Nederlandse honkballers verpletteren Kroatië

De Nederlandse honkballers konden vandaag het Europees kampioenschap niet beter beginnen. In het Tsjechische Ostrava verpletterde de formatie van bondscoach Steve Janssen op de openingsdag Kroatië met maar liefst 2-19. Oranje kwam dit duel tot zes homeruns, waaronder twee van aangewezen slagman Gianison Boekhoudt.

Nederland startte het duel met zeven actieve profspelers in de line-up. Tweede honkman Hainley Statia en catcher Shawn Zarraga maakten hun rentree in de nationale selectie. Het tweetal had de voorbereiding gemist door verplichtingen met hun Amerikaanse profclub. Door hun komst bleven catcher Dashenko Ricardo en tweede honkman Michael Duursma bij de start aan de kant.

De strijd tussen Nederland en Kroatië, de nummer tien van het vorige Europees kampioenschap, was geen enkele keer gelijk. Al in de eerste slagbeurt besliste Nederland het duel. Tegen de tijd dat Hainley Statia met volle honken de bal over de omheining had getimmerd, was de voorsprong al opgelopen tot 0-8.

Homeruns

Een inning later ramden ook Kalian Sams (solohomerun), Sharlon Schoop en Gianison Boekhoudt (beiden met twee lopers op de honken) de bal het stadion uit. Nederland liep daarmee in rap tempo uit naar 0-16.

Hainley Statia wordt gefeliciteerd na grandslam homerun in de eerste inning.

Hainley Statia wordt gefeliciteerd na zijn grandslam-homerun in de eerste inning.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

In totaal kwam Oranje dit duel tot maar liefst zes homeruns. Gianison Boekhoudt (eerste en tweede inning) sloeg er twee. De Nederlandse slagploeg produceerde zeventien hits. Elke Nederlandse slagman sloeg minimaal één honkslag. Nieuwkomer Shawn Zarraga kwam zelfs tot drie hits in vier slagbeurten, waaronder een homerun in de vierde inning. Boekhoudt (5), Statia (4) en Schoop (4) sloegen de meeste punten binnen.

Eer

Pas in de vierde inning kon Kroatië bij een 0-19 achterstand de eer redden. Reliever Arshwin Asjes opende deze vierde Kroatische slagbeurt met geraakt werper voor Dario Colovic en vier wijd voor Ivan Racic. Beide spelers konden scoren na een slechte aangooi van de pitcher van Corendon Kinheim en een hit van Matija Grofelink.

Door het verschil van vijftien punten kwam er na vijf innings al een einde aan de ongelijke strijd, die voor een deel in lichte regen moest worden afgewerkt. Morgen vervolgt Nederland het Europees kampioenschap met een wedstrijd tegen een sterkere tegenstander. Dan is om 19.00 in opnieuw Ostrava gastheer Tsjechië de volgende opponent.

          1 2 3 4 5  R  H E
NEDERLAND 8 8 0 3 0 19 17 1
KROATIË   0 0 0 2 0  2  3 0

Pitchers Nederland
Kevin Heijstek (2): 3-0-2-0
Arshwin Asjes (2): 1-1-1-1
Kevin Kelly (1): 2-1-0-0

Pitchers Kroatië
Dejan Marin (2/3+4 man): 0-3-4-0
Matija Sertic (2 1/3): 0-3-9-0
Darko Kvaternik (1): 2-1-4-0
Zvonimir Ivancan (1): 0-1-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page