Nederland zet op EK ook Duitsland opzij

Bondscoach Steve Janssen kon vanavond tevreden constateren dat het na een dag rust met de aanval en verdediging van Nederland op het Europees kampioenschap nog altijd goed zit. Tegen de Duitse nationale ploeg kwam Oranje in zijn eerste wedstrijd in Brno eigenlijk geen enkel moment in de problemen. Nederland won met 4-10.

Gisteren vertrok de Nederlandse ploeg op de rustdag vanuit Ostrava naar Brno voor het vervolg van het Europees kampioenschap. Ondanks die korte onderbreking had Oranje aan kwaliteit niets ingeboet.

Voor de tweede wedstrijd op rij hield Steve Janssen zijn beoogde startend pitchers aan de kant. Voor de wedstrijd tegen Duitsland kreeg Kevin Heijstek de bal. Dat bleek een uitstekende keuze. De pitcher van L&D Amsterdam stond in de eerste vier innings zelfs geen enkele loper toe op de honken en kon zonder al teveel moeite zeven innings volmaken.

Ondersteuning

Het hielp daarbij dat de slagploeg met het nodige slagwerk voor wat ondersteuning zorgde. De honkballers lieten wel eerst vijf innings op zich wachten. Maar op het moment dat de Oranje-trein op gang was gekomen, denderde deze genadeloos door. Via vier punten in zowel de vijfde als zevende inning en nog eens twee runs in de achtste inning werd Duitsland eenvoudig aan de zegekar gebonden.

De Arubanen Shawn Zarraga en Randolph Oduber hadden een belangrijk aandeel in de winst. Zarraga kwam tot drie hits en sloeg in de zevende inning twee punten binnen. Oduber sloot de Nederlandse aanval in de achtste inning af met een homerun, waarbij hij Sharlon Schoop meenam over de thuisplaat.

Goede dag

Ook Schoop had een goede dag. Hij kwam tot twee hits en stuurde op zijn beurt met een driepitter in de vijfde inning twee man binnen. In totaal produceerde Nederland vanavond veertien hits, waarbij ook Yurendell de Caster, Hainley Statia en Nick Urbanus twee honkslagen sloegen.

Kevin Kelly gooide drie keer drie slag op rij in de achtste inning.

Kevin Kelly gooide drie keer drie slag op rij in de achtste inning.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

De enige Duitse punten werden gescoord in de zevende en negende inning. Na de tweede veldfout van de dag van Hainley Statia sloeg Ludwig Glaser met een tweehonkslag het eerste punt voor zijn ploeg binnen. Zelf kon hij even later ook scoren op een hit van Kevin Kotowski. Eerste honkman Maurice Wilhelm bepaalde, met twee man uit, de eindstand op 4-10 toen hij een pitch van closer Arswhin Asjes voor twee punten het stadion uitsloeg.

Uitgeschakeld

Duitsland bleef zodoende met lege handen en mocht eigenlijk alleen tevreden zijn omdat het als eerste ploeg op dit Europees kampioenschap Nederland tot negen innings had weten te dwingen. Maar door het verlies staan de Duitsers nu wel met drie nederlagen onderaan in de finalepoule en zijn zij als eerste teams uitgeschakeld voor een plaats in de finale.

Nederland heeft een enorme stap gezet richting die eindstrijd. Toch moeten de honkballers van bondscoach Steve Janssen morgen nog wel vol aan de bak. Oranje heeft in ieder geval nog één overwinning nodig om de finale te kunnen bereiken. Morgen om 12.00 uur krijgt Oranje die kans tegen Frankrijk.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  0 0 0 0 4 0 4 2 0 10 14 2
DUITSLAND  0 0 0 0 0 0 2 0 2  4  4 1

Pitchers Nederland
Kevin Heijsterk (7): 3-0-3-2
Kevin Kelly (1): 3-0-0-0
Arshwin Asjes (1): 1-1-1-0

Pitchers Duitsland
Adnré Hughes (5 1/3+1 man): 5-0-7-0
Max Schmitz (2 2/3): 3-1-4-1
Daniel Thieben (2): 3-1-3-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page