Eerste teams geplaatst voor finalepoule

De eerste teams hebben zich vandaag verzekerd van de finalepoule op het Europees kampioenschap. In poule B plaatsten naast Nederland ook Spanje en Tsjechië zich. In poule A is in ieder geval Italië al zeker van de finalepoule.

De Italiaanse honkballers boekten vanavond in Regensburg hun vierde overwinning op rij en zijn daarmee het nog enige ongeslagen team in poule A. In de Armin Wolf Arena had Italië aan twee slagbeurten voldoende om de winst naar zich toe te trekken. In de vierde inning sloeg eerst Alex Liddi met een honkslag twee ploeggenoten binnen, waarna Alex Sambucci voor de 3-0 zorgde. Een inning later stuurde Alessandro Vaglio op zijn beurt met een tweehonkslag twee man over de thuisplaat.

In deze twee innings sloeg Italië vijf van zijn in totaal acht honkslagen. Maar dat bleek voldoende voor de 5-1 winst. Vier Italiaanse pitchers hadden de Duitse slagploeg goed in de greep. Alleen Luke Sommer wist in de tweede inning te scoren. Een sensatie hing kort in de lucht in Regensburg, maar uiteindelijk bleven de Italianen eenvoudig overeind.

Dapper

Frankrijk hield vandaag zijn hoop op een plaats in de finalepoule levend met een 3-8 overwinning op Zweden. De nog puntloze Zweedse honkballers openden het duel dapper met twee punten in de eerste inning, maar werden hierna snel op achterstand gezet. In vier innings tijd liep het verschil op tot 2-7. Zowel Frankrijk als Zweden scoorden hierna nog eenmaal in de achtste inning.

Pitcher Leonel Cespedes (9-3-3-2) stond na de twee tegenpunten geen runs meer toe in de zeven innings die hij gooide. De Franse honkballers sluiten morgen de eerste ronde af met een wedstrijd tegen België. Daarin is winst noodzakelijk om de finalepoule te kunnen halen.

Walk-off

Martin Schneider scoort voor Tsjechië in de wedstrijd tegen Griekenland.

Martin Schneider scoort voor Tsjechië in de wedstrijd tegen Griekenland.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Tsjechië boekte vanmiddag zijn derde zege om, met Spanje en Nederland, door te kunnen naar de finalepoule. De Tsjechen sloegen zestien hits, waaronder drie homeruns om Griekenland in zes innings met 17-2 aan de kant te zetten. Jan Drabek sloot de wedstrijd af met een walk-off tweehonkslag waarop twee punten konden worden gescoord en de vijftien punten verschil op het scorebord kwam.

Tsjechië had twee grote innings. In de tweede inning scoorde de ploeg zesmaal, in de vijfde inning volgden bij een 8-2 voorsprong nog eens vijf runs. Pitcher Petr Minarik (4-2-6-1) gooide de volledige wedstrijd. De Tsjechen sluiten de eerste ronde morgen af met een wedstrijd tegen Spanje, maar zijn al zeker van een plaats bij de beste zes.

Eerste overwinning

Kroatië boekte vandaag zijn eerste overwinning van het toernooi. Rusland werd met 10-3 verslagen. De Kroatische ploeg vertrouwde op de veteraan Jimmy Summers, die in het verleden nog voor het Haagse ADO in de hoofdklasse had gegooid. Summers gooide een complete wedstrijden met zes strikeouts en vier keer vier wijd. Summers stond alleen drie punten toe na een drietal fouten.

In de vierde inning draaide Kroatië een 0-3 achterstand via zes runs om in een 6-3 voorsprong. Tomic en Racic sloegen in deze slagbeurt homeruns. Andrija Tomic nam twee ploeggenoten mee over de thuisplaat, Ivan Racic één. Kroatië gaf hierna de voorsprong niet meer uit handen.

Shut-out

In poule A gooide Cedric de Smedt gelijktijdig met Summers ook een complete wedstrijd. De Belg gooide in de wedstrijd tegen Groot-Brittannië eveneens zes keer drie slag en vier keer vier wijd. Maar hij stond slechts drie hits en geen enkel punt toe in de 5-0 shut-out.

Thomas de Lannoy opende na twee Britse veldfouten in de eerste inning de score en passeerde vandaag na twee hits ook tweemaal de thuisplaat. Via punten in de tweede en derde inning liepen de Belgen verder uit. Uitblinker Thomas de Wolf moest geblesseerd de wedstrijd verlaten.

Uitslagen

Poule A
België – Groot-Brittannië: 5-0
Zweden – Frankrijk: 3-8
Italië – Spanje: 5-1

Poule B
Kroatië – Rusland: 10-3
Tsjechië – Griekenland: 17-2 (6 innings)
Nederland – Spanje: 19-7 (7 innings)

Programma dinsdag
19.00 uur: Rusland – Nederland

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page