Debuut Van Mil in hoogste Japanse profcompetitie

Loek van Mil heeft vandaag voor Tohoku Rakuten Golden Eagles zijn debuut gemaakt in de Nippon Professional Baseball, de hoogste profcompetitie van Japan. De 29-jarige Nederlandse profpitcher gooide één inning als closer in de wedstrijd tegen Seibu Lions.

Van Mil werd vrijdag al door zijn club opgeroepen voor het Ichi-gun team, oftewel de hoofdmacht van Tohoku Rakuten Golden Eagles. Met dit team trainde hij diezelfde dag nog mee. Gisteren werd hij ook officieel aan het roster toegevoegd, waarmee niets een debuut meer in de weg stond.

Het was niet voor het eerst dat Van Mil, die eind maart een contract had getekend bij de Japanse profclub, meetrainde met de hoofdmacht. Half mei trainde de Nederlandse pitcher al mee met de selectie in het Miyagi Baseball Stadium in Sendai, de thuishaven van de Japanse titelverdediger Rakuten Eagles.

Andruw Jones

In de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Saitama Seibu Lions bleef Van Mil gisteren nog in de dug-out. Mede door een een tweepunten-homerun van Andruw Jones (3 uit 4) in de eerste innning won Rakuten Eagles dit duel eenvoudig met 3-8. Startend pitcher Takahiro Norimoto gooide tien strikeouts in acht innings, waardoor alleen closer Rhiner Cruz uit de bullpen hoefde te worden opgeroepen.

Vandaag volgde, een dag voor zijn dertigste verjaardag, wel het debuut van Van Mil. In de tweede wedstrijd van de drieluik tegen Seibu Lions gooide hij één inning als closer. In het met ruim 33.000 toeschouwers gevulde Seibu Dome betrad hij in de achtste inning de heuvel bij een 11-0 achterstand.

Teleurstellend

Door middel van grondballen naar het eerste honk en de korte stop en een vangbal van de rechtsvelder schakelde Van Mil in de achtste inning drie tegenstanders op rij uit. In de negende inning bepaalde Andruw Jones met zijn 22e homerun van het seizoen de eindstand op 11-2.

De regerend landskampioen van Japan speelt momenteel een teleurstellend seizoen. Met 54 overwinningen in 124 wedstrijden staat Rakuten Eagles op een vijfde plaats in de Pacific League.

Minor League

Van Mil kwam dit seizoen in 26 wedstrijden in actie voor het Minor League-team van Rakuten Eagles in de Eastern League. Hij gooide in 32 2/3 inning 23 keer drie slag en zestien keer wijd. Hij stond 39 honkslagen en zeventien verdiende punten toe (4.68). Hij won één wedstrijd, verloor er twee en boekte vier saves.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page