Nederland ongeslagen naar tweede ronde

Nick Urbanus was dit toernooi nog de enige basisspeler uit het Nederlands team zonder homerun. Daar bracht de profhonkballer uit de organisatie van Texas Rangers vanavond verandering in. In de laatste wedstrijd uit de eerste ronde sloeg Urbanus Nederland met een grandslam-homerun naar een 1-12 winst tegen Rusland.

Veertien homeruns sloeg Nederland al in zijn eerste vier wedstrijden op het voor Nederlandse begrippen kleine veld in Ostrava. Daar kwamen er vanavond nog drie bij. Naast Nick Urbanus sloeg Curt Smith zelfs tweemaal de bal over de hekken.

Door twee van die drie homeruns scoorde Nederland in de achtste inning zesmaal om de wedstrijd alsnog met ruime cijfers en vroegtijdig te kunnen beëindigen.

Ongeslagen

Voor de Nederlandse honkballers was de finalepoule al ver voor het laatste duel uit de eerste ronde binnen. Bovendien was Rusland met één overwinning al veroordeeld tot het spelen om de plaatsen zeven tot en met twaalf. Zelfs een nederlaag kon Oranje zich dus vanavond in Tsjechië veroorloven.

Zover kwam het echter geen enkel moment. Lang zag het er wel naar uit dat Rusland als eerste team Nederland tot negen innings wist te dwingen. Maar in de achtste inning voldeden de Oranje honkballers alsnog aan hun sportieve plicht. Daarmee heeft Nederland zich ongeslagen geplaatst voor de tweede ronde van het Europees kampioenschap.

Rustdag

Een dag voordat de volledige Nederlandse selectie kan beginnen aan een welverdiende rustdag, kreeg een deel van de selectie vandaag al rust. Zodoende startte bondscoach Steve Janssen voor de tweede keer dit toernooi de wedstrijd met Michael Duursma, Dashenko Ricardo, Gilmer Lampe en Danny Rombley. Bovendien kon de Belgische manager ook zijn starters aan de kant houden voor de belangrijke aankomende wedstrijden uit de finalepoule.

Vandaag kon Janssen uit de voeten met zijn closers, waarvan L&D Amsterdam-pitcher Jurrian Koks mocht starten. Koks kwam alleen in de vierde inning in de problemen. Hij stond na twee tweehonkslagen en een hit tegen wel het enige tegenpunt van de wedstrijd toe, maar kwam met lopers op het tweede en derde honk zelf met een strikeout uit de problemen.

Uitblinker

Gilmer Lampe sneuvelt op het tweede honk.

Gilmer Lampe sneuvelt op het tweede honk.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Op het moment dat Andrey Shevchenko de bal voor een ground-rule double had weggeslagen om even later het enige Russische punt te scoren, had Nederland al een 0-4 voorsprong genomen. Tweehonkslagen van Curt Smith en Kalian Sams hadden in de eerste inning het eerste punt opgeleverd.

Smith werd dit duel, met drie hits en vier gescoorde punten, de grote uitblinker bij de Nederlandse selectie. Na zijn tweehonkslag sloeg hij dit duel nog twee homeruns. De eerste in de derde inning, waarbij hij Nick Urbanus (honkslag) meenam over de thuisplaat. Door een aantal Russische veldfouten liep Nederland hierna uit naar 1-6.

Grote favoriet

In de achtste inning liet Nederland nog eenmaal zien waarom het dit toernooi de grote favoriet is. Met volle honken en twee man uit knalde Nick Urbanus de bal over de omheining voor zijn eerste homerun van deze Europese titelstrijd. Vijf ballen later stuurde ook Smith een pitch van closer Maxim Monakhov de Tsjechische nacht in voor back-to-back homeruns.

Daarmee kwam het totaal aantal Nederlandse honkslagen vanavond op tien, slechts twee meer dan de slagploeg van Rusland had geproduceerd. Curt Smith (3 uit 5) werd de beste slagman, terwijl Kalian Sams (2 uit 5) twee tweehonkslagen sloe. De andere hits kwamen op naam van Nick Urbanus (2 uit 5), Gilmer Lampe (1 uit 3), Michael Duursma (1 uit 3) en Randolph Oduber (1 uit 4)

           1 2 3 4 5 6 7 8  R  H E
NEDERLAND  1 0 3 0 2 0 0 6 12 10 2
RUSLAND    0 0 0 1 0 0 0 0  1  8 5

Pitchers Nederland
Jurrian Koks (4): 2-0-6-1
Arshwin Asjes (2): 1-2-1-0
David Bergman (1): 0-1-1-1
Kevin Kelly (1): 1-0-0-0

Pitchers Rusland
Artem Kulik (6): 1-1-7-4
Maxim Monakhov (2): 1-1-3-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page