Nederland doorstaat eerste serieuze test

Na drie eenvoudige zeges kreeg bondscoach Steve Janssen vanavond de kans om te zien hoe zijn selectie presteerde onder druk. Daarvoor slaagden de Nederlandse honkballers met vlag en wimpel. Spanje mocht drie innings hopen op een zege, maar kon uiteindelijk na zeven innings met een 19-7 nederlaag afdruipen.

Tegenstand had Nederland dit Europees kampioenschap nog nauwelijks gekregen. Zelfs Tsjechië, dat zich vandaag achter Nederland en Spanje als derde team had geplaatst voor de finalepoule, kon de Nederlandse honkballers eerder dit toernooi geen enkel moment aan het wankelen krijgen.

Vanavond was het in het Tsjechische Ostrava een heel ander verhaal. Jésus Golindano, Fernando Martinez en Blake Ochoa sloegen Spanje op de vierde speeldag van het EK met homeruns al na drie innings op een comfortabel lijkende 1-7 voorsprong.

Moed

Nederland liet zich tegen de winnaar van de Italian Baseball Week echter niet van de wijs brengen. Randolph Oduber hield de moed voor de Nederlandse slagploeg erin. Zowel de eerste als derde Nederlandse slagbeurt opende hij met een solohomerun. Vanaf de derde inning verloor Spanje de grip op de Nederlandse profs. Het bracht de ene na de andere pitcher op de heuvel, maar allemaal zonder succes.

Kalian Sams bereikt veilig het tweede honk.

Kalian Sams bereikt veilig het tweede honk.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Via onder meer zeven vrije lopen, waarvan tweemaal met volle honken, kon Nederland in de derde en vierde inning terug in de wedstrijd komen. Tegen de tijd dat Yurendell de Caster met volle honken de eerste pitch, die hij van Mr.Cocker HCAW-aas Ivan Grandos zag, over de hekken timmerde, was Nederland weer volledig terug: 10-7.

Belangrijke rol

Curt Smith en Gianison Boekhoudt zorgden in de zesde inning voor de laatste Nederlandse uitspatting. Biij een 13-7 voorsprong sloeg Smith eerst met volle honken de bal diep langs de lijn in het linksveld voor een driehonkslag, waarna Boekhoudt hem binnensloeg met de zevende homerun van de wedstrijd. Daarmee kon de wedstrijd vroegtijdig worden beëindigd.

Bij de Nederlandse ploeg speelden Tom Stuifbergen en Randolph Oduber een belangrijk rol. Stuifbergen wist als reliever met vier strikeouts het tempo uit het Spaanse spel te halen om zo Nederland de kans te geven terug in de wedstrijd te komen. Linksvelder Oduber sloeg vijf honkslagen in vijf slagbeurten, waarvan viermaal als opening van een Nederlandse slagbeurt. Hij hield daarmee de druk op de Spaanse pitchers.

Nederlandse punten

Pitcher Tom Stuifbergen kreeg de winst op zijn naam.

Pitcher Tom Stuifbergen kreeg de winst op zijn naam.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Met zijn vijf hits, waaronder twee homeruns, scoorde Oduber bovendien vijf van de negentien Nederlandse punten. Hainley Statia (0 uit 2), Curt Smith (2 uit 3) en Gianison Boekhoudt (3 uit 5) scoorden elk driemaal. Boekhoudt (4) en Yurendell de Caster (5) sloegen een belangrijk deel van de Nederlandse runs binnen.

Op het pitchen van het Curaçaose talent Wendell Floranus kwam Spanje in de laatste drie innings niet meer tot scoren. Met de 19-7 overwinning is Nederland met Italië nog het enige ongeslagen team tijdens dit Europees kampioenschap. De winst op Spanje is bovendien van belang, omdat Oranje deze meeneemt naar de volgende ronde. Morgen sluit de formatie van bondscoach Steve Janssen de eerste ronde om 19.00 uur af met een wedstrijd tegen Rusland.

           1 2 3 4 5 6 7  R  H E
SPANJE     3 0 4 0 0 0 0  7  9 3
NEDERLAND  1 0 3 6 3 6 X 19 13 1

Pitchers Spanje
Jorge Balboa (2 1/3+2 man): 1-3-3-0
Andres Perez (3 man): 0-3-0-0
José Cruz (1+2 man): 0-0-3-0
Ivan Granados (1 2/3+3 man): 2-5-5-2
Borja Jones (1): 0-2-2-1

Pitchers Nederland
Orlando Yntema (2+3 man): 4-0-7-0
Tom Stuifbergen (2): 4-0-1-0
Wendell Floranus (3): 2-2-1-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page