Bondscoach Janssen: ‘Nederlandse slagploeg elektrisch’

Na een reis van ruim twee uur heeft het Nederlands honkbalteam vanmiddag zijn intrek genomen in het Holiday Inn in Brno. Daar begint bondscoach Steve Janssen morgenavond met zijn selectie aan de finalepoule van het Europees kampioenschap. Janssen: “Deze jongens zijn op weg naar het volgende succes”.

De afgelopen dagen heeft Brno, met bijna 400.000 inwoners de op één na grootste stad van Tsjechië, te maken gehad met veel regen. En dus wacht de Nederlandse selectie in het hotel op groen licht om nog wat te kunnen trainen op de rustdag. “We wachten of er een veld beschikbaar komt”, vertelt Janssen.

In de tussentijd heeft de Belgische manager tijd om terug te blikken op de afgelopen dagen. Gisteravond sloot hij met zijn Nederlandse ploeg ongeslagen de eerste ronde van het Europees kampioenschap af. “Het is vooraf altijd even afwachten”, kijkt Janssen terug. “Vooral voor wat betreft de minder bekende teams. Je gaat toch een beetje blind het toernooi in. Maar als de eerste speeldag voorbij is en je hebt alle teams zien spelen, dan weet je ook wat je kunt verwachten.”

Spannend

Die tegenstand bleek niet al te groot. Het Nederlandse team bleef in zijn eerste vijf wedstrijden moeiteloos overeind. Alleen tegen Spanje werd het even spannend. “Er was een moment dat iedereen elkaar aan keek en dacht: wat gebeurt hier?”, vertelt Janssen. “Achterstaan is nooit leuk.” Nederland herpakte zich echter goed en won alsnog met ruime cijfers van de Spanjaarden. Janssen: “Onze slagploeg was elektrisch. Uiteindelijk was het niet onze beste wedstrijd, maar wel onze beste teamprestatie. Het is mooi om te zien dat als één speler iets minder speelt, dat de rest het dan oppikt. Dat is het mooie aan honkbal.”

Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor pitcher Tom Stuifbergen. “Tommie deed het heel goed. Hij stopte de bloeding. Hij was heel belangrijk voor ons.” Daarmee lijkt Stuifbergen, die het afgelopen seizoen miste na een zware operatie, gewoon volledig inzetbaar. Toch houdt Janssen wel een slag om de arm: “Gezondheid gaat boven alles.” Evenals Stuifbergen is ook pitcher Rob Cordemans wedstrijdfit weet Janssen. “Anders was hij niet meegegaan. In Parijs heeft hij ook zonder problemen gegooid.”

Homeruns

De afgelopen dagen werden de wedstrijden grotendeels beslist door homeruns. “Je moest daardoor scherp blijven. Door het stadion in Ostrava kon een foutje al een homerun zijn. Wedstrijden waren niet zomaar gespeeld. Zelfs bij een voorsprong van vijf punten moest je op het puntje van je stoel blijven zitten.” Bang dat de focus de komende dagen in Brno nog steeds op het slaan van homeruns ligt, is Janssen niet. “Onze spelers gingen niet alleen maar voor de homerun”, verzekert hij. In tegendeel zelfs. “Hun instelling was juist heel goed. Maar zij hebben ook ervaring zat. Deze jongens zijn het gewend om steeds in andere stadions te spelen.”

Bondscoach Steve Janssen in gesprek met Danny Rombley.

Bondscoach Steve Janssen in gesprek met Danny Rombley.
Foto: © Rob Jelsma

Met het bereiken van de tweede ronde speelt Nederland vrijdagochtend opnieuw tegen Frankrijk, het team dat onlangs tijdens het France International Baseball Tournament nog van Oranje won. De kans op herhaling lijkt Janssen klein. “Frankrijk stond heel lekker te honkballen. Maar ik kan zeker niet zeggen dat ze beter waren dan ons. Zij hebben toen ook niet zozeer van ons gewonnen, maar wij hebben vooral van onszelf verloren.”

Pitching

De pitching zal de komende dagen van belang worden. Ook tegen Frankrijk. “Als we tegen de Fransen spelen, is het voor hun ook het zevende potje. Hun pitchersstaf is minder dik.” Toch waakt Janssen voor onderschatting: “Voor coaches van de tegenstanders is het makkelijk coachen tegen ons. Hun spelers willen allemaal van ons winnen. Het is dus zaak om onze spelers scherp te houden. Bijvoorbeeld door veel met ze te praten. Maar ook door ze voldoende speeltijd te geven.”

Andere tegenstanders in de tweede ronde worden Italië en Duitsland. Zij zijn inmiddels geen onbekenden meer voor de Nederlandse ploeg. Technisch directeur Robert Eenhoorn woonde in de aanloop naar het Europees kampioenschap de Italian Baseball Week bij, waar Italië, Spanje en Tsjechië de deelnemers waren. Scout Bernie Beckman was de afgelopen dagen in Regensburg aanwezig. “We hebben dus alle informatie voor de komende wedstrijden die we nodig hebben.”

Leuk weerzien

Ook voor wat betreft het teamgevoel zit het goed, kon Janssen de afgelopen dagen tevreden constateren. “De spelers zien elkaar misschien niet alle dagen. Maar er gaat geen dag voorbij dat deze jongens elkaar niet spreken. Als we dan voor het eerst bij elkaar komen, is het altijd een heel leuk weerzien.”

Daarmee lijkt niets een 21e Europese titel voor Nederland in de weg te staan. “Er wordt binnen het team maar over één ding gesproken”, verzekert Janssen. “Het is nu aan ons.” De afgelopen twee edities ging het mis.” Twee jaar geleden niet alleen in de finale, maar werd in de aanloop naar de eindstrijd ook van Tsjechië en Italië verloren. “Misschien waren dat wel voortekenen”, aldus Janssen. “Om een titel te kunnen winnen, moet alles in elkaar klikken. Het hele plaatje moet kloppen.”
Wat betreft Janssen is dat dit jaar het geval. “Het is een groep die al een hele hoop met elkaar mee heeft gemaakt. De spelers hebben daardoor een speciale band met elkaar. En dat is alleen maar mooi. Ze willen allemaal samen gaan voor een volgend succes.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page