EK-zeges voor Spanje en Tsjechië

Evenals Nederland hebben ook de nationale teams van Spanje en Tsjechië hun eerste wedstrijd in poule B van het Europees kampioenschap gewonnen. In poule A bleef titelverdediger Italië met moeite overeind tegen België.

Het Nederlands team was afgelopen zondag tijdens het France International Baseball Tournament nog in zeven innings klaar met België (10-0). Vandaag hadden de Italiaanse honkballers een stuk meer moeite met de Belgen. De Europees kampioen wist pas in de negende inning de winst naar zich toe te trekken.

België zorgde vanmiddag in de Duitse Armin Wolf Arena direct voor spektakel. Onder aanvoering van UVV-speler Dennis de Quint (4 uit 5) legde de Belgische ploeg de titelverdediger het vuur aan de schenen.

Gelijkmaker

Punten van Steven Delannoy en Benjamin Dille brachten België in de achtste inning zelfs terug tot 7-8, waarbij De Quint als gelijkmaker op het tweede honk stond. Hierna was de koek bij de Belgen echter op en liep Italië via vier runs in de negende inning alsnog uit naar een 7-12 zege.

Zes Italiaanse pitchers stonden samen veertien hits toe. Ook België gebruikte zes pitchers. De Italianen sloegen vijftien honkslagen, waaronder homeruns van Alberto Mineo (derde inning) en Alex Sambucci (zesde inning).

Ruime cijfers

Spanje rekende in poule B, de poule van Nederland, met ruime cijfers af met Griekenland: 3-15. Oscar Angulo en Jésus Ustariz sloegen homeruns in de vierde en vijfde inning, waardoor Spanje snel op 1-8 kwam.

Winnend pitcher Martin Schneider (Tsjechië).

Winnend pitcher Martin Schneider (Tsjechië).
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Griekenland antwoordde hierna nog wel met een homerun van John Pau Koulotouros, maar kwam geen enkele keer meer in de buurt van de Spaanse ploeg. Na zes innings werd starter Antonio Noguera (13-1-5-0) op de heuvel afgelost, waarna closer Borja Jones het karwei afmaakte.

Shut-out

Voor Tsjechië gooide pitcher Martin Schneider (13-0-2-1) acht innings en zorgde op de openingsdag van het Europees kampioenschap direct voor een 5-0 shut-out tegen Rusland. Schneider schakelde de eerste dertien tegenstanders uit, waarvan acht met drie slag, voordat in de vijfde inning de perfect game werd opgebroken. Hij stond in de regen uiteindelijk alleen honkslagen toe in de vijfde en zevende inning. Closer Jan Tomek gooide de wedstrijd uit met drie strikeouts in de negende inning.

Via vijf hits, waaronder tweehonkslagen van Matej Hejma en Jakub Malik brak Tsjechië in de zesde inning de puntloze wedstrijd open. De gastheer scoorde in deze slagbeurt viermaal. Jakub Sladek (3 uit 4) bracht met een solohomerun in de zevende inning de 5-0 eindstand op het scorebord.

Rally

Profhonkballer René Leveret deed in het Duitse Regensburg, wat hij de afgelopen week ook veelvuldig in Sénart had gedaan. In de vijfde inning sloeg hij de bal de Armin Wolf Arena in Regensburg uit en leidde hij Frankrijk naar een 3-2 winst tegen Duitsland.

Met zijn solohomerun startte Leveret een rally waarmee Frankrijk in de vijfde inning een 0-2 achterstand omboog in een beslissende 3-2 voorsprong. Uiteindelijk kwam de Franse ploeg dit duel niet verder dan drie hits op het pitchen van Luke Sommer en Markus Solbach, maar pakte de honkballers uit Frankrijk wel de winst.

Uitslagen en programma

Poule A
Zweden – Groot-Britannië: afgelast
België – Italië: 7-12
Frankrijk – Duitsland: 3-2

Poule B
Griekenland – Spanje: 3-15
Kroatië – Nederland: 2-19
Tsjechië – Rusland: 5-0

Programma zaterdag
19.00 uur: Nederland – Tsjechië

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page