Derde plaats op EK voor Spanje

Spanje heeft vanmiddag op het Europees kampioenschap in Tsjechië voor de veertiende keer in de historie beslag gelegd op de derde plaats. De Spaanse ploeg boekte tegen Frankrijk een beslissende 10-5 overwinning.

Spanje, Frankrijk, Tsjechië en Duitsland hebben vandaag hun Europees kampioenschap afgesloten. De eerste drie teams waren nog in de strijd om de derde plaats. Die werd echter al in de ochtend beslist nadat Spanje zijn derde overwinning uit de finalepoule in de wacht had gesleept.

Daarmee werd Spanje niet meer in te halen door gastheer Tsjechië, die later op de dag zou spelen tegen het nog puntloze Duitsland. De Tsjechische honkballers konden dan ook geen enkel moment meer imponeren en beten met 5-2 in het stof tegen de Duitsers.

Record

Ondanks de nederlaag eindigde Tsjechië alsnog op een vierde plaats voor Duitsland (vijfde) en Frankrijk (zesde). De derde plaats van Spanje was een evenaring van het resultaat van twee jaar geleden, toen de Spaanse ploeg ook het brons won. In totaal werd Spanje al dertien keer eerder derde op een EK, een absoluut record. Alleen Duitsland komt met zeven derde plaatsen bij dat aantal in de buurt.

Duitsland won enigszins verrassend van de sterk spelende Tsjechen.

Duitsland won enigszins verrassend van de sterk spelende Tsjechen.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

Voor de Tsjechen, twee jaar geleden nog vijfde, was de vierde plaats de hoogste in de historie. Morgenmiddag bepalen Nederland en Italië op de slotdag van het Europees kampioenschap wie deze editie de Europese titel verovert.

Inhaalrace

Spanje ging vanochtend tegen Frankrijk snel van start. Al in de eerste inning sloeg de ploeg vijf honkslagen en scoorde het vier punten. Nog eens zes hits vergrootte de voorsprong een inning later tot 10-1. Uiteindelijk kwam Spanje dit duel tot zeventien honkslagen, waarvan vier voor Oscar Angulo (4 uit 5) en drie voor Aritz Garcia (3 uit 4) en Francisco Martinez (3 uit 5).

Op het pitchen van Remigio Leal begon Franrkijk aan een inhaalrace. De ploeg scoorde punten in de vijfde en zesde inning om terug te komen tot 10-5, maar hierna maakte een Spaanse pitcherwissel een einde aan de Franse opleving. Reliever Eduardo Morlan riep met zes strikeouts in drie innings de Franse aanval een halt toe, waardoor Spanje uiteindelijk de voorsprong wist vast te houden.

Eerste winst

Het duel tussen Tsjechië en Duitsland, de twee gastheren van dit Europees kampioenschap, leverde een enigszins verrassende 5-2 zege op voor de Duitsers. Het was nog maar de eerste winst voor Duitsland in de finalepoule. Startend pitcher Jan-Nicklas Stoecklin (9-0-4-0) hield de Tsjechien zeven innings op slechts twee punten.

Zelf kwam Duitsland tot dertien hits, waaronder drie van Max Boldt en Ludwig Glaser. Bij een 1-0 voorsprong scoorde Duitsland driemaal in de vierde inning. Die achterstand kwam Tsjechië niet meer te boven.

Uitslagen finalepoule
Spanje – Frankrijk: 10-5
Duitsland – Tsjechië: 5-2
Italië – Nederland: 0-5

Programma morgen
15.00 uur: Nederland – Italië

Eindstand
3. Spanje
4. Tsjechië
5. Duitsland
6. Frankrijk
7. België
8. Rusland
9. Groot-Brittannië
10. Griekenland
11. Zweden
12. Kroatië

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page