Nederland naar finale Europees kampioenschap

Nederland heeft zich vanmiddag in Brno als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Steve Janssen versloeg overtuigend Frankrijk met 14-5 voor de zevende overwinning van het toernooi. Vanavond kan ook Italië zich plaatsen voor de eindstrijd.

Nog nooit eindigde Nederland op een Europees kampioenschap buiten de top twee. Twintig keer won Nederland de Europese titel, negen keer moest Oranje genoegen nemen met een tweede plaats. Zondagmiddag krijgt Nederland in Brno de kans om de 21e titel uit de historie van het Nederlands honkbal te veroveren.

Sinds het laatste kampioenschap van Nederland in 2007 was Italië in twee finales te sterk voor de Nederlandse honkballers. Uit het team dat in 2007 de laatste titel won, maken alleen Yurendell de Caster, Hainley Statia, Danny Rombley, Michael Duursma en pitchers Rob Cordemans, Diegomar Markwell en David Bergman nog deel uit van de huidige selectie.

Versterkt

Dit jaar is de Nederlandse selectie met de komst van onder meer de profhonkballers Randolph Oduber, Shawn Zarraga en Sharlon Schoop, de oudere broer van Major Leaguer Jonathan Schoop, aanzienlijk versterkt.

Curt Smith tikt na een pick-off de Franse speler Felix Brown uit.Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Curt Smith tikt na een pick-off de Franse speler Felix Brown uit.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

De formatie van bondscoach Steve Janssen won in het Tsjechische Ostrava en Brno dan ook op rij al met ruime cijfers van Kroatië (2-19), Tsjechië (7-0), Griekenland (11-0), Spanje (19-7), Rusland (1-12) en Duitsland (4-10). Nederland kreeg zo de kans om zich vanmiddag in Brno ongeslagen als eerste ploeg te plaatsen voor de finale.

Feestje

Aan die opdracht werd ruimschoots voldaan. Via zesien hits, waaronder tweepunten-homeruns van Curt Smith (vierde inning) en Gianison Boekhoudt (zesde inning) zette Nederland ook Frankrijk eenvoudig weg. Alleen profhonkballer René Leveret verstoorde het Nederlandse feestje. Hij sloeg met homeruns in de vierde en vijfde inning vier punten binnen om te voorkomen dat de wedstrijd door de mercy-rule vroegtijdig moest worden beëindigd.

De Nederlandse honkballers voerden al in de tweede inning het tempo op. Hits van Yurendell de Caster, Nick Urbanus en Hainley Statia brachten de Nederlandse ploeg in korte tijd op een 5-0 voorsprong. Een inning later sloegen Yurendell de Caster (honkslag) en Sharlon Schoop (tweehonkslag) nog eens twee punten binnen.

Spektakel

Sharlon Schoop aan slag voor Nederland.

Sharlon Schoop aan slag voor Nederland.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Daarmee was het verschil dit duel al vroeg gemaakt. De Nederlandse slagploeg kwam tot zestien honkslagen, waaronder drie van Yurendell de Caster (3 uit 4). Zes andere spelers kwamen elk tot twee hits. Hainley Statia sloeg een driehonkslag. De herhaling van de finale van het France International Baseball Tournament van vorige week, waarin Nederland ook al te sterk was voor Frankrijk, werd zo geen enkele keer spannend.

Nederland heeft zich met de 14-5 winst als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. Italië kan zich vanavond bij winst op gastheer Tsjechië als tweede ploeg plaatsen voor de eindstrijd. Morgenavond sluit Nederland de tweede ronde af met een wedstrijd tegen Italië. Als ook de Italianen zich vanavond plaatsen voor de finale, spelen Nederland en Italië morgenav0nd om 19.00 uur alleen nog om het thuisvoordeel in de finale.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
FRANKRIJK  0 0 0 1 4 0 0 0 0  5 10 1
NEDERLAND  0 5 2 3 0 3 1 0 X 14 16 2

Pitchers Frankrijk
Leonel Cespedes (4): 4-2-10-1
Enrique Jumatrinidad (1): 0-0-6-0
Thomas Langloys (1): 0-0-0-0
Daniel Camou (1): 0-3-0-0

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (7): 4-1-9-2
Kevin Kelly (1): 0-1-1-0
Orlando Yntema (1): 1-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page