DSS-coach Frank Koot: ‘We zijn op koers’

In de strijd om het kampioenschap in de overgangsklasse heeft DSS afgelopen weekeinde een belangrijke slag stap gezet. Terwijl directe concurrent Twins verloor van Orioles, pakte de Haarlemse koploper wel de volle winst. Het leverde een voorsprong op van drie punten op in een spannende slotfase van de competitie. Hoofdcoach Frank Koot: “We zijn op koers.”

De voortekenen waren er aan het begin van dit seizoen al. Eind maart won DSS het sterk bezette Hudson John toernooi bij AdoLakers. Behalve de gastheer gaven ook de hoofdklasseteams UVV en Mampaey The Hawks hier acte de présence. Tijdens de reguliere competitie bleef de Haarlemse formatie van coaches Frank Koot en Harry van Vilsteren ijzersterk spelen. Daarmee staat DSS met nog drie speelrondes te gaan met drie punten verschil op Twins bovenaan in de overgangsklasse.

Hoofdcoach Frank Koot mag dan ook niet klagen over de tot nu toe behaalde resultaten. “Ik ben tevreden, zeer tevreden zelfs over het seizoen tot nu toe”, concludeert de oud-international. “We hoeven nu nog vier wedstrijden te spelen en we zijn op koers.”

Opsteker

Zoals eerder aangegeven was de Haarlemse formatie al tijdens het Hudson John Toernooi succesvol. Koot: “Voor ons was dat aan het begin van het seizoen de kans om te kijken hoe ver wij waren. We wonnen die keer van een hoofdklasser. Dat is dan wel een opsteker. Voor de rest kijk ik liever naar onszelf, al moet ik wel zeggen dat wij daardoor met een goed gevoel de competitie ingingen.”

DSS-hoofdcoach Frank Koot.

DSS-hoofdcoach Frank Koot.
Foto: © Robert Bos

DSS vormt met Twins uit Oosterhout en Orioles uit Bergschenhoek wederom de top drie van de overgangsklasse. Verrassend? “Nee niet echt”, stelt Koot. “We wisten dat deze drie, met alle respect voor de andere teams in deze klasse, een maatje te groot waren. Het is gewoon niet anders.”

Slijtageslag

Toch waren er bij DSS wel wat veranderingen ten opzichte van het vorige seizoen. “Er zijn drie spelers bijgekomen”, vertelt Koot. “En bewust op de posities die wij vooraf hadden aangegeven. We zijn echt in breedte sterker geworden. Vorig jaar hadden wij bovendien een geblesseerde pitcher. Dat zorgde er toen voor dat wij de andere jongens langer moesten inzetten. Dat werd echt een soort slijtageslag. Dat wilden wij dit jaar absoluut niet meer.”

Ondanks de koppositie blijft Koot realistisch over een mogelijk kampioenschap. “Ik bekijk het wedstrijd per wedstrijd. Als wij de volgende wedstrijden verliezen, zijn wij er nog geen fluit mee opgeschoten.”

Vrienden

Pitcher Tim Halderman is met een indrukwekkende reeks gewonnen wedstrijden bezig. “Dat komt onder meer doordat wij als team goed in elkaar zitten”, vertelt hij. “Wij zijn gewoon vijftien vrienden met elkaar. Wij hebben zelfs een voetbalteam in de winter. Sommigen zie ik echt zeven dagen per week.” Halderman speelt al heel zijn honkballeven bij DSS. “Wat dat betreft ben ik echt een kind van de club. Ik heb ook nog twee jaar bij Baseball Academy Kennemerland gespeeld, maar ben nu alweer vier jaar terug.”

Seb Visser, oud-speler van onder meer L&D Amsterdam en Mr.Cocker HCAW, maakt voor het tweede jaar op rij deel uit van het team. “Het laatste jaar bij HCAW had ik enigszins het plezier om te honkballen verloren. Het was een heel slecht seizoen. Ik kreeg toen de kans om bij DSS te komen spelen. Samen met wat vrienden, die ik nog kende uit mijn periode bij Amsterdam. Hierdoor heb ik het plezier weer helemaal terug gevonden. Het is echt een vriendenteam op hoog niveau.”

Verschil

Pitcher Tim Roodenburg speelt dit seizoen voor het eerst voor DSS>

Pitcher Tim Roodenburg speelt dit seizoen voor het eerst voor DSS>
Foto: © Robert Bos

Visser gaat zelfs nog een stap verder: “Mochten wij kampioen worden en eventueel promoveren, dan denk ik dat wij aangevuld met wat versterkingen zeker de hoofdklasse in kunnen. Ik denk dat daar wel wat ploegen in zitten, waaraan wij ons kunnen meten.”

Een andere oud-hoofdklassespeler in de selectie is Tim Roodenburg. Hij was één van de drie nieuwe spelers in het team en kwam vorig seizoen nog uit voor DOOR Neptunus. Hoe is het seizoen een klasse lager hem tot nu toe bevallen? “Het hangt af van de teams waar wij tegen spelen”, vertelt Roodenburg. “Maar teams zoals Orioles en Twins spelen gewoon goed honkbal. Vergeleken met de onderste teams in de hoofdklasse merk ik dan ook niet veel verschil.”

Vedette

Over zijn overgang van Neptunus naar DSS: “Het was wel even wennen, maar ik ben goed opgevangen door de groep. Ik kende al wel heel veel jongens.” Roodenburg heeft zijn draai in de overgangsklasse inmiddels gevonden. Ook al is hij een niveau hoger gewend. “Ze doen er weleens gekscherend over, in de trant van: hé vedette, jij komt van de hoofdklasse. Hoe deden zij dat daar?”, vertelt de 26-jarige Rotterdammer.

Maar ook hij prijst over het vriendschappelijke karakter van het team. “We durven gewoon heel veel tegen elkaar te zeggen. We vormen in ieder geval geen eilandjes.” Mocht DSS zich aan het einde van de rit plaatsen voor promotiewedstrijden tegen Mampaey The Hawks, dan wordt dat volgens Roodenburg niet eenvoudig. “Bij Neptunus gingen wij meestal wel erg makkelijk over de onderste teams uit de hoofdklasse heen. Maar ik denk dat het nu wel knokken wordt.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page