Ook Italianen naar eindstrijd op EK

Na Nederland heeft zoals verwacht vanavond ook titelverdediger Italië zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. De Italianen bleven in hun zevende wedstrijd ook tegen Tsjechië ongeslagen: 1-9. Nederland en Italië spelen morgenavond om het thuisvoordeel in de finale van zondag.

De Tsjechen hadden nog een theoretische kans om de finale van het Europees kampioenschap te halen. In Brno verdween die hoop voor de gastheer vanavond echter al snel. Juan Carlos Infante opende in de eerste inning de score toen hij werd binnengeslagen door Alessandro Vaglio.

Tegen de tijd dat het tweetal in de vierde inning voor nog een Italiaanse run hadden gezorgd, was de voorsprong al opgelopen tot 0-7. Vier Italiaanse hits en vijf runs hadden al in de derde inning de winst bezegeld. Alex Liddi sloeg met een tweehonkslag twee punten in deze slagbeurt binnen.

Zuinig

Net als Nederland kon ook Italië vanavond zuinig met zijn pitchers omgaan. Starter Frailyn Florian (1-4-7-0) nam vijf innings voor zijn rekening, waarin hij alleen in de vijfde inning een punt moest toestaan na vier hits. Tsjechië liet deze slagbeurt met lopers op alle honken een grote kans liggen om terug in de wedstrijd te komen.

Opluchting bij de Italianen na de veilige voorsprong in de derde inning.

Opluchting bij de Italianen na de veilige voorsprong in de derde inning.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Vanaf de zesde inning nam Filippo Crepaldi het pitchen over. Hij stond nog maar één honkslag toe en gooide bovendien vier keer drie slag. Closer Yovanni D’Amico maakte het karwei in de negende inning met drie strikeouts af af. Met volle honken sloeg de Italiaanse pinch-hitter Erik Epifano in de achtste inning de laatste twee punten van de wedstrijd binnen, waarmee de 1-9 zege een feit was.

Derde plaats

Nu de strijd om de twee finaleplaatsen is beslist, moeten Tsjechië, Spanje en Duitsland morgen op de slotdag van de tweede ronde uitmaken wie brons wint. Spanje deed daarvoor eerder vandaag al goede zaken. Via drie punten in de achtste inning ontsnapte de ploeg aan een nederlaag tegen het nog puntloze Duitsland.

De Duitse pitchers Harry Glynne en Luke Sommer waren lange tijd onbespeelbaar voor de Spaanse ploeg. Ze stonden alleen een punt toe in de vijfde inning na honkslagen van Richard Montiel en Francisco Figueroa. Op dat moment had Duitsland al een 3-0 voorsprong gehad nadat Maik Ehmcke in de vierde inning Maurice Wilheim (honkslag) en Christopher Howard (tweehonkslag) over de thuisplaat had gestuurd en Max Boldt in de vijfde inning de bal over de hekken had geslagen.

Kantelen

De Nederlander Stenar van Groningen Schinkel was bij de wedstrijd tussen Spanje en Duitsland de plaatscheidsrechter.

De Nederlander Stenar van Groningen Schinkel was bij de wedstrijd tussen Spanje en Duitsland de plaatscheidsrechter.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

In de achtste inning wist Spanje alsnog de wedstrijd te kantelen. Met een 1-3 achterstand stroomden de honken vol na hits van Jésus Golindano en Jésus Ustariz en vier wijd voor Daniel Figueroa. Dat bracht closer Enorbel Marquez op de heuvel. Maar de anders zo zekere Cubaanse Duitser wist nu de voorsprong niet vast te houden.

Marquez zag drie tegenstanders binnenlopen na een honkslag van Franklin Tavarez en tweehonkslag van Daniel Sanchez. Spanje draaide zo een 1-3 achterstand om in een 4-3 overwinning. Closer Eric Gonzalez stond in de laatste twee innings geen Duitse loper meer toe op de honken.

Uitslagen finalepoule
Nederland – Frankrijk: 14-5
Spanje – Duitsland: 9-0
Tsjechië – Italië: 1-9

Programma finalepoule
11.00 uur: Spanje – Frankrijk
15.00 uur: Duitsland – Tsjechië
19.00 uur: Italië – Nederland

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page