venditte (vp 3).

Ook in wedstrijd drie kreeg de meerderheid van de Italiaanse pitchers verdiende punten tegen: Corradini 1, Anselmi 1, Rivera 1 en alleen Morreale 0. Het enige tegenpunt in wedstrijd vier kwam op conto van de vierde pitcher Simone in de zevende inning. Ervoor en erna werd de thuisplaat schoon gehouden door Colla in 2 innings, Panerati in 2, Cooper in 2 en Da Silva in 2 innings.

Spaanse aanvallen

Italië moest in eigen land genoegen nemen met een tweede plaats.

Italië moest in eigen land genoegen nemen met een tweede plaats.
Foto: © Ezio Ratti/FIBS

In de finalewedstrijd tegen Spanje stuurde bondscoach Mazzieri negen spelers naar de werpheuvel: de vier op hen verdiende runs werden geïncasseerd door starter Escalona, derde pitcher Morreale en zelfs twee op de zevende pitcher Teran. Van de zes pitchers die de Spaanse aanvallen qua verdiende punten konden weerstaan, gooiden er drie een volledige inning (Rivera, Richetti en Crepaldi) en namen er drie slechts een deel van een inning voor hun rekening: Florian, D’Amico en Venditte.

Laatstgenoemde zag na zijn eerste nul in de negende inning de regen neerkomen en de wedstrijd na een onderbreking definitief beèindigd worden. Aan de hand van hun werpcijfers in deze vier dagen wordt het niet iedereen duidelijk waarom de een afvalt en de ander meereist naar Regensburg.

Selectie

Pitchers (11):
Michael Colla (AA Tampa Bay Rays), Filippo Crepaldi (Bologna), Yovani D’Amico, Nicholas Morreale en Carlos Teran (San Marino), Tiago Da Silva (Ciudad del Carmen-Mexican League), Jose Escalona (Rimini), Fraylin Florian (Nettuno 1), Carlos Richetti (Nettuno 2), Yomel Rivera (Parma) en Patrick Venditte (AA NY Yankees);

Catchers (3):
Alberto Mineo (Rookie League Chicago Cubs), Mattia Reginato (San Marino) en Marco Sabbatani (Bologna);

Binnenvelders (6):
Erik Epifano (Padova), Juan-Carlos Infante en Alessandro Vaglio (Bologna), Alex Liddi (AA LA Dodgers), Joe Mazzuca (San Marino) en Alex Sambucci (Parma);

Buitenvelders (4):
Lorenzo Avagnina (San Marino), Mario Chiarini (Rimini), Stefano Desimoni (Parma) en Gabriele Ermini (Grosseto).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page