Nederland verslaat titelverdediger Italië

Nederland heeft op het Europees kampioenschap een gevoelige tik uitgedeeld aan Italië. Yurendell de Caster en Hainley Statia sloegen Oranje vanavond in Brno met homeruns langs de titelverdediger. De indrukwekkende 0-5 shut-out was nog maar de eerste winst op de Italianen op een EK sinds 2005.

Nederland en Italië plaatsten zich gisteren al voor de finale van het Europees kampioenschap. Vandaag troffen de twee teams elkaar in de laatste wedstrijd uit de tweede ronde. Inzet van de wedstrijd was alleen nog het thuisvoordeel in de finale.

Bondscoach Steve Janssen liet vanavond niets aan het toeval over. Twee jaar geleden verloor Nederland op het EK, in de aanloop naar de van Italië verloren finale, nog de ‘onbeduidende’ wedstrijd uit de tweede ronde tegen de latere kampioen. “Misschien waren dat wel voortekenen”, liet Janssen eerder deze week aan de Nederlandse honkbalsite weten.

Grote uitblinker

Die fout wilde Janssen niet nogmaals maken. En dus stuurde hij de sterkste selectie het veld in. Niet voor niets. De laatste Nederlandse overwinning op Italië dateerde alweer uit 2005 toen Nederland op zondag 17 juli de finale met 15-0 won. De afgelopen twee edities werden bovendien door de Italianen gewonnen.

Mike Bolsenbroek werd opnieuw de grote uitblinker.

Mike Bolsenbroek werd opnieuw de grote uitblinker.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

De getergde Nederlandse slagploeg liet vandaag in het voorproefje op de finale direct zijn tanden zien. Belangrijke hulp daarbij kwam uit onverwachte hoek. Want juist pitcher Mike Bolsenbroek werd de grote uitblinker. Nadat de Apeldoornse pitcher eerder al een perfect game gooide tegen Griekenland, hield hij vanavond ook Italië puntloos. Maar liefst negen innings hield hij probleemloos stand. Zes Italianen schakelde hij koelbloedig uit met drie slag, waardoor Nederland morgen met een vrijwel volledig fitte bullpen aan de eindstrijd kan starten.

Homerun

Yurendell de Caster opende in de tweede inning de score toen hij een pitch van starter Yomel Rivera ver over de hekken timmerde. Drie innings later deed Hainley Statia dat nog eens dunnetjes over. Hij nam met zijn homerun bovendien Dashenko Ricardo (veldfout) en Randolph Oduber (honkslag) mee over de thuisplaat.

Curt Smith maakte er na zijn tweehonkslag in de zevende inning nog 0-5 van. Hij kon via een honkslag van Gianison Boekhoudt en een opofferingsslag van Kalian Sams de thuisplaat passeren. De Nederlandse slagploeg kwam dit duel in totaal tot negen honkslagen, waarvan twee voor Boekhoudt (2 uit 3).

Eerste zege

Randolph Oduber slaat raak voor Nederland.

Randolph Oduber slaat raak voor Nederland.
Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

De overwinning van Nederland was nog maar de eerste zege op Italië sinds zaterdag 23 oktober 2010, toen Nederland op de Intercontinental Cup met 0-10 won van de Italianen. Nederland zou later dat toernooi zelfs de finale halen. Het was uiteindelijk een voorbode van de wereldtitel die een jaar later werd veroverd.

Daarmee was Nederland de beste van de wereld, maar sinds 2010 al niet meer de beste van Europa. Morgen krijgt de formatie van bondscoach Steve Janssen in de finale de kans om af te rekenen met dat complex en voor het eerst sinds 2007 weer de Europese titel in de wacht te slepen.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
NEDERLAND 0 1 0 0 3 0 1 0 0  5 9 0
ITALIË    0 0 0 0 0 0 0 0 0  0 3 3

Pitchers Nederland
Mike Bolsenbroek (9): 6-2-3-0

Pitchers Italië
Yomel Rivera (4 1/3+4 man): 5-2-5-2
Nicholas Morreale (4 2/3): 1-0-4-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page